Novartis: Νέα διαφωνία για τον τρόπο κατάθεσης των κουκουλοφόρων μαρτύρων

Novartis: Νέα διαφωνία για τον τρόπο κατάθεσης των κουκουλοφόρων μαρτύρων

Το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου θα επιλύσει την διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέως για το πώς θα καταθέσουν οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες - Η αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου υποστηρίζει ότι οι μάρτυρες πρέπει να καταθέσουν με τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και με φυσική παρουσία 

Screenshot_2021-05-25_at_6_07_03_PM
Νέα διαφωνία ανέκυψε μεταξύ της ανακρίτριας του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου (περί ευθύνης υπουργών) στην υπόθεση της Novartis, Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου και της εισαγγελέως (αντεισαγγελέως Αρείου Πάγου) Βασιλικής Θεοδώρου, η οποία αφορά τον τρόπο κατάθεσης των δυο προστατευομένων κουκουλοφόρων μαρτύρων, της Αικατερίνης Κελέση και του Μάξιμου Σαράφη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος ήταν ο τρίτος κουκουλοφόρος μάρτυρας, έχει χάσει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Ειδικότερα, η κ. Αλεβιζοπούλου, η οποία διεξάγει ανακρίσεις μετά τη δίωξη που άσκησε η Βουλή σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, κάλεσε -με διαφορά δυο ωρών- να καταθέσουν για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας την Αικατερίνη Κελέση και τον Μάξιμο Σαράφη, με τις ιδιότητες των προστατευομένων μαρτύρων.

Δηλαδή να καταθέσουν όχι με τα πραγματικά τους ονοματεπώνυμα, αλλά με αυτά που τους έχουν αποδοθεί λόγω της ιδιότητος των προστατευομένων μαρτύρων και με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους.

Μάλιστα, ο Μάξιμος Σαράφης ζήτησε από την ανακρίτρια -και έγινε δεκτό- να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο να καταθέσει, αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού διαμορφωμένου χώρου της ΕΛ.ΑΣ. με ειδικές κάμερες.

Πράγματι, η Αικατερίνη Κελέση προσήλθε στο γραφείο της κυρίας Αλεβιζοπούλου με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της και ξεκίνησε να καταθέτει.

Όμως, παρενέβη η κ.Θεοδώρου, υποστηρίζοντας ότι η Αικατερίνη Κελέση δεν μπορεί να καταθέσει ως κουκουλοφόρος μάρτυρας και πρέπει να καταθέσει σύμφωνα με τα στοιχεία της ταυτότητας της όπως έχει γίνει με όλους τους μάρτυρες έως τώρα.

Επίσης, η εισαγγελική λειτουργός διαφώνησε και ως προς τρόπο κατάθεσης που συμφωνήθηκε για τον Μάξιμο Σαράφη (ηλεκτρονικά μέσω της ΕΛ.ΑΣ.), υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταθέσει με τα στοιχεία της ταυτότητας του και με φυσική παρουσία στο γραφείο της ανακρίτριας.

Η άποψη της ανακρίτριας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι δύο επίμαχοι μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα που τους έχει αποδοθεί και στην συναφή, κατά τις απόψεις της, υπόθεση των μηνύσεων που έχουν κατατεθεί από πολιτικά πρόσωπα σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, κ.λπ.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, η προστασία των δύο εν λόγω κουκουλοφόρων μαρτύρων, δεν ισχύει στην υπόθεση στην οποία κατηγορούμενοι είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος και η κ.Τουλουπάκη , καθώς η εν λόγω υπόθεση είναι άσχετη με αυτή της Novartis-Παπαγγελόπουλου, στη οποία επιρρίπτονται ευθύνες και εμπλοκή στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Εξάλλου, τα αποδιδόμενα αδικήματα στον κ. Παπαγγελόπουλο και στην κυρία Τουλουπάκη δεν έχουν συνάφεια ούτε με το γράμμα των διατάξεων του άρθρου 128 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, υποστηρίζει η κ.Θεοδώρου. Ακόμη, τονίζει η εν λόγω εισαγγελέας, ότι η έκταση της προστασίας των κουκουλοφόρων μαρτύρων καταλαμβάνει μόνο την υπόθεση της Novartis και όχι τις κατηγορίες που αποδίδονται στον κ. Παπαγγελόπουλο και την κυρία Τουλουπάκη.

Δηλαδή, η Αικατερίνη Κελέση και ο Μάξιμος Σαράφης σε κάθε άσχετη υπόθεση που είναι μάρτυρες, δεν μπορεί να επικαλούνται την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Ακόμη, η κυρία Θεοδώρου, επισήμανε ότι ο Μάξιμος Σαράφης, όταν κατέθεσε στο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, ο οποίος μαζί με τον αρχαιότερο συνάδελφό του Ευάγγελο Ζαχαρή, ερεύνησαν τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της Novartis, δεν προέβαλε ανάλογο αίτημα να καταθέσει ηλεκτρονικά.

Υπενθυμίζεται, ότι τόσο η Αικατερίνη Κελέση, όσο και ο Μάξιμος Σαράφης, είχαν προσέλθει στα γραφεία των κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη και κατέθεσαν με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους.

Κατόπιν αυτών, η διαφωνία της ανακρίτριας και της εισαγγελέως θα οδηγηθεί προς επίλυση στο 5μελές Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου.

Αναμένεται να οριστεί εισηγητής ένα από τα τακτικά μέλη του εν λόγω συμβουλίου και να καταθέσουν η εισαγγελέας και η ανακρίτρια υπόμνημα.

Στο παρελθόν, είχε ανακύψει διαφωνία στο πλαίσιο της κατάθεσης του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και συγκεκριμένα εάν μπορεί η εισαγγελέας να υποβάλει ερωτήσεις στους μάρτυρες που καταθέτουν ενώπιον της ανακρίτριας.

Τότε το Δικαστικό Συμβούλιο είχε αποφανθεί με βούλευμά του ότι δεν μπορεί να υποβάλλει η εισαγγελέας ερωτήσεις.

Ειδήσεις σήμερα

Λευκορωσία: «Κόλαση» οι φυλακές του Λουκασένκο - Ξυλοδαρμοί, στέρηση ύπνου και φαγητού για να «ομολογήσουν» οι κρατούμενοι 

Κορωνοϊός: Στα 2.433 τα νέα κρούσματα - 556 οι διασωληνωμένοι, 50 θάνατοι 

Κιμ Καρντάσιαν: Επτά πρώην υπάλληλοί της την πάνε στα δικαστήρια - «Μας έκλεβε στις πληρωμές και συμπεριφερόταν άσχημα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης