Μεταβιβάσεις ακινήτων - Κτηματαγορά: Κίνηση στα συμβολαιογραφεία για μεταβιβάσεις - Γιατί βιάζονται οι ιδιοκτήτες

Μεταβιβάσεις ακινήτων - Κτηματαγορά: Κίνηση στα συμβολαιογραφεία για μεταβιβάσεις - Γιατί βιάζονται οι ιδιοκτήτες

Ακίνητα: Ηλεκτρονικά και οι μεταβιβάσεις – Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα - Πώς γίνεται η e-μεταβίβαση ακινήτων

akinita_eurokinissi_psigeio
Με γοργούς ρυθμούς πραγματοποιούνται μεταβιβάσεις ακινήτων αυτή την περίοδο, μετά και την αναβολή της εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίων  μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Οι ανατροπές στο «χάρτη» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών - προβλέπεται από αρχές του 2022 - έχει κινητοποιήσει τους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, μια από τις σημαντικότερες διαρθρωτικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις του 2020 είναι η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, καταγράφεται έντονη κινητικότητα με τις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σήμερα ο συμβολαιογράφος, Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος στο πρωινό μαγκαζίνο του Mega, «η δουλειά έχει αυξηθεί. Ο λόγος είναι πρώτα η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου η οποία μπαίνει σε εφαρμογή από αρχές Ιουλίου, κι όσα λέγονται για την αύξηση των αντικειμενικών, όλα αυτά δημιουργούν αγωνία».

«Εν μέσω πανδημίας υπάρχει κίνηση. Είναι τόσο δύσκολη και χρονοβόρα η συλλογή των πιστοποιητικών που το καθιστά ακόμα πιο αξιοσημείωτο ότι ο κόσμος μεταβιβάζει. Υπάρχει αύξηση μεταβιβάσεων», υπογράμμισε.

Κλείσιμο
Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Μetavivasi με δικαιούχο το Εθνικό Κτηματολόγιο αναμένεται, κατά πληροφορίες, να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία έως τις αρχές Ιουνίου.

Στην πλατφόρμα e-Metavivasi θα αποκτήσουν πρόσβαση οι συμβολαιογράφοι. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα έχει διασύνδεση με εκείνη της ΑΑΔΕ, τη MyProperty, η οποία λειτουργεί ήδη από τις αρχές Μαρτίου.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων δείχνουν ότι τον Απρίλιο, μόνο στη Νομαρχία Αθηνών άλλαξαν χέρια 835 ακίνητα.

Ποιες περιοχές θα αποκτήσουν τιμές ζώνης:

Αττική (Βάρκιζα έως τα Λεγρενά, η Αγία Μαρίνα,ο Άγιος Νικόλαος), Σαλαμίνα, Κέρκυρα, Αίγινα (Πέρδικα), Θεσσαλονίκη, περιοχές του νομού Αχαΐας (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος), του νομού Ηλείας, (Κυλλήνη, Ανδραβίδα, Αρχαία Ολυμπία), του νομού Άρτας, (Τζουμέρκα), του νομού Τρικάλων, (Περτούλι, Ελάτη), και η Κρήτη.

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου: Ποια ακίνητα πρέπει να την αποκτήσουν – Ποια τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

Υποχρεωτική θα είναι λοιπόν, από την 1η Ιουλίου 2021 η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου, αλλά και για τα παλαιότερα κτήρια κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους.

Μέσω πλατφόρμας του ΤΕΕ(Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) δημιουργείται Ηλεκτρονικός Φάκελος με την οικοδομική άδεια, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, τα σχέδια κατόψεων, το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής κ.ά..

Ειδήσεις σήμερα: 

Τρεις γυναίκες απειλούν να στείλουν φυλακή τον Πέτρο Φιλιππίδη: Οι καταθέσεις που σοκάρουν

Κουρέματα μισθωμάτων: Δεν πληρώνουν ενοίκιο Μαΐου μέχρι να βγουν οι ΚΑΔ

Βρεφονηπιακοί σταθμοί ΟΑΕΔ: Ξεκινούν οι εγγραφές - Πώς θα κάνετε την αίτησή σας - Όλα τα links
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης