Σωτήρης Τσιόδρας: Ψεκασμένοι τον συνδέουν με... αντιπαρασιτικό «ματζούνι» για την Covid-19

Σωτήρης Τσιόδρας: Ψεκασμένοι τον συνδέουν με... αντιπαρασιτικό «ματζούνι» για την Covid-19

Η ουσία ιβερμεκτίνη βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στο επίκεντρο θεωριών συνωμοσίας και πολλοί οργανισμοί έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις

tsiodras_swtiris
Τo φαρμακευτικό σκεύασμα Scaball, σε δισκία των 3 mg προωθούν παραχριστιανικές οργανώσεις σαν θαυματουργό αντίδοτο στην Covid-19. Με στόχο να αποτρέψουν τον εμβολιασμό, από στόμα σε στόμα και από κινητό σε κινητό διαδίδεται το τελευταίο διάστημα η εξής θεωρία συνωμοσίας: Ότι το Scaball -δηλαδή η ουσία ιβερμεκτίνη- είναι το μυστικό όπλο κατά του κορωνοϊού. Το οποίο, μάλιστα, πάντα σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία, τυγχάνει της εκτίμησης του κ. Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά η πρόθεσή του να το δωρίσει στον κόσμο (κάπως σαν σύγχρονος Προμηθέας) προσκρούει στην αντίθεση της πολιτικής ηγεσίας. Οπότε κι εκείνος -δηλαδή ο κ. Τσιόδρας- υποτίθεται ότι διαθέτει κρυφά «σε δικούς του ανθρώπους» την ιβερμεκτίνη.

Ακολούθως παρατίθεται αυτολεξεί ένα από τα μηνύματα που κυκλοφορούν υπέρ του λυτρωτικού αντιπαρασιτικού, το οποίο μας... στερεί η κυβέρνηση: «Ο κ. Τσιόδρας μοιράζει το φάρμακο για τον κορωνοϊό σε δικούς του ανθρώπους. Έχω συνάδελφο πολύτεκνο που είναι κουμπάρος του και τους το έδωσε. Και στον μηχανικό που του έφτιαξε το σπίτι το ίδιο του έδωσε και όλοι το ξεπέρασαν πολύ γρήγορα.

» Από τότε που το μάθαμε το έχουν πάρει 2 άτομα κοντινά μας και σε δύο μέρες είχαν συνέλθει τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με τις έρευνες μπορεί να συνεφέρει και διασωληνωμένους. Μάθαμε ότι ο Τσιόδρας ζήτησε να μπει στο ιατρικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης του ιού αλλά η πολιτική εξουσία δεν το δέχτηκε. Αν χρειαστεί σε κάποιον η δραστική ουσία λέγεται 'ιβερμεκτίνη' (ivermectin) και στα φαρμακεία το ζητάμε 'Scaball'.

» Μπορεί να χρειαστεί να το ψάξει κάποιος σε περισσότερο από ένα φαρμακεία.

Έχουμε μαζέψει και τις έρευνες που έχουν κάνει με αυτό σχετικά με τον κορωνοϊό.

Μπορεί αυτά να είναι χρήσιμα σε κάποιον».

Τι είναι το Scaball

Τα fake news περί των ιδιοτήτων της ιβερμεκτίνης δεν είναι καινούργια. Διαδίδονται εδώ και μήνες, γεγονός που προκάλεσε τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς να εκδώσουν εξειδικευμένα ανακοινωθέντα, με προειδοποιήσεις και διευκρινίσεις.

Ενδεικτικά, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξηγεί γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ιβερμεκτίνη για τη θεραπεία ή την πρόληψη της Covid-19. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, το κοινό είχε στραφεί, όχι απλώς στο Scaball, αλλά σε σκευάσματα ιβερμεκτίνης για μεγάλα ζώα, όπως τα άλογα.

«Δεδομένου του αριθμού των θανάτων οι οποίοι οφείλονται στην επιδημία, ίσως δεν προκαλεί έκπληξη ότι ορισμένοι καταναλωτές αναζητούν αντισυμβατικές θεραπείες, χωρίς έγκριση ή εξουσιοδότηση από τον FDA.

» Παρ' ότι αυτό είναι κατανοητό, παρακαλείσθε να προσέχετε. Φαίνεται πως υπάρχει ένα όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μια φαρμακευτική ουσία με την ονομασία ιβερμεκτίνη, για χορήγηση σε ασθενείς με Covid-19. Η ιβερμεκτίνη χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για τη θεραπεία ή την πρόληψη ανάπτυξης παρασίτων σε ζώα.

» Στην FDA έχουν φτάσει πολλές αναφορές για ασθενείς οι οποίοι χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα και κατέληξαν στο νοσοκομείο αφ' ότου πήραν από μόνοι τους ιβερμεκτίνη για άλογα.

» Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο FDA δεν έχει εγκρίνει τη χρήση της ιβερμεκτίνης για τη θεραπεία ή την πρόληψη της Covid-19 σε ανθρώπους. Η ιβερμεκτίνη δεν είναι αντιική ουσία. Η λήψη αυξημένης δόσης του συγκεκριμένου φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη.

» Τα χάπια ιβερμεκτίνης έχουν εγκριθεί από τον FDA για παθήσεις ανθρώπων με στρογγυλοειδίαση του εντέρου και ογκοκερκίαση, δύο νοσήματα τα οποία προκαλούνται από παράσιτα. Επιπλέον κάποιες μορφές ιβερμεκτίνης για την επιδερμίδα είναι εγκεκριμένες για τη φθειρίαση (ψείρες) και τη ροδόχρου ακμή.

» Ακόμη και σε εγκεκριμένες δόσεις, η ιβερμεκτίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα, όπως τα αντιθρομβωτικά. Η δε υπερβολική δόση ιβερμεκτίνης μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, διάρροια, υπόταση, αλλεργικές αντιδράσεις (κνησμό και εξανθήματα), ζάλη, απώλεια αίσθησης ισορροπίας, ανακοπή, κώμα ή ακόμη και θάνατο.

» Ποτέ να μη χρησιμοποιείτε φάρμακα τα οποία προορίζονται για ζώα. Τα σκευάσματα ιβερμεκτίνης για ζώα είναι πολύ διαφορετικά από ότι για τους ανθρώπους.


» Τέλος, σε ό,τι αφορά στα ζωικά φάρμακα, αυτά είναι μεγαλύτερης πυκνότητας σε δραστικές ουσίες διότι χρησιμοποιούνται σε μεγάλα ζώα όπως τα άλογα και οι αγελάδες, το βάρος των οποίων είναι πολύ μεγαλύτερο από το ανθρώπινο. Γι' αυτό και μεγάλες δόσεις από αυτά τα φάρμακα είναι πολύ τοξικά για τον άνθρωπο».




Ειδήσεις σήμερα

Ηλιούπολη: Στον ανακριτή σήμερα ο 3ος κατηγορούμενος για την υπόθεση - Ήταν πρώην της 19χρονης που την εξέδιδε

Εθνική τραγωδία στη Γερμανία με δεκάδες νεκρούς και πάνω από 1.000 αγνοουμένους - Γιατί «πνίγηκε» η χώρα;

Πρεμιέρα για την εστίαση με τσουνάμι ελέγχων: Όλοι οι κανόνες λειτουργίας - Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης