Κορωνοϊός - Κύπρος: Επίδομα διακοπών σε εμβολιασμένους - Τέλος στα δωρεάν rapid test

Κορωνοϊός - Κύπρος: Επίδομα διακοπών σε εμβολιασμένους - Τέλος στα δωρεάν rapid test

Σειρά μέτρων που στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην περαιτέρω προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος, αποφάσισε χθες η κυβέρνηση της Κύπρου

kipros
H εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες οδήγησε την κυβέρνηση της Κύπρου σε αποφάσεις που ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό και περιορίζουν τις πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού μεταξύ των ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Χθες καταγράφηκαν 529 νέα κρούσματα ενώ στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 54 άτομα εκ των οποίων τα 20 σε σοβαρή κατάσταση.

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, μετά από την χθεσινοβραδυνή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου είπε πως τα μέτρα απευθύνονται «κυρίως στους νέους μας, στο μέλλον αυτού του τόπου, και τους καλούμε να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης τους. Για να προστατεύσουν πρωτίστως τους εαυτούς τους. Και στη συνέχεια, τα μέλη της οικογένειάς τους, τους γονείς τους, τον παππού και την γιαγιά, το σύνολο της κοινωνίας μας γενικότερα».

«Επιδίωξή μας είναι να ανοίξουμε την πύλη της ελευθερίας μας. Και ζητούμε από τους νέους μας να κάνουν το πρώτο βήμα! Να σπεύσουν να εμβολιαστούν και να στείλουμε το μήνυμα ότι σε αυτόν τον αγώνα, όλοι είμαστε ενωμένοι», σημείωσε.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλας το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα μια σειρά μέτρων.

- Παραχώρηση επιδόματος διακοπών σε εμβολιασμένους από τις 15 Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το Υφυπουργείο Τουρισμού την ερχόμενη Δευτέρα.

- Παραχώρηση πενθήμερης τιμητικής άδειας σε όσους στρατιώτες εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν μέχρι 31η Αυγούστου 2021.

- Οι εργαζόμενοι του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να απουσιάζουν από την εργασία τους ολόκληρη την ημέρα του εμβολιασμού τους, χωρίς η ημέρα να αφαιρείται από την άδεια του εργαζόμενου. Εάν πρόκειται για εμβολιασμό με εμβόλιο δύο δόσεων, ισχύει και για τις δύο μέρες. Το ίδιο θα ισχύει και για στις περιπτώσεις γονέων ανήλικου τέκνου νοουμένου ότι ο γονέας θα συνοδεύσει το ανήλικο τέκνο του για εμβολιασμό.

Κλείσιμο
- Αυστηροποίηση των μέτρων σε χώρους αυξημένου συγχρωτισμού και αυξημένου κινδύνου μετάδοσης του ιού, εκεί και όπου έχουν διαφανεί συρροές κρουσμάτων:

Από 9 Ιουλίου, θα απαιτείται η κατοχή SafePass σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει αυξημένο ρίσκο μετάδοσης και συγχρωτίζονται πέραν των 20 ατόμων (π.χ. χώροι εργασίας, μπαρ, clubs, γάμοι, πάρτι αποφοίτησης και γενεθλίων, κτλ). Σε περίπτωση κατοχής SafePass με αρνητικό αποτέλεσμα από PCR ή rapid test, αυτό θα πρέπει να έχει ισχύ 72 ωρών.

Από 9 Ιουλίου μέχρι 20 Ιουλίου, επιτρέπεται η είσοδος σε ποδοσφαιρικούς αγώνες μόνο για άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα ή έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου και έχουν παρέλθει 3 εβδομάδες, για άτομα που κατέχουν αρνητικό πιστοποιητικό PCR με ισχύ 72 ωρών και για άτομα που νόσησαν με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες σε ποσοστό πληρότητας 50% των γηπέδων. Το 50% χωρητικότητας με τα ίδια κριτήρια ισχύει σε σινεμά, θέατρα και συναυλίες.

Από 21 Ιουλίου, επιτρέπεται η είσοδος σε ποδοσφαιρικούς αγώνες μόνον για άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα και για άτομα που νόσησαν με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες σε ποσοστό πληρότητας 75% των γηπέδων. Το 75% χωρητικότητας με τα ίδια κριτήρια ισχύει σε σινεμά, θέατρα και συναυλίες.

Από 1η Αυγούστου 2021, οι Κύπριοι και οι νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία επιβάτες θα πρέπει να ακολουθούν τα πρωτόκολλα που ισχύουν για όλους τους επιβάτες, εκτός και αν έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου. Συγκεκριμένα, μόνο τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου θα δικαιούνται να διενεργούν μοριακή εξέταση στα αεροδρόμια της Δημοκρατίας κατά την άφιξή τους.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι «επιπρόσθετα των πιο πάνω, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατάργηση της παροχής του δωρεάν προγράμματος διενέργειας rapid test αντιγόνου από 1η Αυγούστου».

Από την απόφαση εξαιρούνται τα ανήλικα άτομα ηλικίας 12-15 ετών και τα άτομα 16 ετών και άνω με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν δικαιούνται να εμβολιαστούν.

Ειδήσεις σήμερα:

Ξεκινούν από Σεπτέμβριο οι πλειστηριασμοί με κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας

Χρήστος Παππάς: Πληροφορίες ότι ετοιμαζόταν να φύγει στο εξωτερικό ο «υπαρχηγός» της Χρυσής Αυγής

«Με έβρισε χυδαία» - Πώς σκότωσε τον συγκρατούμενό του ο «σφαγέας» του Σεργιανόπουλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης