Μύκονος: Ο πόλεμος της Φτελιάς στην «καταραμένη» παραλία

Μύκονος: Ο πόλεμος της Φτελιάς στην «καταραμένη» παραλία

Καταγγελίες, αυτοψίες από την Πολεοδομία και εργάτες που πήδαγαν μάντρες για να φύγουν συνέθεσαν το σκηνικό που εκτυλίχθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο κτίσμα που θα φιλοξενήσει το διάσημο κλαμπ «Pacha» - Πώς η πιο cool ακτή στο νησί μέχρι το 2018 έγινε μήλον της έριδος - Ο ερχομός των Ισπανών που βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mykonos-arthro
Tην περασμένη Δευτέρα οι εργασίες στη Φτελιά για το «Pacha», τη νέα διάσημη άφιξη στο Νησί των Ανέμων, προχωρούσαν πυρετωδώς όταν στον χωματόδρομο εμφανίστηκαν περιπολικά. Η παρουσία τους ήταν αρκετή για να κάνει τους εργάτες που δούλευαν να πηδήξουν από τους τοίχους και να φύγουν τρέχοντας, σαν αθλητές των 400 μέτρων μετ’ εμποδίων, προς πάσα κατεύθυνση.

Η έφοδος της Αστυνομίας μετά από καταγγελία ή καταγγελίες, όπως ακούγεται έντονα στο νησί, που αφορούν τις εργασίες για το «Pacha» ήταν το κερασάκι στην τούρτα σε αυτό τον αόρατο πόλεμο που μαίνεται στη «στοιχειωμένη» παραλία τα τρία τελευταία χρόνια.

Στοιχειωμένη γιατί μετά την αποχώρηση του Νεκτάριου Νικολόπουλου και του Παύλου Γιαβή τον Απρίλιο του 2018 δεν εδέησε να δει άσπρη μέρα επιχειρηματικά, τουλάχιστον μέχρι να τη «χτυπήσουν» οι Ισπανοί του «Pacha».

Οι τελευταίοι, ενώ προσέγγισαν και έφτασαν μια ανάσα από το deal με το απέναντι «Alemagou», τελικά προτίμησαν να στήσουν το διάσημο κλαμπ στην περίφημη παραλία των σέρφερ, όπως αποκαλούν τη Φτελιά.

Αυτό ωστόσο που δεν υπολόγισαν ήταν ότι θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με καταγγελίες και διακοπές εργασιών, με τον χρόνο να τρέχει ενώ ευελπιστούσαν να ανοίξουν στα μέσα Ιουλίου. Κάτι που μπορεί να γίνει μόνο όταν ξεκαθαρίσει τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν σε έναν χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο και με τις κατάλληλες άδειες, οι οποίες, αν και ζητήθηκαν, δεν υπήρχαν την περασμένη Δευτέρα κατά την επέμβαση των Αρχών μετά από καταγγελίες ότι γίνονται παράνομες εργασίες στο κτίσμα που πρόκειται να φιλοξενήσει το διάσημο κλαμπ «Pacha».

f3_ftelia-4


Ο έλεγχος και η διακοπή

Κλείσιμο
Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο για επιτόπια αυτοψία, με έγγραφό τους ζήτησαν από την Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων και τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Σύρου να συνδράμουν στην υπόθεση. Και αυτό προκειμένου να εξακριβωθεί αν οι νέοι μισθωτές είχαν στη διάθεσή τους τις απαραίτητες άδειες για τις συγκεκριμένες εργασίες.

Στο σχετικό έγγραφο με θέμα «Διενέργεια αυτοψίας στην περιοχή Φτελιά Μυκόνου σε κτίσμα με τον πρώην διακριτικό τίτλο Interni», η Αστυνομία ζήτησε από την Πολεοδομία και την Κτηματική Υπηρεσία να αποστείλουν το συντομότερο δυνατό αρμόδιο συνεργείο της υπηρεσίας τους προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία σε κτίσμα όπου προγενέστερα λειτουργούσε ως Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ). Ο μηχανικός της εταιρείας που ανέλαβε τις εργασίες στο πρώην Interni προσκόμισε άδεια με έγκριση εκτέλεσης έργου για «αντικατάσταση δεξαμενής νερού και σηπτικής δεξαμενής λόγω παλαιότητας και διαρροών με κατασκευή νέων για λόγους χρήσης και υγιεινής σε ισόγειο εστιατόριο» με στοιχεία κυρίου του έργου τη μονοπρόσωπη Α.Ε. Systema Beach Bar. Επιπλέον, ο μηχανικός προσκόμισε και μια άδεια μικρής κλίμακας, η οποία πρόκειται να ελεγχθεί από τις πολεοδομικές αρχές για τυχόν υπερβάσεις. Κατά τον αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκαν οικοδομικές εργασίες σε πρόσφατο χρόνο, και ειδικότερα επιδαπέδια εκσκαφή και διαμόρφωση χώρου άνευ αδείας από την αρμόδια αρχή.

Ανάλογες καταγγελίες έγιναν και προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της Εφορείας, οι οικοδομικές εργασίες που αναφέρονται δεν είναι σε γνώση της υπηρεσίας ως όφειλαν, δεδομένου ότι γίνονται στο άμεσο περιβάλλον του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου του προϊστορικού οικισμού της Φτελιάς και σε επαφή με το όριο της Ζώνης (2.3)α.1)β)6 προστασίας του, όπως ορίζεται από τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Μυκόνου. «Ως εκ τούτου οι εργασίες που αναφέρετε στα έγγραφά σας πρέπει αμέσως να διακοπούν, ενώ στον χώρο θα πραγματοποιηθεί αυτοψία από αρμόδιους υπαλλήλους της υπηρεσίας», αναφέρει το έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Ακόμη, σε αυτό τονίζεται χαρακτηριστικά: «Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι για οποιεσδήποτε εκσκαφικές ή και οικοδομικές εργασίες στην περιοχή της Φτελιάς πρέπει να υποβάλλετε αίτημα στην υπηρεσία μας για έλεγχο, παρακολούθηση και έγκριση».

Σε συνέχεια των παραπάνω, η Πολεοδομία Σύρου με έγγραφό της προς το Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου ζητά τη διακοπή οποιωνδήποτε οικοδομικών εργασιών εκτελούνται στη Φτελιά, στο ΚΥΕ με διακριτικό τίτλο «πρώην Interni». Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», προχθές, Παρασκευή, επρόκειτο να γίνει αυτοψία από συνεργείο της Πολεοδομίας. Κάτι που σημαίνει ότι η έλευση των Ισπανών του «Pacha» στη συγκεκριμένη παραλία μπορεί και να καθυστερήσει περαιτέρω, αν δεν λήξει το θέμα των καταγγελιών και δεν εκδοθούν οι κατάλληλες άδειες που αφορούν την επιδαπέδια εκσκαφή και τη διαμόρφωση χώρου.

f2_woo-moon-4
Οι Ισπανοί επενδυτές φιλοδοξούν να φέρουν και στη Μύκονο το περίφημο WooMoon πάρτυ που κάνει θραύση στην Ιμπιζα


Από την Ιμπιζα μέχρι το Τουλούμ

Εφτανε μόνο να ακουστεί το όνομα «Pacha», λένε πολλοί στη Μύκονο, για να ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος στη Φτελιά, αφού το κλαμπ-μύθος της Ιμπιζα μπορεί να αλλάξει εντελώς τα δεδομένα στον χώρο των πάρτυ στα beach clubs του νησιού. Και αυτό γιατί έχει τη δυνατότητα να φέρει πολύ εύκολα τον Κάλβιν Χάρις να παίξει για ένα ή δύο βράδια, αλλά και να στήσει το περίφημο WooMooN πάρτυ.

Πρόκειται για ένα διονυσιακό dance event με καταξιωμένους djs, μοναδικά vibes και άρωμα Τουλούμ, στο οποίο όσοι έχουν παραβρεθεί το χαρακτηρίζουν μια απίστευτη εμπειρία. Η δυναμική του, λοιπόν, έχει τρομάξει πολλούς, στο σχήμα μπήκε και ο Μπάμπης Πασάογλου, ιδιοκτήτης του θρυλικού «Astra», με το «Void», ενώ παρότι πολλοί περίμεναν ότι θα ονομαστεί «Pacha», αυτό τελικά δεν θα γίνει.

Θα υπάρχει το σήμα (τα δύο κεράσια) του διάσημου κλαμπ από την Ιμπιζα, αλλά η ονομασία του θα παραμείνει «Ftelia», φόρος τιμής στην πάλαι ποτέ πιο boho παραλία του νησιού. Μια παραλία που πέρασε από τρία σχήματα στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, προτού καταλήξει σε ένα από τα πλέον διάσημα παγκοσμίως brands στον χώρο του κλάμπινγκ.

Πάντως, οι Ισπανοί δεν βιάζονται, ειδικά για τη Φτελιά, αφού όταν ανοίξουν, από τα μέσα Ιουλίου και μετά, θα το κάνουν για να δουν το αποτύπωμά τους στο νησί, σε μια σεζόν μάλλον δοκιμαστική. Προς το παρόν, εστιάζουν στο κλαμπ-εστιατόριο «Lio» και το ξενοδοχείο «Destino», όπου μπορεί να διοργανωθούν κάποια glam parties με διάσημους djs. Οταν ξεκαθαρίσει λοιπόν το τοπίο στην Παραλία των Ανέμων, θα πράξουν αναλόγως ώστε να μπουν κι αυτοί όπως ξέρουν στον χορό των πάρτυ που έχτισαν τον μύθο του «Pacha».

f4_IMG-cfa8b4509c93e12e22fb1180845649f3-V
Η έφοδος της Αστυνομίας σταμάτησε απότομα τις εργασίες που γίνονταν στον χώρο που θα δημιουργηθεί το νέο «Pacha»


Πώς χτίστηκε ο μύθος

Αντιθέτως, ο μύθος της Φτελιάς χτίστηκε αρχικά από την Ειρήνη Τόγια, που τόλμησε τη δεκαετία του ’80 να κατέβει στο Νησί των Ανέμων και να στήσει ένα εστιατόριο που έγραψε τη δική του ξεχωριστή διαδρομή.

Η «Ρένα της Φτελιάς» άρχισε να γίνεται γνωστή για το εξαιρετικό της φαγητό από στόμα σε στόμα και από κείμενα του Ζάχου Χατζηφωτίου στον «Ταχυδρόμο», την εποχή που μεσουρανούσε ως «Ιακχος» στις κοσμικές σελίδες του περιοδικού. «Εφερε πολύ κόσμο, όλη την κοσμική Αθήνα της εποχής, έγραφε στον “Ταχυδρόμο” και το έμαθαν όλοι. Τότε η “Φτελιά” δεν υπήρχε ούτε στον χάρτη. Ο Ζάχος την έβαλε», είχε πει σε συνέντευξή της πριν από λίγα χρόνια η Ειρήνη Τόγια, η οποία έζησε μεγάλες στιγμές στο εστιατόριο που άνοιξε στη συγκεκριμένη παραλία της Μυκόνου.

«Αγαπημένος μου», συνέχιζε στην ίδια συνέντευξη, «ήταν και ο Billy Bo, ο οποίος ξεσήκωνε όλο τον κόσμο από τις παραλίες, τον έφερνε στη “Φτελιά” και έλεγε: “Ελάτε να φάτε στη μάνα μου!”. Ο Billy Bo είχε φέρει και πολλούς καταξιωμένους ξένους σχεδιαστές μόδας, όπως τον Βαλεντίνο, τον Τζιανφράνκο Φερέ κ.ά. Το μαγαζί γινόταν όλο μια παρέα, με τα γλέντια να μην έχουν τελειωμό».

Οταν αποχώρησε, η Φτελιά ξαπόστασε λίγο, μέχρι το καλοκαίρι του 2008, όταν πέρασε στα χέρια των Νεκτάριου Νικολόπουλου και Παύλου Γιαβή για τα επόμενα δέκα χρόνια. Για πολύ κόσμο, αυτή ήταν η χρυσή δεκαετία, αφού οι δύο φίλοι και συνέταιροι έστησαν ένα μαγαζί που αγάπησαν πολύ τόσο οι Ελληνες όσο και οι ξένοι τουρίστες. Τίποτε δεν άλλαξε ακόμη κι όταν ήρθε η κρίση σε αυτή την boho παραλία όπου δεν υπήρχαν ξαπλώστρες, αλλά κάποια πουφ και καλαμωτές με ύφασμα, ο καφές σερβιριζόταν σε πλαστικό ποτήρι και οι τιμές παρέμειναν ανθρώπινες ενώ ανέβαιναν όλα στη Μύκονο. Μάλιστα μια φορά πήγε ένας Αραβας πρίγκιπας με όλη την κουστωδία του, ο οποίος, όταν ενημερώθηκε ότι θα έπρεπε να περιμένει μέχρι να αδειάσει κάποιο τραπέζι, πρότεινε να πληρώσει τους λογαριασμούς όλων με το παραπάνω για να φάει μόνος του!

Το αίτημά του δεν έγινε δεκτό, ο Αραβας αποχώρησε και η Φτελιά επανήλθε στους καθημερινούς χαλαρούς ρυθμούς της, με τον Νεκτάριο -«Conan» για τους φίλους του- να μιλάει με όλους και τον Παύλο να φροντίζει να κυλάνε όλα ρολόι. Το 2018, όταν έληγε το συμβόλαιό τους, η τιμή που τους ζητήθηκε για να ανανεώσουν ήταν απαγορευτική, ενώ την ίδια στιγμή πολλοί ήταν οι υποψήφιοι μνηστήρες που ήθελαν να στήσουν θορυβώδη cocepts.

Οι Γιαβής - Νικολόπουλος αποχώρησαν, με τον Αλέξανδρο Βαρβέρη να αναλαμβάνει τελικά τη Φτελιά και να αλλάζει άρδην το σκηνικό στήνοντας ξαπλώστρες-κρεβάτια και ανάκλιντρα. Το νέο concept όμως δεν... περπάτησε από την αρχή, σε μια παραλία που μοιάζει να «διώχνει» και να «στοιχειώνει» ό,τι δεν της ταιριάζει. Τι έμεινε; Αναμνήσεις από τον μύθο της Φτελιάς που άρχισε η Ρένα, τα τραπεζάκια από παλιά παραθυρόφυλλα του Νεκτάριου και του Παύλου, ο καφές σε πλαστικό ποτήρι και τα πουφ για όλους μαζί με τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τις μουσικές από ένα ηχείο που στηνόταν πάνω σ’ ένα τοιχάκι.


Ειδήσεις σήμερα: 

Παίρνει σάρκα και οστά το Ταμείο Ανάκαμψης - Πάνω από 107 δισ. ευρώ η ζήτηση για το ομόλογο της ΕΕ

Έλενα Ράπτη: Αναγκαία η τάξη, η αξιοκρατία και η διαφάνεια σε όλο το φάσμα του αθλητισμού

Στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ο Ερντογάν - Υπέγραψε σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας με Αζερμπαϊτζάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης