Φωτιά στη Σταμάτα: Συνελήφθη ο μελισσοκόμος - Κατηγορείται για εμπρησμό εξ αμελείας

Φωτιά στη Σταμάτα: Συνελήφθη ο μελισσοκόμος - Κατηγορείται για εμπρησμό εξ αμελείας

Ο αλβανικής καταγωγής άνδρας αρνείται κάθε ανάμειξη - Ελεύθεροι αφέθησαν οι πρώτοι 4 προσαχθέντες μελισσοκόμοι- Δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να τους σχετίζει με την έναρξη της πυρκαγιάς - Ωστόσο, οι Αρχές εκτιμούν ότι η φωτιά ξεκίνησε από κάπνισμα μελισσιού

stamata343
Στη σύλληψη ενός  μελισσοκόμου αλβανικής καταγωγής προχώρησαν οι Αρχές, στο πλαίσιο της έρευνας για την φωτιά στη Σταμάτα. Ο συλληφθείς αρχικά προσήχθη για εξηγήσεις και στη συνέχεια συνελήφθη με την κατηγορία του εμπρησμού εξ αμελείας, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να οδηγηθεί  στον εισαγγελέα. Ο άνδρας αρνείται κάθε εμπλοκή του στην έναρξη της φωτιάς, παραδέχθηκε ωστόσο ότι νωρίτερα βρισκόταν στο σημείο. 

Νωρίτερα, είχαν  γίνει από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος οι πρώτες τέσσερις προσαγωγές.  Οι προσαχθέντες μελισσοκόμοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να τους σχετίζει με την έναρξη της πυρκαγιάς. Αρμόδιες πηγες λένε ωστόσο , πως η φωτιά ξεκίνησε- κατά πασα πιθανότητα από μελίσσια, ενώ σε όλα τα σημεία πριν από λίγες ημέρες η γενική Γραμματεια πολιτικής προστασίας είχε προχωρήσει σε καθαρισμών κλαδιών, ξερών χόρτων και κομμένων δέντρων. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λογος που η φωτιά «μαζεύτηκε» σχετικά γρήγορα και δεν πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι φωτιές στα διαφορετικά σημεία τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο λίγο μετά τις τέσσερις το μεσημέρι, με τις πηγές από το πυροσβεστικό σώμα να αναφέρουν στο protothema.grπως έχουν καεί ή υποστεί ζημιές δεκάδες σπίτια, καθώς και αρκετά αυτοκίνητα.

Οι μαρτυρίες που κατέγραψε ο δημοσιογράφος του protothema.gr, Χρήστος Χατζησπύρου ήταν σοκαριστικές. «Όλα έγιναν πολύ ξαφνικά. Κάηκε σπίτι κοντά στο δικό μας. Ακούγαμε για τη Σταμάτα και ξέσπασε και εδώ φωτιά άγνωστο πως. Μας είπαν να φύγουμε από τα σπίτια μας. Δεν έχουν σχέση οι δύο φωτιές. Ήταν εμπρησμοί καθαροί. Κάποιος περνούσε και πετούσε γκαζάκια. Έπιασαν τα πεύκα. Δεν ξέρω τι πέταξαν, στουπιά, γκαζάκια», δήλωσε κάτοικος της περιοχής. «Δεν υπάρχει τρόπος να προστατευτείς. Δεν είμαστε σε δάσος. Είναι δυνατόν να φεύγουμε για τη δουλειά μας και να γυρνάμε έντρομοι να προστατεύσουμε τις περιουσίες μας», συνέχισε η ίδια γυναίκα.

Στάχτη έχουν γίνει αρκετά σπίτια και αυτοκίνητα στην περιοχή της Ροδόπολης. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη της περιοχής, Βασίλη Κλεφτάκη, 20 σπίτια έχουν καεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. «Δραματική είναι η κατάσταση αυτή την ώρα. Η φωτιά είναι προς την δική μας την πλευρά και έχει φτάσει στη λεωφ. Διονύσου. Δόθηκε μάχη για να μην πάει η φωτιά προς τον οικισμό “Γαλήνη” και μέχρι ώρας αυτό φαίνεται να το έχουν πετύχει οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Η φωτιά τώρα έχει φύγει από εκεί, πέρασε απέναντι στην Μητροπολίτου και έχει μπει στο Κόκκινο Χωράφι καίει δάσος αυτή την ώρα. Από τον αέρα ξεφυτρώνουν παντού φλόγες», είχε πει νωρίτερα σήμερα στο protothema.gr.

«Υπάρχουν ζημιές σε σπίτια, είναι μεγάλο το μέτωπο δεν έχει τελειώσει ακόμη, αλλά η κατάσταση, είναι λίγο καλύτερη. Μόλις κατασβεστεί η φωτιά θα δούμε τις ζημιές μας. Πρέπει να σβήσει η φωτιά τώρα», υπογράμμισε ο κ. Καλαφατέλης, μιλώντας στην ΕΡΤ, όπου έκανε λόγο για εμπρησμό.

Σε όλα τα σημεία, βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί, εξακολουθούν να επιχειρούν ακόμη και αυτή την ώρα 310 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 110 οχήματα, 12 Ε/Π και 9 Α/Φ, ενώ στην κατάσβεση συμμετείχε και το BERIEV-200. Συνδρομή υπάρχει και από υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές πυροσβέστες. «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας και Ροδόπολης Αττικής παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», ήταν το μήνυμα που εστάλη άμεσα από το 112 σε όλους όσοι κατοικούν στις περιοχές της Σταμάτας, της Ροδόπολης και του Διονύσου.

Τι δήλωσαν οι Χαρδαλιάς - Χρυσοχοΐδης

«Αυτή τη στιγμή η φωτιά δείχνει να είναι σε ύφεση με πολλές ωστόσο ακόμα εστίες», δήλωσε, στην έκτακτη ενημέρωση ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκίνησε την ενημέρωση λέγοντας ότι η πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο Νεκροταφείο της Σταμάτας και οι άνεμοι που έπνεαν ήταν 6 με τάση στα 7 μποφόρ. Η φωτιά ήταν κινούμενη σε οικισμούς και κατοικίες. Εστάλησαν, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς δύο sms στους κατοίκους για οδηγίες για την ασφάλεια των ίδιων και των σπιτιών τους.Η κατάσταση ήταν δύσκολη και επίπονη, συνέχισε, ενώ σημείωσε ότι για την κατάσβεση παίρνουν μέρος 310 πυροσβέστες, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα, 9 αεροπλάνα ανάμεσά τους το Beriev-200 και πολλοί εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις. Άμεση κινητοποίηση και στοχευόμενη, ήταν η παρέμβασή όλων των δυνάμεων επιχειρησιακών και πολιτικών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή του Διόνυσου - Σταμάτας σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Όπως είπε στην έκτακτη ενημέρωση ο υπουργός «ήμασταν όλοι εδώ… Ήταν μία δύσκολη πυρκαγιά που μεταφερόταν από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και να δημιουργούνται καινούργια μέτωπα». Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ακόμα ότι οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς και σύντομα θα καταλήξουν σε συμπεράσματα. «Είμαστε όλοι εδώ και θα προστατεύσουμε με απόλυτη προσήλωση το περιβάλλον, τα δάση και τους οικισμούς και φυσικά ανθρώπινες ζωές», επισήμανε ο υπουργός και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών.

Κλείσιμο
Την επιχείρηση συντόνισε από την πρώτη στιγμή ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς. Σημειώνεται πως λόγω της πυρκαγιάς, η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία: στην οδό Μακαρίου, από τη λεωφόρο Δροσιάς - Σταμάτας, στην οδό Αγίου Ιωάννου, από την Κωνσταντινουπόλεως, στην οδό Αλωνίων και στη λεωφ. Ροδοπόλεως, στη συμβολή της με την λεωφ. Δροσιάς - Σταμάτας.


Ειδήσεις σήμερα: 

Το σκεπτικό της Επιτροπής για τον εμβολιασμό των 12-14 - «Πηγή» νέων επιδημικών εξάρσεων τα παιδιά

Μύκονος: Δείτε βίντεο από κορωνοπάρτι σε σκάφος - Σαρώνουν οι έφοδοι του Λιμενικού

Έως και 195 ευρώ θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός το 2022
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης