Πατούλης για φωτιά στη Σταμάτα: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο - Σημαντικό ότι ανακόπηκε η πορεία του προς Πεντέλη

Πατούλης για φωτιά στη Σταμάτα: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο - Σημαντικό ότι ανακόπηκε η πορεία του προς Πεντέλη

«Οι επόμενες ώρες είναι πολύ σημαντικές για την εξέλιξη της, προκειμένου οι δυνάμεις κατάσβεσης να προλάβουν το χρόνο πριν νυχτώσει», τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής

5348502
Υπό σχετικό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στη Σταμάτα με τις εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν καταστέλλοντας τις αναζωπυρώσεις με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι επόμενες ώρες είναι πολύ σημαντικές για την εξέλιξη της, προκειμένου οι δυνάμεις κατάσβεσης να προλάβουν το χρόνο πριν νυχτώσει».

Όπως αναφέρει σημαντικό ρόλο στην ανακοπή του πύρινου μετώπου είχε η ετοιμότητα και ο συντονισμός των δυνάμεων πυρόσβεσης οι οποίες επιχειρούσαν υπό την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας με υπεράνθρωπες δυνάμεις. «Έδιναν πραγματικές μάχες να διασώσουν τα σπίτια και να ανακόψουν τις εστίες που συνεχώς αναζωπυρώνοντας λόγω της ορμητικότητας του ανέμου», τόνισε.

Ο περιφερειάρχης χαρακτηρίζει ως υψηλής σημασίας για το περιβάλλον και το λεκανοπέδιο το γεγονός ότι ανακόπηκε η πορεία της πυρκαγιάς προς την Πεντέλη, όπου την ωθούσε από το μεσημέρι μέσα από κατοικημένη περιοχή με πευκοδάσος, ο ισχυρός άνεμος εντάσεως 8 μποφόρ. Όπως εξίσου σημαντικό «είναι και το γεγονός ότι δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, λόγω της έγκαιρης εκκένωσης του οικισμού Γαλήνη Ροδόπολης και της απομάκρυνσης όσων κατοίκων ήταν στις κρίσιμες περιοχές». Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές σε περιουσίες και κτίρια σημείωσε, ότι έχουν καταστραφεί κυρίως διάσπαρτα εντός του δάσους κτίσματα και αποθήκες και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να γίνει ακόμη εκτίμηση.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ροδόπολης Βασίλης Κλεφτάκης ανέφερε ότι κάηκαν περίπου 20 σπίτια πολλά εκ των οποίων «λειτουργούσαν ως παραθεριστικές κατοικίες». Εξήρε το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και εναέριων και επίγειων όπως και των εθελοντών για την «αυτοθυσία» που επέδειξαν προκειμένου να διασώσουν τις περιουσίες των ανθρώπων «από τις φλόγες που έγλειφαν τους τοίχους και κατέκαιγαν τις αυλές τους». Επισήμανε ότι οι κάτοικοι είχαν μεριμνήσει ιδιαίτερα για τον καθαρισμό των οικοπέδων και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης η οποία «σε περιοχές εντός πευκοδάσους λειτουργεί ως δυναμίτιδα».

Αναφορικά με την καταστροφή των σπιτιών τα οποία σύντομα θα καταγραφούν μαζί με όλες τις απώλειες «για να αποζημιωθούν, μέσα από τις δέουσες διαδικασίες», ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βασίλης Κόκκαλης επισημαίνει ότι «εμπόδιο στην αποτελεσματικότερη διάσωση ορισμένων που καταστράφηκαν έπαιξε και η περίφραξη τους».

Ο ίδιος όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκε επικεφαλής του αρμόδιου δυναμικού τηής Περιφέρειας από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στη Σταμάτα, με 21 υδροφόρες και πολλά χωματουργικά οχήματα, ερπυστροφόρα και φορτηγά προκειμένου να συνδράμουν στο έργο κατάσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Το σκεπτικό της Επιτροπής για τον εμβολιασμό των 12-14 - «Πηγή» νέων επιδημικών εξάρσεων τα παιδιά

Μύκονος: Δείτε βίντεο από κορωνοπάρτι σε σκάφος - Σαρώνουν οι έφοδοι του Λιμενικού

Έως και 195 ευρώ θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός το 2022
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης