Χρυσοχοΐδης-Χαρδαλιάς: Πρωταρχικός στόχος μας η προστασία της ζωής - 81 δασικές πυρκαγιές μέσα σε μια μέρα

Χρυσοχοΐδης-Χαρδαλιάς: Πρωταρχικός στόχος μας η προστασία της ζωής - 81 δασικές πυρκαγιές μέσα σε μια μέρα

Μάχη σε Βαρυμπόμπη, Ολυμπιακό Χωριό και Τατόι - Καταγράφηκαν 315 περιπτώσεις για συνδρομή στον απεγκλωβισμό ατόμων - Έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά - Ξενοδοχεία για τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών

xardalias-xrysoxoidis34
Για το ιδιαίτερα δύσκολο 24ωρο που προηγήθηκε, με 81 δασικές πυρκαγιές και 40 μέτωπα ανοιχτά, αναφέρθηκαν κατά την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και  Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Είχε προηγηθεί σύσκεψη των κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά με την  ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.  Τα κύρια μέτωπα παραμένουν σε  Βαρυμπόμπη, Ολυμπιακό Χωριό και Τατόι, όπου συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ οι προσπάθειες θα συνεχιστούν καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας. 

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενώ από την πλευρά του , ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να βρίσκονται σε συναγερμό και να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, δεδομένου του καύσωνα, που  θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών θα μπορούν να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ για ξενοδοχεία που μπορούν να τους φιλοξενήσουν με κρατικά έξοδα, μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. 


«Αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστες. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή», διαβεβαίωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Θα αναφερθώ στις εκκενώσεις των οικισμών πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής», τόνισε ο υπουργούς και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του κράτους ήταν παρούσες για την προστασία των πολιτών με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, επισημαίνοντας ότι η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο.



'Εκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των σημερινών πυρκαγιών από το Συντονιστικό Κέντρο Πυροσβεστικής








«Ζούμε τις επώδυνες συνέπειες του χειρότερου καύσωνα των τελευταίων 40 ετών»

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στην περιοχή της πυρκαγιάς επικράτησαν θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου και χαμηλή υγρασία, μόλις 10% ως αποτέλεσμα του κύματος καύσωνα, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ έπνεαν άνεμοι με ριπές έως και 6 μποφόρ, με αποτέλεσμα να επικρατήσουν συνθήκες δύσκολες. 

Συνολικά επιχειρούσαν 520 πυροσβέστες, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία διέθεσε ο στρατός και επτά αεροσκάφη. Μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε και το σχέδιο Δευκαλίων, σύμφωνα με το οποίο ο στρατός διέθεσε πεζοπόρα τμήματα

Κλείσιμο
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στο μπαράζ πυρκαγιών που σημειώθηκε σήμερα σε όλη τη χώρα. «οι ώρες είναι κρίσιμες» τόνισε, προσθέτοντας ότι ζούμε τις επώδυνες συνέπειες του χειρότερου  καύσωνα των τελευταίων 40 ετών. Προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, κάτι που θα συμβαίνει όλη τη νύχτα. 

Ξενοδοχεία για τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι όσοι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, έχουν τη δυνατότητα να τηλεφωνούν στον ΕΟΔΥ (1135), προκειμένου να λάβουν καθοδήγηση για τα ξενοδοχεία που μπορούν να τους φιλοξενήσουν για σήμερα με έξοδα του κράτους. Η δυνατότητα θα υπάρχει μέχρις ότου αποκατασταθεί η πρόσβαση στα σπίτια τους. 

Σε κάθε περίπτωση, ενόψει και του αυριανού πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.  «Απευθύνουμε έκκληση, παράκληση σε όλους, ιδίως κατά τις υπόλοιπες μέρες, καλούμε τους πολίτες σε συναγερμό, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη, σε κάθε νομό», κατέληξε. 

Ποια είναι τα σημαντικότερα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Την ίδια ώρα καταγράφονται 40 ενεργά μέτωπα σε όλη τη χώρα.

Στην Καστανιά στην Ανατολική Μάνη, επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 2 πεζοπόρα τμήματα και 21 οχήματα

Στην Κω, στο Ασκληπιείο, επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα

Στη Μεσσηνία και στη Βασιλίτσα επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 22 οχήματα




Η ενημέρωση έγινε στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής το οποίο νωρίτερα είχε επισκεφτεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βαρυμπόμπη και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι μεγαλύτερες εκ των οποίων στην Εύβοια, στη Μεσσηνία και στην Κω.




Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Άνοιξε η Εθνική Οδός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας


Μεγάλες φωτιές σε Μάνη, Μεσσηνία και Εύβοια: Απομακρύνθηκαν κάτοικοι - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις


Σκέπασε τον ουρανό της Αθήνας ο καπνός από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης