Σπέτσες: Καταγγελίες για κακοδιαχείριση της Αναργυρείου Σχολής

Σπέτσες: Καταγγελίες για κακοδιαχείριση της Αναργυρείου Σχολής

Ο Σύλλογος Αποφοίτων έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό

sxoli_1
Κώδωνα κινδύνου κρούει ο Σύλλογος Αποφοίτων της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών (ΑΚΣΣ) για τη διαχείρισης που γίνεται στο Ίδρυμα. Με επιστολή τους στον πρωθυπουργό οι απόφοιτοι ενημερώνουν ότι ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος, διοικεί το περίπου εκατονταετές ίδρυμα με τρόπο μη νομότυπο, πρόχειρο και αυταρχικό, αναλόγως με τις απόψεις και τα συμφέροντά του.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο Σύλλογος Αποφοίτων αναφέρει ότι: «Τον Νοέμβριο του 2020 ο πρόεδρος χωρίς γνώση των μελών έφερε στο συμβούλιο μια απαράδεκτη επιστολή προς αποδοχή και υπογραφή από μια offshore εταιρεία με έδρα τον Μαυρίκιο, χωρίς καταστατικό και οικονομικά στοιχεία. Ας σημειωθεί ότι από την έρευνά μας δεν βρήκαμε τίποτε σχετικό με την εταιρεία. Συγκεκριμένα ζητάει για αποκλειστική χρήση πέντε κτίρια της σχολής συνολικής επιφάνειας άνω των 10 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων επί εκτάσεως 300 περίπου στρεμμάτων. Μετά την απόρριψη της παράνομης αυτής επιστολής από μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος , τον Ιανουάριο του 2021 επανέφερε το θέμα για συζήτηση και ενημέρωση πιέζοντας τα μέλη για τη συμμετοχή τους και προς ενίσχυση αναφέρθηκε ότι είναι εν γνώσει του υπουργείου Παιδείας. Οι σχετικές συζητήσεις είναι σίγουρα παράτυπες και μπορούν να θεωρηθούν παράνομες κυρίως διότι η πρόταση αυτή προσκρούει στους σκοπούς που ορίζονται από το καταστατικό του Ιδρύματος και φυσικά στην θέληση του διαθέτη Σωτήρη Ανάργυρου».

sxoli_2


Σε ένα από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Σύλλογος αποφοίτων και τα έστειλε στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ιδρύματος φέρεται να έχει επεκτείνει το συμβόλαιο μίσθωσης του σημείου όπου βρίσκεται το πολυτελές εστιατόριο «Καϊκι» για 16 χρόνια – μέχρι το 2036- χωρίς στο συμβόλαιο να αναφέρεται το ενοίκιο. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Το ίδρυμα είχε ενοικιάσει στο πολυτελές εστιατόριο/μπαρ ΚΑΙΚΙ με περιβάλλοντα χώρο 1000 τ.μ. στην παραλία Αναργυρείου από 9/6/2011 έως 8/6/2021 (10 χρόνια). Ο πρόεδρος ένα χρόνο πριν τη λήξη έσπευσε να επεκτείνει το συμβόλαιο για 16 χρόνια με λήξη το 2036 υπερηφανευόμενος στην Εκτελεστική Επιτροπή ότι έκλεισε συμβόλαιο 16ετίας για να δεσμεύσει τις επόμενες Εκτελεστικές Επιτροπές! Στο συμβόλαιο που υπέγραψε δεν αναφέρεται το ενοίκιο! Αλλά παραμένει το ίδιο του 2011. Χάρισε στον ιδιοκτήτη ένα σταθερό νοίκι για 26 χρόνια. Δε νοείται τέτοιο συμβόλαιο μαμούθ χωρίς ρήτρα πληθωρισμού (αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή) η οποία σε μια περίοδο 26 ετών είναι πολύ μεγάλη. Αντί να διαπραγματευθεί για το ίδρυμα το ποσό του ενοικίου διαπραγματεύθηκε με το Καϊκι γέυμα 100 ατόμων το χρόνο ή τρεις φορές επί 50 άτομα το χρόνο. Το ίδρυμα δεν χρειάζεται να κάνει τέτοια γεύματα διότι έχει καταπληκτικό χώρο, κτίρια και δικό του εστιατόριο και καφέ. Αντίθετα έφερε το Καϊκι μέσα στην Αναργύρειο δίνοντάς του και το διατηρητέο Ελαιοτριβείο, το οποίο θα ανταγωνίζεται και την κουζίνα και το καφέ του Ιδρύματος που σερβίρει συνέδρους, σεμινάρια, επισκέπτες και περαστικούς. Ο πρόεδρος μάλιστα στο ενοικιαστήριο συμβόλαιο εξασφάλισε ότι τα σχέδια και η επίβλεψη του Ελαιοτριβείου θα ανατεθεί στον ίδιο!».

Και φυσικά υπάρχει και η αναφορά στην offshore εταιρεία για την οποία οι απόφοιτοι αναφέρουν: «ο πρόεδρος συζητά ενοικίαση όλων των κτιρίων του ιδρύματος χωρίς διαγωνισμό σε εξωχώρια (offshore) εταιρεία Telecel του Μαυρικίου για την οποία δεν γνωρίζουμε ούτε τα οικονομικά της ούτε τους μετόχους της. Συζητάμε χωρίς μελέτη σκοπιμότητος για επένδυση που σίγουρα θα πτωχεύσει το ίδρυμα».

Κλείσιμο
Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Σύλλογος Αποφοίτων της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών, αναφέρει επίσης: «Το Ίδρυμα ΑΚΣΣ λειτουργεί από το 1983 ως εκπαιδευτικό- πολιτιστικό- αθλητικό κέντρο όπου στις εγκαταστάσεις του γίνεται κάθε χρόνο μεγάλος όγκος σεμιναρίων όπως λ.χ. της μοριακής βιολογίας και ψυχολογίας ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων /Harvard κ.α. Από τα σεμινάρια και τα ενοίκια έχει έσοδα άνω των 400 χιλιάδων ευρώ τα οποία με σωστή διαχείριση μπορούν να εκτοξευθούν. Έχει όπως αναφέραμε τεράστια περιουσία που αποτελείται από πέντε κτίρια εμβαδού άνω των 10.000 τ.μ. όπου σε ένα από αυτά φιλοξενείται το Λύκειο Σπετσών, λόγω έλλειψης κτιρίου στο νησί, ενώ σε άλλο κτίριο φιλοξενείται η πυροσβεστική υπηρεσία του νησιού. Υπάρχει άλλο ένα κτίριο, το παράρτημα πολλαπλών χρήσεων στο οποίο φιλοξενείται ο Ναυτικός Όμιλος Σπετσών. Έχει το ξενοδοχείο Ποσειδώνιο στην ντάπια του νησιού, διάφορα άλλα κτίσματα και κατέχει και το 44% της επιφάνειας του νησιού περίπου 9500 στρέμματα δάσους. Δυστυχώς πολλοί επιβουλεύονται αυτή την τεράστια περιουσία και κατά καιρούς ο Σύλλογός μας ο οποίος προφανώς αγαπάει το Ίδρυμα παρεμβαίνει δικαστικά για τη σωτηρία του και μέχρι σήμερα έχουμε πολλά θετικά αποτελέσματα».

Επίσης, στην ίδια επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι απόφοιτοι της Σχολής, αναφέρουν ότι είχαν ενημερώσει διεξοδικά την κ. Κεραμέως λίγο πριν τις εκλογές του 2019, που ήταν τότε τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. για την προσοχή που θα έπρεπε να επιδείξει στην τοποθέτηση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος και ιδιαίτερα στην τοποθέτηση του προέδρου. Αναφερόμενοι στον νυν πρόεδρο οι απόφοιτοι στην επιστολή τους ζητούν από τον πρωθυπουργό να ορίσει νέο πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής και μάλιστα τον κ Οδυσσέα Κυριακόπουλο τέως πρόεδρο του ΣΕΒ, ο οποίος υπήρξε απόφοιτος της Σχολής. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Κύριε Πρωθυπουργέ απευθυνόμαστε σε εσάς και παρακαλούμε για την άμεση επέμβασή σας προκειμένου το Ίδρυμα της Αναργυρείου και Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών να απεμπλακεί από αυτό το άτομο και να επανέλθει στις αξίες και στους σκοπούς που προβλέπει το καταστατικό του. Κύριε Πρωθυπουργέ προς τούτο προτείνουμε να ορίσετε νέο πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής τον απόφοιτο του σχολείου μας κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλο τέως πρόεδρο του ΣΕΒ ο οποίος απεδέχθη την σχετική πρότασή μας. Σας δηλώνουμε ότι θα αγωνιζόμαστε πάντοτε ώστε το ίδρυμα να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο που προβλέπει το καταστατικό του βάσει της θέλησης του διαθέτη».

Η ίδρυση της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών ήταν επιθυμία του Ελευθέριου Βενιζέλου την οποία χρηματοδότησε ο Σπετσιώτης ευεργέτης Σωτήριος Ανάργυρος. Λειτούργησε το 1927 έως το 1983. Ήταν πρότυπο κολλέγιο που από τα σπλάχνα του αποφοίτησαν χιλιάδες μαθητές. Εκ των πρώτων αποφοίτων ήταν ο Γεώργιος Ράλλης, μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτης Ίαν Ξενάκης και δεκάδες άλλοι ακαδημαϊκοί, εφοπλιστές, βιομήχανοι, στρατιωτικοί κ.α.



Ειδήσεις σήμερα: 

Νέο περιστατικό: 48χρονη από τη Θήβα υπέστη θρόμβωση - Είχε εμβολιαστεί με Johnson&Johnson

Συνέλαβαν τον αδελφό του Τούρκου «μαφιόζου» που εκθέτει την κυβέρνηση Ερντογάν

Τι ισχύει από σήμερα για τα self test σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης