Φωτιά στην Αττική: Μάχη με τις φλόγες σε εργοστάσιο στις Αφίδνες - Εκκενώνονται Πολυδένδρι και Καπανδρίτι

Φωτιά στην Αττική: Μάχη με τις φλόγες σε εργοστάσιο στις Αφίδνες - Εκκενώνονται Πολυδένδρι και Καπανδρίτι

Απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο οι πυροσβέστες λόγω του κινδύνου από τις συνεχείς εκρήξεις - Νέες αναζωπυρώσεις σε Κρυονέρι, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Αφίδνες όπου καίγονται σπίτια  - Να φύγουν προς την περιοχή του Γραμματικού καλούνται οι κάτοικοι του Καλεντζίου και της Λίμνης Μαραθώνα - Φωτογραφίες και βίντεο

ekrixi_fwtia_art
Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο στις Αφίδνες, μία περιοχή στην οποία το πρωί της Παρασκευής σημειώθηκαν έντονες αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς η οποία πέρασε μέσω της Εθνικής Οδού και του Κρυονερίου.

Οι αναζωπυρώσεις είναι διαρκείς στο Κρυονέρι, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τις Αφίδνες όπου σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι το μέτωπο της φωτιάς κινείτο προς Μαλακάσα και Πολυδένδρι. Στις 2 το μεσημέρι μέσω του 112 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι του Καλεντζίου και της Λίμνης Μαραθώνα να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς την περιοχή του Γραμματικού.

Λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι το μεγαλύτερο πρόβλημα της φωτιάς εντοπιζόταν βορειοδυτικά προς το Κρυονέρι, το πύρινο μέτωπο πέρασε κάτω από της Εθνική Οδό και συνέχισε σε Αγία Τριάδα, Ταξιάρχαι και Αφίδνες.

Στο μεταξύ, νωρίτερα και ειδικότερα μετά τις 11:30 σημειώθηκαν ισχυρότατες εκρήξεις στις Αφίδνες σε επιχείρηση αλουμινίου, στον παράδρομο της εθνικής οδού στο ύψος των διοδίων.

Δείτε βίντεο:

Στις φλόγες εργοστάσιο στις Αφίδνες


Κλείσιμο
Η κατάσταση στο σημείο είναι άκρως επικίνδυνη και σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν απομακρυνθεί και οι πυροσβέστες λόγω κινδύνου από τις εκρήξεις οι οποίες σημειώνονται.

Εκρήξεις στις Αφίδνες από τη φωτιά 6/8/2021

ekriksi-afidnes__2_
ekriksi-afidnes__3_
ekriksi-afidnes__1_

Αυτή την ώρα (λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι) σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες στην περιοχή των Αφιδνών (οδός Τριταίου): 






Δείτε βίντεο από τις Αφίδνες


Τα εναέρια μέσα έχουν σηκωθεί αλλά οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φλόγες στην Αττική, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Υπάρχει πλέον μόνιμο μέτωπο από την απέναντι πλευρά της Eθνικής Oδού, που καίει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δένδρα, με ισχυρές δυνάμεις να προσπαθούν να την εμποδίσουν να πάρει διαστάσεις και να απειλήσει το Καπανδρίτι.

Σημειώνεται πως πάρα πολύ άσχημα είναι τα πράγματα στις Αφίδνες, όπως είπε ο πρόεδρος της κοινότητας Αφιδνών Ανδρέας Θεοδωρόπουλος σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση. Ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε πως η περιοχή διαθέτει ελάχιστα πτητικά μέσα.

Όπως είπε, το μέτωπο εκτείνεται σε απόσταση 6-7 χιλιομέτρων, αλλά δεν είναι ενιαίο με υποσύνολα μετώπων. Υπάρχουν δύο μέτωπα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου υπάρχει ανάγκη για υδροφόρο και πυροσβεστικό, και υπάρχει αναζωύπρωση στη Δροσοπηγή.

Δήμαρχος Ωρωπού: Ισχυροί άνεμοι και αναζωπυρώσεις στις Αφίδνες

Για πολύ μεγάλες αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς στην περιοχή των Αφιδνών και πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους, αυτήν την ώρα, έκανε λόγο, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, ο οποίος βρισκόταν στο Καπανδρίτι. Όπως ανέφερε, βρίσκεται στα 30-40 μέτρα από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, με φορά προς την Αθήνα καίγοντας δασική έκταση.

«Εδώ που είμαι βλέπω να καίγεται δάσος αλλά είμαι σίγουρος ότι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, που είχαμε μεγάλη αναζωπύρωση και πριν πιάσει τόσο δυνατός αέρας, θα έχουμε προβλήματα άλλα. Τα μέτωπα είναι πολλά, όχι μόνο ένα, έχω μετρήσει τουλάχιστον τέσσερα και κινδυνεύουν και οικισμοί», τόνισε ο κ. Γιασημάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Καμένα σπίτια και αυτοκίνητα στη Δροσοπηγή (βίντεο + φωτογραφίες)

«Υπάρχει μεγάλο μέτωπο προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, δυο μικρά ας πούμε προς τα Βασιλικά και ένα στις Αφίδνες» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης. Αρκετές είναι οι υλικές ζημιές και στους οικισμούς Κοσμοθέα και Δροσοπηγή, όπως φαίνεται από τη φωτογραφική καταγραφή των καταστροφών που έκανε ο ρεπόρτερ Χρήστος Χατζησπύρου του protothema.gr.

Αφίδνες - Τροφοδοσία Πυροσβεστών


Δροσοπηγή φωτιά η επόμενη μέρα


Δροσοπηγή καμένο σπίτι


drosopigi-__2_
drosopigi-__3_
drosopigi-__4_
drosopigi-__5_
drosopigi-__6_
drosopigi-__1_



Από τις 6:00 έχουν αρχίσει να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα τόσο στην Αττική όσο και στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές, ενώ ξεκινούν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1:00. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη Canadair από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής το πρωί της Παρασκευής, «η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες 5 Αυγούστου, στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, του δήμου Αχαρνών Αττικής, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.».

Την ανάγκη  να ελεγχθεί η πυρκαγιά μέχρι το μεσημέρι λόγω επικείμενων ανέμων επισήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. «Χρειάζονται επίγεια και εναέρια μέσα, που θεωρώ ότι θα κάνουν τη διαφορά. Μεγάλο στοίχημα να ελέγξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το μέτωπο της φωτιάς πριν το μεσημέρι, που απ' ό,τι φαίνεται θα υπάρχει ενδυνάμωση των ανέμων» τόνισε. «Όσες εναέριες δυνάμεις υπάρχουν θα πρέπει να μπουν στη μάχη».


Αφίδνες φωτιά 06/08/2021




Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cdc48ekpqsvd-sf)

Νωρίς το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης για το Καλέντζι, στον Μαραθώνα, όπως επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας. Εκκενώθηκαν ήδη και οι περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες, λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει η πυρκαγιά. «Έχουν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι πόρτα-πόρτα, έχουμε βάλει και πουλμαν για τη μεταφορά όσων κατοίκων δεν διαθέτουν όχημα. Οι κάτοικοι μεταφέρονται στο πολιτιστικό κέντρο στη Νέα Μάκρη για προληπτικούς λόγους» είπε ο κ. Τσίρκας.

Δείτε εδώ τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε ισχύ

Το χρονικό της δραματικής νύχτας

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φλόγες στην Αττική, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ υπάρχει, πλέον, μόνιμο μέτωπο από την απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, που καίει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δέντρα, με ισχυρές δυνάμεις να προσπαθούν να εμποδίσουν τη φωτιά να πάρει διαστάσεις και να απειλήσει το Καπανδρίτι. Τη νύχτα, με μήνυμα από το 112, εκκενώθηκε και το χωριό Βόθωνας προς τη Λίμνη του Μαραθώνα, ενώ αργά το βράδυ είχαν εκκενωθεί Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο στον Άγιο Στέφανο.




Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι φλόγες πέρασαν δύο με τρεις φορές την εθνική οδό, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να την περιορίζουν πριν επεκταθεί.



Το μήνυμα έκτακτης ανάγκης 112 δεν σταματούσε να χτυπά, καλώντας τους κατοίκους σε Αφίδνες, Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Δροσοπηγή, Άγιο Στέφανο, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Κρυονέρι, Βόθωνα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.







Η εκκένωση ζητήθηκε από τη Πυροσβεστική προληπτικά. Όσον αφορά τον Άγιο Στέφανο, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, είπε ότι δεν εκκενώθηκε τελικά και «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη περιοχή».








Ειδήσεις σήμερα:

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Δωρίδα – Δραματικό μήνυμα από τον δήμαρχο: «Η φωτιά πάει όπου θέλει, όποτε θέλει»

Φωτιά στην Αττική: Συνεχίζεται η αγωνία - Σε Ιπποκράτειο Πολιτεία και Αφίδνες τα κύρια μέτωπα - Εντολή εκκένωσης για το Καλέντζι

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια: «Μάχη» για να σωθεί το Μαντούδι - Εκατοντάδες απεγκλωβισμοί από παραλίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης