Επιστροφή στην κανονικότητα: Επόμενος σταθμός η 1η Ιουλίου - «Φουντώνει» η συζήτηση για προνόμια στους εμβολιασμένους

Επιστροφή στην κανονικότητα: Επόμενος σταθμός η 1η Ιουλίου - «Φουντώνει» η συζήτηση για προνόμια στους εμβολιασμένους

Τι άλλαξε ήδη στην ζωή μας και τι αλλάζει από 1ης Ιουλίου - Σχέδιο άρσης περιορισμών για τους εμβολιασμένους- Ποια προνόμια θα έχουν - Συναυλίες, θέατρα, γήπεδα χωρίς περιορισμούς

estiassi-iliotrpio
Μέρα με την ημέρα, μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την1η Ιουλίου, όταν και -επιτέλους- καταργείται η απαγόρευση κυκλοφορίας, ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα του lockdown.

Εδώ και 24 ώρες η εστίαση έχει επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στην κανονικότητα αφού επετράπη η μουσική ενώ την ίδια στιγμή επεκτάθηκε τι ωράριο της επιτρεπόμενης κυκλοφορίας από τις 12:30 στη 01:30 τα μεσάνυχτα. Ωστόσο παρά την όποια χαλάρωση, η ημερομηνία ορόσημο είναι η 1η Ιουλίου.

Από χθες επίσης, αυξήθηκε το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος - θεάματος από 50 σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων, σε 70% έως 5000 θέσεων, και σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

Επίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.. Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, τώρα, επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.

Έτσι, από 1η Ιουλίου, εκτός από την κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλάζει και το πλαίσιο που θα ισχύει για τους γάμους και τις βαπτίσεις. Έτσι από τα 100 άτομα που επιτρέπονται σήμερα, οι δεξιώσεις θα διεξάγονται με ανώτατο όριο τα 300 άτομα και φυσικά με μουσική και χωρίς περιορισμό στο ωράριο.

Χαλάρωση για… τους εμβολιασμένους

Την ίδια ώρα ολοένα και φουντώνει η συζήτηση για την διαμόρφωση πλαισίου το οποίο θα δίνει περαιτέρω ελευθερίες στους πλήρως εμβολιασμένων έναντι όσων διστάζουν να συμμετάσχον στην εμβολιαστική διαδικασία.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ένα πρώτο πακέτο άρσης περιορισμών θα ξεκινήσει να ισχύει μέσα στον Ιούλιο. Το πακέτο μέτρο θα περιλαμβάνει ελεύθερη είσοδο χωρίς μέτρα σε μαζικές εκδηλώσεις ψυχαγωγίας όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, γήπεδα και κέντρα διασκέδασης. Μάλιστα, ενδέχεται να τους δοθεί η δυνατότητα μη υποχρέωσης να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους. Η εφαρμογή του πακέτου μέτρων θα ξεκινήσει όταν τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα σε όλους, κάτι που τοποθετείται στα μέσα Ιουλίου. Όσον αφορά στους κλειστούς χώρους, τα μέτρα θα διατηρηθούν, όπως και στα καταστήματα εστίασης.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, ανακοινώνοντας ότι οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από την 1η Ιούλιου, ξεκαθάρισε ταυτόχρονα, ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα ληφθούν στο μέλλον, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους.

«Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι είναι ότι όσο μεγαλώνει ο βαθμός ανοσίας της κοινωνίας και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος να νοσούν οι πιο ευάλωτοι από μας και να επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν ξανά, από το φθινόπωρο για παράδειγμα, καθολικά μέτρα, τα οποία θα περιορίζουν τις ζωές των εμβολιασμένων. Μέτρα θα υπάρχουν ως προς τη δημόσια υγεία αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος.

Κατ’ επέκταση όπως τόνισε εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν.


Ειδήσεις σήμερα: 

Ινδία: Ο Κομμουνισμός, ο Μαρξισμός και ο Λενινισμός θα... παραβρεθούν στον γάμο του Σοσιαλισμού

Βόλος: Ασυνείδητος οδηγός χτύπησε 5χρονο και τον εγκατέλειψε!

Η G7 ενέκρινε το σχέδιο για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15%
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης