H νέα χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού φέρνει και αλλαγές στο καθεστώς της τηλεργασίας στο Δημόσιο. Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
- Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
- Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
Όσον αφορά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η διοίκηση κάθε υγειονομικής μονάδας θα είναι αρμόδια για την αξιοποίηση των εργαζομένων στις κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.
Παράλληλα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων έκανε γνωστή την αλλαγή του τρόπου εξυπηρέτησης των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες.
Πιο συγκεκριμένα:
Η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.
Συνεχίζεται η τήρηση των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών (1 άτομο ανά 16 τ.μ.).
Συνεχίζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον παρατηρούνται ουρές.
Στο ηφαιστειακό κόσμημα του Αιγαίου, συνεχίστηκε το τριήμερο 29-31 Μαΐου το φετινό (2026) πρόγραμμα Plastic Free Greece, καταγράφοντας μια εντυπωσιακή συγκομιδή απορριμμάτων που ξεπέρασε τα 420 κιλά.
Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα που απαιτεί διαφορετική προετοιμασία. Η πρόληψη, η σωστή ενημέρωση και η ασφαλιστική προστασία συνθέτουν σήμερα μια νέα κουλτούρα ανθεκτικότητας.