Φωτιά στη Σταμάτα: Ξεκίνησε από μελίσσια; - Πώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα - Μετράνε τις ζημιές οι κάτοικοι

Φωτιά στη Σταμάτα: Ξεκίνησε από μελίσσια; - Πώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα - Μετράνε τις ζημιές οι κάτοικοι

Διάσπαρτες εστίες φωτιές μέσα στην ήδη καμένη περιοχή συνέχιζαν να σιγοκαίνε σήμερα το πρωί - Στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί ο συλληφθείς μελισσοκόμος, που κατηγορείται για εμπρησμό εξ αμελείας - Οι καταστροφές και οι μαρτυρίες

fwtia-stamata
Πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της πυρόπληκτης περιοχής του Διονύσου, αφού η χθεσινή πυρκαγιά στην περιοχή τους, θύμησε τη φωτιά στο Μάτι, αν κι ευτυχώς δεν εξελίχθηκε στην ανείπωτη τραγωδία με τους 103 νεκρούς, τρία χρόνια πίσω.

Ο κρατικός μηχανισμός επενέβη έγκαιρα και λειτούργησε υποδειγματικά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, όταν η φωτιά πέρασε μέσα στους οικισμούς της περιοχής, στη Σταμάτα και κατόπιν στη Ροδόπολη. Το protothema.gr βρέθηκε στην «καρδιά» των γεγονότων και κατέγραψε όλα όσα συνέβησαν. Από την πρώτη στιγμοί, κάτοικοι της περιοχής, που έβλεπαν τις περιουσίες τους να καίγονται, έκαναν λόγο για εμπρηστική ενέργεια και, όντως, η αστυνομία προχώρησε αργότερα σε τέσσερις προσαγωγές, οι οποίες δεν μετατράπηκαν πάντως σε συλλήψεις. 

Μαρτυρία «Πιστεύουμε ότι είναι εμπρησμός δεν γίνεται να έφτασε από τη Σταμάτα η φωτιά στον Διόνυσο»


Αντίθετα, στη σύλληψη ενός μελισσοκόμου αλβανικής καταγωγής προχώρησαν οι Αρχές, στο πλαίσιο της έρευνας για τη φωτιά στη Σταμάτα. Ο συλληφθείς αρχικά προσήχθη για εξηγήσεις και στη συνέχεια συνελήφθη με την κατηγορία του εμπρησμού εξ αμελείας, ενώ σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Ο άνδρας αρνείται κάθε εμπλοκή του στην έναρξη της φωτιάς, παραδέχθηκε ωστόσο ότι νωρίτερα βρισκόταν στο σημείο.

Αρμόδιες πηγές λένε πως η φωτιά ξεκίνησε, κατά πάσα πιθανότητα, από μελίσσια, ενώ σε όλα τα σημεία πριν από λίγες ημέρες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προχωρήσει σε καθαρισμούς κλαδιών, ξερών χόρτων και κομμένων δέντρων. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η φωτιά «μαζεύτηκε» σχετικά γρήγορα και δεν πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η καταστροφή είναι μεγάλη, όμως χάρη στην έγκαιρη εμφάνιση των εναέριων μέσων, η πυρκαγιά περιορίστηκε και με τις επίγειες δυναμεις οριοθετήθηκε σε χρόνο γρήγορο, παρότι είχε ξεκινήσει να καίει σπίτια και περιουσίες.

Κλείσιμο
Σήμερα το πρωί, η φωτιά δεν είχε σβήσει ακόμα, καθώς υπήρχαν διάσπαρτες μικρές εστίες μέσα στην καμένη έκταση. 

Οι μαρτυρίες ήταν σοκαριστικές: «Όλα έγιναν πολύ ξαφνικά. Κάηκε σπίτι κοντά στο δικό μας. Ακούγαμε για τη Σταμάτα και ξέσπασε και εδώ φωτιά, άγνωστο πώς. Μας είπαν να φύγουμε από τα σπίτια μας. Δεν έχουν σχέση οι δύο φωτιές. Ήταν εμπρησμοί καθαροί. Κάποιος περνούσε και πετούσε γκαζάκια. Έπιασαν τα πεύκα. Δεν ξέρω τι πέταξαν, στουπιά, γκαζάκια» δήλωσε κάτοικος της περιοχής. «Δεν υπάρχει τρόπος να προστατευτείς. Δεν είμαστε σε δάσος. Είναι δυνατόν να φεύγουμε για τη δουλειά μας και να γυρνάμε έντρομοι να προστατεύσουμε τις περιουσίες μας», συνέχισε η ίδια γυναίκα.

Ζημιές Σταμάτα


Στάχτη έχουν γίνει αρκετά σπίτια και αυτοκίνητα στην περιοχή της Ροδόπολης. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη της περιοχής, Βασίλη Κλεφτάκη, 20 σπίτια έχουν καεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. «Δραματική είναι η κατάσταση αυτή την ώρα. Η φωτιά είναι προς την δική μας την πλευρά και έχει φτάσει στη λεωφόρο Διονύσου. Δόθηκε μάχη για να μην πάει η φωτιά προς τον οικισμό “Γαλήνη” και μέχρι ώρας αυτό φαίνεται να το έχουν πετύχει οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Η φωτιά τώρα έχει φύγει από εκεί, πέρασε απέναντι στην Μητροπολίτου και έχει μπει στο Κόκκινο Χωράφι, καίει δάσος αυτή την ώρα. Από τον αέρα ξεφυτρώνουν παντού φλόγες» είχε πει χθες, την ώρα της μάχης με τις φλόγες, στο protothema.gr.

stamatanew2


stamata__12_
stamata__9_


Τι δήλωσαν οι Χαρδαλιάς - Χρυσοχοΐδης

«Αυτή τη στιγμή η φωτιά δείχνει να είναι σε ύφεση με πολλές ωστόσο ακόμα εστίες» δήλωσε χθες, στην έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκίνησε την ενημέρωση, λέγοντας ότι η πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο νεκροταφείο της Σταμάτας και οι άνεμοι που έπνεαν ήταν 6 με τάση στα 7 μποφόρ. Η φωτιά ήταν κινούμενη σε οικισμούς και κατοικίες.

Εστάλησαν, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, δύο sms στους κατοίκους για οδηγίες για την ασφάλεια των ίδιων και των σπιτιών τους. Η κατάσταση ήταν δύσκολη και επίπονη, συνέχισε, ενώ σημείωσε ότι για την κατάσβεση παίρνουν μέρος 310 πυροσβέστες, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα, 9 αεροπλάνα ανάμεσά τους το Beriev-200 και πολλοί εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις. Άμεση κινητοποίηση και στοχευόμενη ήταν η παρέμβασή όλων των δυνάμεων επιχειρησιακών και πολιτικών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή του Διόνυσου - Σταμάτας, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Όπως είπε στην έκτακτη ενημέρωση ο υπουργός, «ήμασταν όλοι εδώ… Ήταν μία δύσκολη πυρκαγιά που μεταφερόταν από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και να δημιουργούνται καινούργια μέτωπα». Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ακόμα ότι οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς και σύντομα θα καταλήξουν σε συμπεράσματα. «Είμαστε όλοι εδώ και θα προστατεύσουμε με απόλυτη προσήλωση το περιβάλλον, τα δάση και τους οικισμούς και φυσικά ανθρώπινες ζωές» επισήμανε ο υπουργός και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών.

stamata__14_


Την επιχείρηση συντόνισε από την πρώτη στιγμή ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς. Σημειώνεται πως λόγω της πυρκαγιάς, η ΕΛ.ΑΣ είχε προχωρήσει στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία: στην οδό Μακαρίου, από τη λεωφόρο Δροσιάς - Σταμάτας, στην οδό Αγίου Ιωάννου, από την Κωνσταντινουπόλεως, στην οδό Αλωνίων και στη λεωφ. Ροδοπόλεως, στη συμβολή της με την λεωφ. Δροσιάς - Σταμάτας.

stamatanew1


Ειδήσεις σήμερα: 

Βίντεο και φωτογραφίες από τη φωτιά στη Σταμάτα: Εικόνες καταστροφής - Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Κατατέθηκε η τροπολογία για τα κορωνοχρέη: Τι προβλέπει για εφάπαξ εξόφληση και οφειλές σε τράπεζες

Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος από πυρά στρατιωτών του Ισραήλ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης