Καύσωνας: Πότε φτάνει σε κάθε περιοχή - Το Σαββατοκύριακο η κορύφωσή του με έως και 43 βαθμούς

Καύσωνας: Πότε φτάνει σε κάθε περιοχή - Το Σαββατοκύριακο η κορύφωσή του με έως και 43 βαθμούς

Έρχεται καύσωνας που θα θυμίσει το 1987 - Σε ποιες περιοχές έχει ήδη φτάσει το κύμα καύσωνα και τι θερμοκρασία έδειξε το θερμόμετρο

kayswnas-2807
Η μεγάλη διάρκεια του καύσωνα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του και θα κρατήσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα με τον υδράργυρο να παραμένει «κολλημένος» άνω των 40 βαθμών Κελσίου σε αρκετές περιοχές, κυρίως από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όπου αναμένεται η κορύφωσή του.

Χθες, επικράτησαν πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου σε τρεις μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι υψηλότερες μέγιστες εντοπίζονται στην Ήπειρο, στην Ηλεία και στην Αχαΐα, και συγκεκριμένα στην Κόνιτσα όπου είχαμε 40,5 βαθμούς Κελσίου, στο χωριό Πηνεία Ηλείας όπου ο υδράργυρος έδειξε 40,1 βαθμούς Κελσίου και στη Χαλανδρίτσα Αχαϊας όπου και εκεί η θερμοκρασία έφθασε τους 40,1 βαθμούς Κελσίου.

«Πέραν των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που τοπικά στα ηπειρωτικά θα ξεπεράσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Παρασκευή, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του κύματος καύσωνα, θα είναι η εξαιρετικά μεγάλη του διάρκεια. Από την Παρασκευή οι θερμοκρασίες θα διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενισχύοντας το αίσθημα δυσφορίας, ειδικά στα αστικά κέντρα» είπε στο protothema.gr ο Διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο και σήμερα η θερμοκρασία θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας, όπως Αχαϊα, Ηλεία και Ήπειρο, ενώ λόγω των βοριάδων και θα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών σε Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη. Όπως αναφέρει το meteo.gr σήμερα η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 39 βαθμούς, στη Κεντρική Ελλάδα από 17 έως 40-41 βαθμούς, στην Ήπειρο από 17 έως 39, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο από 19 έως 40-42 βαθμούς, στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά από 18 έως 39, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 38 βαθμούς, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 19 έως 35-36 βαθμούς, ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 38-40 βαθμούς Κελσίου.

Σε δηλώσεις της η ερευνήτρια του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δήμητρα Φουντά επισήμανε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπου τα μοντέλα πρόγνωσης προέβλεπαν ότι θα εμφανιστούν στα μέσα του 21ου αιώνα τα βλέπουμε ήδη να είναι εδώ. Οι μελέτες του Αστεροσκοπείου Αθηνών δείχνουν μεγάλη διαφορά στη θερμοκρασία από το 1960 μέχρι και σήμερα με τα επεισόδια καύσωνα να έχουν αυξηθεί κατά 100% ενώ η διάρκεια των καυσώνων να έχει αυξηθεί κατά 30%με 40% περίπου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Βίντεο και φωτογραφίες από τη φωτιά στη Σταμάτα: Εικόνες καταστροφής - Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Κατατέθηκε η τροπολογία για τα κορωνοχρέη: Τι προβλέπει για εφάπαξ εξόφληση και οφειλές σε τράπεζες

Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος από πυρά στρατιωτών του Ισραήλ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης