Νύχτα αγωνίας για τις φωτιές στην Αττική - Εκκενώνονται Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Πευκόφυτο, Βόθωνας και οικισμός Ποντίων

Νύχτα αγωνίας για τις φωτιές στην Αττική - Εκκενώνονται Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Πευκόφυτο, Βόθωνας και οικισμός Ποντίων

Κομβική στιγμή, όταν η φωτιά πέρασε στην απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού στο ύψος των Αφιδνών - Το μέτωπο κινείται ανάμεσα σε Άγιο Στέφανο, Πολυδένδρι και Καπανδρίτι - Καίγονται καλλιέργειες και χαμηλή βλάστηση

afidnes345
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο καθώς αυτή την ώρα οι φλόγες βρίσκονται στον οικισμό των Ποντίων που βρίσκεται στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου.

Νέο μήνυμα εστάλη από το 112 για τους κατοίκους του Βόθωνα στον Μαραθώνα.

Σύμφωνα με το μήνυμα καλούνται όσοι βρίσκονται στον Βόθωνα να εκκενώσουν προς Μαραθώνα.

marath-e1628209606967


Το 112 έστειλε νωρίτερα ακόμα δύο διαφορετικά μηνύματα. Το πρώτο ανέφερε «αν βρίσκεστε στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα - Νέα_Μάκρη από Επαρχ. Οδό Μαραθώνος - Καπανδριτίου».
Κλείσιμο
Το δεύτερο ανέφερε τα εξής: «Αν βρίσκεστε στον Οικισμό Πευκόφυτου ή τον Οικισμό Ποντίων της περιοχής του Αγίου Στεφάνου εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας».


Δείτε εικόνες από την εκκένωση του οικισμού Πευκόφυτα: 

Πευκόφυτα εκκένωση

Πευκόφυτο εκκένωση (2)

peukofyta__1_
peukofyta__2_

Την ίδια ώρα υπάρχουν πολλά σπίτια που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες στις Αφίδνες. Σημειώνεται πως νωρίτερα ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός είχε πει ότι θα σταλεί μήνυμα από το 112 για άμεση εκκένωση σε Καπανδρίτι, Άγιο Στέφανο και Πολυδένδρι κάτι που εν τέλει επιβεβαιώθηκε.

Η εντολή εκκένωσης δόθηκε έπειτα από εισήγηση του Διοικητή Αττικής της Πυροσβεστικής Κ. θεοφιλόπουλου.  «Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα δύσκολη η νύχτα και τεράστιο το πύρινο μέτωπο ενώ δεν επιχειρούν τα εναέρια μέσα», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θανάσης Αυγερινός ο οποίος έδωσε και την εντολή εκκένωσης.

Πριν μια ώρα ανάλογο σήμα από την ΠΥ και εντολή από την ΠΕΑΑ, δόθηκε για το Κρυονέρι και νωρίτερα το απόγευμα για τους οικισμούς Δροσοπηγή, Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία, προσθέτει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι η Περιφέρεια αποφασίζει κατόπιν εισήγησης της ΠΥ. Στη συνέχεια της ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών επιλαμβάνονται οι Δήμοι, η Αστυνομία, η Πολιτική Προστασία καθώς και οι εθελοντές.

Αναφορικά με την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς ο κ. Αυγερινός επισημαίνει ότι ο δασικός χαρακτήρας του πεδίου δεν επιτρέπει την πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων και έκλεισε με την ευχή να μην θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα .

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς από την άλλη πλευρά της εθνικής μεταβαίνει αυτή την ώρα και ο αντιπεριφρειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος συντονίζει και τον μηχανισμό Πολ. Προστασίας της Περιφέρειας και υπό της εντολές της ΠΥ.

Νωρίτερα  το πύρινο μέτωπο πέρασε από την άλλη πλευρά της Ε.Ο και κινείται ανάμεσα σε Άγιο Στέφανο και Καπανδρίτι με πορεία προς το Καπανδρίτι. Πιο συγκεκριμένα το μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση 6-7 χιλιομέτρων από το Καπανδρίτι με τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να το περιορίσουν.  

Στο μεταξύ το 112 έστειλε νέα ειδοποίηση προς τους κατοίκους των περιοχών Πολυδένδρι, Καπανδρίτι,Ταξιάρχες, Άγιο Γεώργιο, Πουλίθρες να κλείσουν παράθυρα, πόρτες και καμινάδες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Νωρίτερα η πύρινη λαίλαπα πέρασε από Δροσοπηγή, Αφίδνες, Κοσμοθέα (περιοχή στα Κιούρκα) καίγοντας σπίτια και περιουσίες, ενώ λίγο μετά τις 20.30 πέρασε κάθετα και την Εθνική Οδό στο ύψος των διοδίων στις Αφίδνες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ  η φωτιά έχει περάσει συνολικά πέντε φορές την Εθνική οδό και στο ύψος των Αφιδνών καθώς πετάγονται συνεχώς σπίθες σε μεγάλη απόσταση, αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις τις πυροσβεστικής.

Η φωτιά πέρασε την Εθνική Οδό

Σημειώνεται πως μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε και σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες να εκκενώσουν τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες εκκενώστε τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Προς το παρόν έχουν αναφερθεί πέντε τραυματίες με εγκαύματα οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο ΚΑΤ. Ειδικότερα, τρεις εγκαυματίες από την περιοχή της Δροσοπηγής και δύο από την περιοχή του Κρυονερίου διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση της Ιπποκράτειου Πολιτείας

Νωρίτερα στάλθηκε νέο μήνυμα του 112 σε  όσους βρίσκονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία να εκκενώσουν τώρα προς Ωρωπό. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία εκκενώστε τώρα προς Ωρωπό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».
Μήνυμα του 112 για εκκένωση των περιοχών Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες να εκκενώσουν τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες εκκενώστε τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/EL/DASIKES-PYRKAGIES
Ποιοi δρόμοι είναι κλειστοί

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Τροχαία, και λόγω της φωτιάς στην Αττική, γίνεται γνωστό πως διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων:

- Στον κόμβο Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία
- Ιπποκράτους από το ύψος του καταστήματος με την επωνυμία «ΛΑΚΚΑΓΙΝΗ» στα Κιούρκα, στο ρεύμα προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Νωρίτερα (ώρα 19.00), η ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε πως η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στα ακόλουθα σημεία:

  1. Κόμβος Βαρυμπόμπη – Ερυθραίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη
  2. Τατοΐου από την Λ. Κύμης στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη
  3. Λεωφόρος Κρυονερίου από την συμβολή της με την οδό Ανοίξεως στο ρεύμα προς Νεκροταφείο
  4. Ιπποκράτους από την συμβολή της με την οδό Αριστογείτονος
  5. ΕΟ Μαλακάσας Σκάλας Ωρωπού από την συμβολή της με την οδό Καβάφη
  6. Πάρνηθος από την συμβολή της με την οδό Αγ. Τριάδος
  7. Δροσοπηγής από το ύψος της ΝΕΟ Αθηνών – Λαμίας στο ρεύμα προς Δροσοπηγή
  8. Τατοΐου από την συμβολή της με την οδό Ερυθραίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη
  9. Μουσών από την οδό Ορφέως
  10. Τατοΐου από το ύψος της Νότιας Πύλης Αεροδρομίου
  11. Τατοΐου από το ύψος του Ι.Ν. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου
  12. Λεωφόρος Κρυονερίου από την οδό Λεύκης
  13. ΕΟ Μαλακάσας Σκάλας Ωρωπού από την οδό Ανεξαρτησίας
  14. Ανισόπεδος Κόμβος Κρυονερίου – Οδός Μακεδονίας
  15. Ανισόπεδος Κόμβος Κρυονερίου – Οδός Τυρταίας
  16. Αγ. Μερκουρίου από την οδό Αγ. Τριάδος
  17. Ανώνυμη οδός από την περιοχή Σφενδάλη πτος την Ιπποκράτειο Πολιτεία
  18. Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας από το ύψος του κόμβου Οινοφύτων έως τη γέφυρα Καλυφτάκη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
ethniki355
ethniki334
ethniki345
afidnes343
varimpompi-main2
kryoneri__1_
kryoneri__2_
fwtia_kryoneri
kryoneri-fwtia__1_
kryoneri-fwtia__2_
Εκτροπή κυκλοφορίας στη Θήβα

Άνδρες της τροχαίας έχουν προχωρήσει σε εκτροπή κυκλοφορίας στη Θήβα και όσα αυτοκίνητα επιστρέφουν στην Αθήνα πλέον μέσω Θηβών κινούνται στην Παλαιά Εθνική με κατεύθυνση την Ελευσίνα. 

ΑΔΜΗΕ: Προσπάθεια προστασίας των γραμμών που τροφοδοτούν το Κέντρου Υψηλής Τάσης Αγίου Στεφάνου
 
Την ίδια ώρα προσπάθειες να θωρακιστούν κατά το δυνατόν τα συγκλίνοντα κυκλώματα Υπερυψηλής Τάσης που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου, τα οποία απειλούνται από το νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι καταβάλλει η Πολιτική Προστασία σε συντονισμό με τον ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με την ενημέρωση από την έκτακτη σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα που ολοκληρώθηκε.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Συστήματος, επισημαίνεται ότι το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αγίου Στεφάνου που είναι κρίσιμο για την ηλεκτροδότηση της Αττικής έχει επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

Σημειώνεται ακόμη πως το ΥΠΕΝ και οι αρμόδιοι φορείς παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πυρκαγιάς προκειμένου να ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα για τη θωράκιση της ηλεκτροδότησης των καταναλωτών.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκρηκτικό κοκτέιλ καπνού και καύσωνα για τις επόμενες ημέρες - Τι πρέπει να προσέξετε

Κορωνοϊός: Ο 15Αύγουστος θα αλλάξει τον χάρτη των κρουσμάτων – Το καλό και το κακό σενάριο

Ιταλία: Ζητεί για ακόμη μια φορά ανακατανομή των προσφύγων και των μεταναστών στην ΕΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης