Πάρτι σε beach bar της παραλιακής με τουλάχιστον 15 κρούσματα

Πάρτι σε beach bar της παραλιακής με τουλάχιστον 15 κρούσματα

Διασκέδαζαν χωρίς να τηρούν καν τα στοιχειώδη μέτρα αποφυγής διάδοσης της νόσου Covid-19

beach-bar
Τα τεστ αντοχής συνεχίζονται, το στοίχημα παραμένει και οι ασκήσεις ισορροπίας δίνουν μια ανάσα μέσα στην υγειονομική κρίση. Στο πλαίσιο της ακροβασίας ανάμεσα στη χαλάρωση των μέτρων και στη διατήρηση του ιικού φορτίου, σε ικανοποιητικό επιπέδο, ανοίγουν νέες εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού, ενώ αγωνία εξακολουθεί να επικρατεί για τα φαινόμενα της υπερμετάδοσης.

Συναγερμός έχει σημάνει ύστερα από την καταγραφή τουλάχιστον 15 κρουσμάτων από πάρτι που έγινε το προηγούμενο Σάββατο σε γνωστό beach bar της παραλιακής, επί της λεωφορου Ποσειδώνος.

Στο πάρτι συνωστίστηκαν εκατοντάδες νέοι, χωρίς να τηρούν τα στοιχειώδη μέτρα αποφυγής διάδοσης της νόσου. Και η αλήθεια είναι ότι όποιος κάνει μια βόλτα αυτές τις μέρες στα μαγαζιά της παραλιακής αλλά και του κέντρου θα διαπιστώσει σχεδόν παντού το ίδιο σκηνικό: Κανένας απολύτως έλεγχος τη στιγμή που η τήρηση αποστάσεων εξακολουθεί να αποτελεί αναγκαιότητα για την αποφυγή της μετάδοσης της νόσου ακόμη και στην περίπτωση των εμβολιασμένων.

Όσον αφορά στο πάρτι του περασμένου Σαββάτου, καταγράφηκε το φαινόμενο της υπερμετάδοσης (super spreading) όταν ύστερα από τη μάζωξη, από την οποία προέκυψαν τουλάχιστον 15 κρούσματα, οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν, 2-3 ημέρες αργότερα, ότι είχαν συμπτώματα της Covid-19. Επισκέφθηκαν κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων και τότε διαπιστώθηκαν θετικοί στη νόσο.

Εξηγώντας το φαινόμενο της υπερμετάδοσης, για το οποίο έχει γίνει πολύς λόγος σε όλες τις φάσεις της πανδημίας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επισημαίνει στο protothema.gr ότι υπό συνθήκες συνωστισμού ο φορέας του ιού μπορεί να μολύνει και 10 ακόμη.

Ο βαθμός της υπερμετάδοσης, σύμφωνα με τον καθηγητή, εξαρτάται άμεσα από τον χώρο και τις αποστάσεις. Σε ένα πάρτι, για παράδειγμα, χωρίς αποστάσεις στο οποίο παρατηρείται συνωστισμός μπορεί να κολλήσουν ακόμη και 20 άνθρωποι. «O συνωστισμός αποδεδειγμένα οδήγησε στην αύξηση του ιικού φορτίου στο πάρτι της παραλιακής» καταλήγει ο καθηγητής.

Ειδήσεις σήμερα: 

«Τείχος» προστασίας τον Ιούλιο πριν την ανοσία: Σε «κλοιό» μέτρων τα νησιά, σε αυστηρό πλαίσιο η ψυχαγωγία
Κλείσιμο
Σοκ στην Κεφαλονιά για τους τρεις νεκρούς στο τροχαίο στα Κοκύλια

Φωτογραφίες: Πώς άντεξαν οι Εύζωνες στον καύσωνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης