Έρευνα: 4.500 βιαστές και μόνο οι 20 καταδικάζονται κάθε χρόνο

Έρευνα: 4.500 βιαστές και μόνο οι 20 καταδικάζονται κάθε χρόνο

Εγκλημα χωρίς τιμωρία οι σεξουαλικές επιθέσεις στη χώρα μας, αφού μόνο το 6% (270) καταγγέλλεται στην Αστυνομία, 47 φτάνουν στο ακροατήριο και 10 από τους δράστες θα λάβουν ποινή μεγαλύτερη των 5 ετών - Τι αναφέρει η μελέτη του διδάκτορα Εγκληματολογίας και βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ, Αγγελου Τσιγκρή

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
viastes-thema
Ενα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα έναντι της προσωπικότητας και της αυτοδιάθεσης ενός ατόμου αποτελεί σίγουρα ο βιασμός και καθετί που σχετίζεται με την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Δεκάδες οι υποθέσεις που έχουν απασχολήσει από τις αρχές κιόλας του 2021 τη δημοσιότητα, με τις περισσότερες χρονικά να προσδιορίζονται στις αρχές Μαΐου - ιδιαίτερα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Αποτροπιασμό προκάλεσε στις 6 Μαΐου η αποκάλυψη μιας 17χρονης κοπέλας στη Θεσσαλονίκη, όταν κατήγγειλε ότι για τουλάχιστον δύο χρόνια είχε πέσει θύμα των αρρωστημένων ορέξεων του πατριού της. Η ίδια σε συνέντευξή της είχε δηλώσει: «Προσπαθούσε συνεχώς να με προσεγγίσει ερωτικά. Να με ακουμπάει και τέτοια. Μου έλεγε αισχρές λέξεις, πάρα πολύ αισχρές. Ηταν άρρωστος μαζί μου, άρρωστος».

Θύματα παιδιά

Την ίδια ημέρα έγινε γνωστή και η σύλληψη ενός 45χρονου πατέρα από την Κορινθία ο οποίος κακοποιούσε σεξουαλικά την ίδια του την κόρη από τα 12 έως τα 17 της. Ανατριχιαστικά και τα όσα περιέγραψε λίγες εβδομάδες αργότερα στην κατάθεσή της για τον εφιάλτη που έζησε στα χέρια του πατέρα της και στη συνέχεια του αστυνομικού φίλου της η 19χρονη κοπέλα από την Ηλιούπολη, η οποία αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στον κατ’ εξακολούθηση βιασμό της από τους δυο άνδρες, αλλά και στο πώς την υποχρέωνε να εκδίδεται ο αστυνομικός φίλος της, γνωστός και ως «El Taso».

Το ίδιο συναίσθημα προκάλεσε στην κοινή γνώμη και η σύλληψη του 49χρονου ιερέα από το Αγρίνιο, ο οποίος, σύμφωνα με τις κατηγορίες, βαρύνεται για τον βιασμό μιας 20χρονης σήμερα κοπέλας, όταν εκείνη ήταν στην τρυφερή ηλικία των 13 ετών, τη σεξουαλική παρενόχληση της 27χρονης σήμερα αδελφής της, σε ηλικία 15 ετών, ενώ εμπλέκεται και σε υποθέσεις παραγωγής και κατοχής υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.

Οι υποθέσεις είναι πολλές, με τα θύματα, εκτός από ενήλικες γυναίκες και παιδιά, να είναι ακόμη άτομα με αναπηρία, όπως συνέβη το περασμένο Σάββατο στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στα Χανιά με 18χρονο ΑμεΑ που κατήγγειλε τον πατέρα του για σωματική, ψυχολογική και λεκτική βία και έναν συγχωριανό του για βιασμό, με τους δύο συλληφθέντες να οδηγούνται τελικά στη φυλακή. Σύμφωνα με τον διδάκτορα Εγκληματολογίας και βουλευτή Αχαΐας της Ν.Δ. Αγγελο Τσιγκρή στη μελέτη του με τίτλο «Βιασμός: To αθέατο έγκλημα», έχει αποδειχθεί ότι κάθε χρόνο διαπράττονται στην Ελλάδα περίπου 4.500 βιασμοί ή απόπειρες βιασμού, από τους οποίους μόνο 270 (6%) καταγγέλλονται στην Αστυνομία. Ακόμα και από τις περιπτώσεις αυτές, μόνο 183 καταλήγουν σε σύλληψη κάποιου υπόπτου, μόνο 47 φτάνουν στο ακροατήριο για να εκδικαστούν, μόνο 20 καταλήγουν σε καταδικαστική απόφαση και τελικά σε κάτι λιγότερο από 10 βιαστές επιβάλλεται κάθειρξη άνω των 5 ετών.

Απροθυμία

Οπως εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» ο εγκληματολόγος, οι βιασμοί ανηλίκων που εκδικάζονται στα ελληνικά δικαστήρια αφορούν το 35% των περιπτώσεων, ενώ οι βιασμοί ενηλίκων το 65%: «Tα σεξουαλικά εγκλήματα, κάτι που ισχύει σε όλο τον κόσμο και πάντα, είναι αθέατα και ατιμώρητα.

Κλείσιμο
Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως τα εγκλήματα αυτά σπάνια δημοσιοποιούνται και ακόμα σπανιότερα φτάνουν στη γνώση των διωκτικών αρχών, γιατί σπάνια καταγγέλλονται. Αυτό συμβαίνει γιατί τουλάχιστον 6 στα 10 θύματα βιώνουν για χρόνια συναισθήματα ενοχής για την επίθεση που δέχτηκαν. Μιλάμε για ποσοστό 35% όσων θεωρούν ότι θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει τον βιασμό τους αν είχαν συμπεριφερθεί διαφορετικά». Δυστυχώς, αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων αυτοενοχοποιείται. «Η αυτοενοχοποίηση του θύματος οδηγεί στη μερική έως και την ολοκληρωτική απενοχοποίηση του δράστη, η οποία με τη σειρά της στη συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων καταλήγει στη σιωπή και την ατιμωρησία».

Ο εγκληματολόγος θεωρεί ότι το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στην αύξηση των ποινών, αλλά και στην έλλειψη προθυμίας των θυμάτων να καταγγείλουν τον δράστη τους. Γι’ αυτό προτείνει άμεσα μια ευρεία καμπάνια ενημέρωσης του κοινού περί καταγγελίας που θα σχετίζεται με τον αποστιγματισμό των θυμάτων.

Ακόμα και στις περιπτώσεις σεξουαλικών εγκλημάτων, και κυρίως των βιασμών όπου ασκείται ποινική δίωξη, με τις υποθέσεις να καταλήγουν στα ποινικά ακροατήρια, λίγες είναι εκείνες στις οποίες καταδικάζεται τελικά ο δράστης, λέει ο κ. Τσιγκρής: «Μόνο στις 47 υποθέσεις ασκείται ποινική δίωξη και από αυτές στις 11 μετατρέπεται το κατηγορητήριο από κακούργημα του βιασμού σε πλημμέλημα, συνήθως σε προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, του 337 του Ποινικού Κώδικα, και μόνο στις 9 περιπτώσεις καταδικάζεται τελικά για το κακούργημα του βιασμού. Αν δούμε την αρχή και το τέλος της αποτυχημένης ποινικής σταδιοδρομίας του εγκλήματος, βλέπουμε ότι είναι καταδικασμένο να μην επιτύχει ποινικά. Ουσιαστικά έχουμε περίπου 4.500 βιασμούς ή απόπειρες βιασμού κάθε χρόνο στη χώρα και 9 καταδίκες». Αναφερόμενος στο άρθρο 336 περί βιασμού του Ποινικού Κώδικα ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας είναι κατηγορηματικός, καθώς θεωρεί λάθος που δεν διαφοροποιεί την ποινική απαξία του εγκλήματος ανάλογα με την ηλικία του θύματος: «Είτε το θύμα είναι παιδί, είτε ενήλικας, η ποινή είναι ίδια. Εχω προτείνει όταν το θύμα είναι παιδί κάτω των 12 ετών η ποινή να είναι ίδια και ισότιμη με το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, δηλαδή ισόβια κάθειρξη, γιατί οι συνέπειες είναι ίδιες ή μεγαλύτερες. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να βελτιωθεί άμεσα. Το έχω προτείνει στη Βουλή με ερώτησή μου και με αναφορά στον υπουργό Δικαιοσύνης, θα πρέπει να επαυξηθεί το αξιόποινο στους βιαστές παιδιών. Εχω πει πολλές φορές ότι ένα παιδί είναι καλύτερα να το σκοτώσεις παρά να το βιάσεις. Αν το σκοτώσεις, πεθαίνει άπαξ. Αν το βιάσεις, πεθαίνει κάθε μέρα και κάθε νύχτα, για όλη του τη ζωή»!

eglimatologos_2
O βουλευτής της Ν.Δ. Αγγελος Τσιγκρής


Η επιστροφή στην κανονικότητα, η αιτία του κακού

Η αλήθεια θέλει το τελευταίο διάστημα να έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις, πάσης φύσεως σεξουαλικών εγκλημάτων, σχεδόν σε όλη τη χώρα, με τα στοιχεία να είναι άκρως ανησυχητικά. Αυτό οφείλεται στην άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας και στην επιστροφή στην κανονικότητα, εξηγεί ο διδάκτωρ Εγκληματολογίας: «Δυστυχώς, η έξαρση των εγκλημάτων που βλέπουμε να συμβαίνει τους τελευταίους μήνες σχετίζεται άμεσα με την άρση της καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων. Ανοιξε οι κοινωνία και βγήκαν, δυστυχώς, όλοι έξω. Αν δεν υπήρχε η καραντίνα, θα μας απασχολούσαν και πάλι, απλά δεν θα ήταν τόσο συσσωρευμένα. Τα σεξουαλικά εγκλήματα είναι πάγια κάθε χρόνο στην Ελλάδα».

Ειδήσεις σήμερα:

Εμβόλια mRNA: Έλληνες επιστήμονες εξηγούν τον μηχανισμό της σπάνιας εμφάνισης μυοκαρδίτιδας

Καιρός: Έβδομη μέρα καύσωνα - 45άρια και σήμερα - Ποιες περιοχές θα «ψηθούν»

Γουαδελούπη: Lockdown για τουλάχιστον 3 εβδομάδες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης