Στην Ηλεία ο στενός φίλος του Τζο Μπάιντεν, πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος

Στην Ηλεία ο στενός φίλος του Τζο Μπάιντεν, πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος

«Δεν ξεχνώ το Λαντζόι και τον Πύργο» είπε ο father Alex - «Ο Μπάιντεν είναι… Μπαϊντενόπουλος. Δεν είπε… Μπαϊντενάκης που είναι όλοι οι Κρήτες αλλά… Μπαϊντενόπουλος, είναι Πελοποννήσιος, γνήσιος άνθρωπος!»

fatherAlex_biden
Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, γνωστός στους κύκλους της Ομογένειας και ως Father Άλεξ θεωρείται, κι όχι άδικα, εμβληματική μορφή τόσο στους Έλληνες ομογενείς όσο και γενικότερα για το ορθόδοξο ποίμνιο των ΗΠΑ.

Ως πνευματικός σύμβουλος στο Τάγμα του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική, έχει φέρει κοντά στην Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ σημαντικές προσωπικότητες, διοργανώνοντας κατά καιρούς εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ διαθέτει ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με πολιτικούς, διπλωμάτες και οικονομικούς παράγοντες της Ομογένειας.

Διατηρεί δε, πολύ καλές σχέσεις με τον πλανητάρχη, πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο του είχε πλέξει το εγκώμιο, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι είναιο ιδανικός chief of staff για οποιονδήποτε ακόμη και για έναν πρόεδρο.

Ο πατήρ Αλέξανδρος, με καταγωγή από το Λαντζόι, δεν ξεχνά ποτέ τον τόπο γέννησής του, αλλά και τους Ηλείους συγγενείς του και το απέδειξε και χθες αυτό επισκεπτόμενος τον Νομό Ηλείας.

biden_alex


«Δεν ξεχνώ το Λαντζόι και τον Πύργο»

Ο Father Άλεξ έφτασε χθες το μεσημέρι στο Κατάκολο συνοδευόμενος από τα μέλη της οικογένειας του και αναχώρησε αμέσως για το Λαντζόι προκειμένου να δει συγγενείς και φίλους αλλά και για να επισκεφθεί και τον χώρο στον οποίο γεννήθηκε που δεν είναι άλλος από τον παλιό νερόμυλο.

Λίγο πριν αναχωρήσει για την ιδιαίτερα πατρίδα του μίλησε στην εφημερίδα «Πατρίς» για την αγάπη που τρέφει ο ίδιος για την περιοχή μας αλλά και ο στενός του φίλος και πλανητάρχης Τζο Μπάιντεν για την Ελλάδα.

Αναλυτικά, ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος τόνισε συγκινημένος: «Γεννήθηκα εδώ πριν 76 χρόνια. Όταν μπορούμε, ερχόμαστε στην Ελλάδα, αλλά θέλω να πάω τα εγγονάκια μου εκεί που γεννήθηκα, να σκεφτώ τη μάνα μου, τον πατέρα μου, το Λαντζόι, τον Πύργο.

Φύγαμε τότε σε δύσκολες στιγμές, μετά από τον πόλεμο και δόξα τω Θεώ έχουμε υπηρετήσει την ομογένεια και εδώ έχουμε την χαρά να σας βλέπουμε γιατί εμείς είμαστε πατριώτες και φίλοι. Θα πάμε στους εξαδέλφους να φάμε μαζί όμως πρώτα θα πάμε εκεί που γεννήθηκα, στον μύλο να κάνω τρισάγιο για τον πατέρα μου, τη μητέρα μου, την γιαγιά μου και τον παππού μου.

Δεν ξεχνώ το Λατζόι, δεν ξεχνώ τον Πύργο, εγώ ήρθα πάλι εδώ το ´70, γαμήλιο ταξίδι και που φανταζόμουνα να έχω αυτή τη ζωή που με ευλόγησε ο Θεός, έχω τρία καλά παιδιά που παντρεύτηκαν Έλληνες και τώρα έχουμε 10 εγγονάκια μαζί μας.

Ο Μπάιντεν είναι… Μπαϊντενόπουλος. Δεν είπε… Μπαϊντενάκης που είναι όλοι οι Κρήτες αλλά… Μπαϊντενόπουλος, είναι Πελοποννήσιος, γνήσιος άνθρωπος!».

Η σχέση του με τον Τζο Μπάιντεν

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αναφέρθηκε προσωπικά στο Father Άλεξ, λέγοντας στην κουβέντα που είχε με περισσότερους από 100 Ελληνοαμερικανους, ότι τον γνωρίζει από το 1974, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ιδανικός chief of staff για οποιονδήποτε ακόμη και για έναν πρόεδρο.

Πράγματι η φιλία του Father Άλεξ με τον σημερινό Αμερικανό πρόεδρο κρατά πάνω από 40 χρόνια και συγκεκριμένα, από τότε που ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος ήταν στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, ενώ ο Τζο Μπάιντεν, μέλος του Κογκρέσου.

Όπως ο ίδιος ο Father Άλεξ έχει πει σε παλαιότερες συνεντεύξεις του, κομβικό σημείο στάθηκε το 1976, όταν ο τότε εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Κάρτερ δεν είχε προσκαλέσει στην ορκωμοσία του τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο. Τότε ο Αρχιεπίσκοπος ανέθεσε στον Father Άλεξ να αναπτύξει τις δημόσιες σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο και ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος άρχισε να κάνει παρέα με γερουσιαστές. Κυρίως με τον Πωλ Σαρμπάνη από το Μέριλαντ, τον οποίο αγαπούσε πολύ ο Τζο Μπάιντεν.

Όταν ο Μπάιντεν διεκδικούσε για πρώτη φορά το 1987-1988 το χρίσμα των Δημοκρατικών για την Προεδρία, ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος τον βοήθησε στην εκλογική αναμέτρηση. Έτσι άρχισε η φιλική τους σχέση ενώ παρέα έκαναν και οι γιοι τους Μιχάλης και Χάντερ.

Το 2008 που ξαναδιεκδίκησε το χρίσμα, ο Μπάιντεν ήρθε πάλι σε επαφή με τον Καρλούτσο για να στηριχθεί, όπως και έγινε. Το 1972 ο Τζο Μπάιντεν έχασε την πρώτη του σύζυγο και την ενός έτους κόρη του, ενώ το 2015 έχασε τον γιο του Μπο από καρκίνο στον εγκέφαλο.

Τότε εκείνος που του στάθηκε αρκετά ήταν ο father Άλεξ. Μάλιστα όταν ο Τζο Μπάιντεν δημιούργησε το Bo Biden Foundation για την προστασία των παιδιών ζήτησε από τη σύζυγο του father Άλεξ, την πρεσβυτέρα Ξάνθη, να είναι στην επιτροπή.

Ειδήσεις σήμερα:

Ματ Χάνκοκ: «Ξενοκοιμόταν» ο πρώην υπουργός με χρήματα των Βρετανών φορολογουμένων;

Γιατί αυτοκτόνησε ο «Κρητικός»; Το τελευταίο γράμμα και το κουτί με τα €40.000

Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Φλόριντα: Δημοτικός αξιωματούχος διαβεβαίωνε για την ασφάλεια του κτιρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης