Μονή Μεγαλόχαρης Άρτας: Σε εξέλιξη οι εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών και του περιβάλλοντος χώρου

Μονή Μεγαλόχαρης Άρτας: Σε εξέλιξη οι εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών και του περιβάλλοντος χώρου

Η ιστορική Μονή Μεγαλόχαρης αλλά και του Μεσοπύργου Άρτας, θα αναδειχθούν και θα συντηρηθούν, ως εκκλησιαστικά μνημεία

ekso
Οι εργασίες χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Ηπείρου και πραγματοποιούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.

Η ιστορική Μονή Μεγαλόχαρης αλλά και του Μεσοπύργου Άρτας, θα αναδειχθούν και θα συντηρηθούν, ως εκκλησιαστικά μνημεία, μετά από αίτημα κατοίκων της περιοχής προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος ενέκρινε για το σκοπό αυτό, χρηματοδότηση ύψους, 220 χιλιάδων ευρώ. Τα έργα για τα δύο αυτά Μοναστήρια, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα: «Συντήρηση και αποκατάσταση πολιτιστικών Μνημείων Ηπείρου» και αφορούν εργασίες αποκατάστασης, στερέωσης, ανάδειξης και συντήρησης των τοιχογραφιών, των Ναών Γενεσίου Θεοτόκου Μεγαλόχαρης Άρτας, Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μεσόπυργο Άρτας, καθώς επίσης και στην αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και των μονοπατιών που οδηγούν στα μνημεία.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών στη Μονή Μεγαλόχαρης ο ναός δεν θα συνιστά μόνο ένα προστατευμένο εκκλησιαστικό μνημείο αλλά και ένα ιστορικό χώρο, σημείο αναφοράς για το βυζαντινό πολιτισμό του τόπου μας. Υπενθυμίζετε ότι από το Μοναστήρι της Μεγαλόχαρης ξεκίνησε η Επανάσταση των Ραδοβιζίων στις 10 Ιανουαρίου 1854 για την απελευθέρωση της Ηπείρου. Κατά αυτό τον τρόπο θα τονωθεί η επισκεψιμότητα του μνημείου και σε συνδυασμό με το φυσικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία και ο τουρισμός.
1
2

Κάτοικοι της περιοχής ευχαριστούν θερμά τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη για το ενδιαφέρον του και τη στήριξη για τα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής τους καθώς επίσης τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου. Για άλλη μια φορά, επισημαίνουν οι κάτοικοι, αποδεικνύουν εμπράκτως τη δυναμική τους παρουσία στην ανάδειξη των μνημείων της περιοχής τους αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
3
4

Κατά το παρελθόν τονίζουν «κανένας δεν έδειξε ανάλογο ενδιαφέρον για αυτά με αποτέλεσμα, να ερημώνουν και να καταστρέφονται από το χρόνο. Είναι ευκαιρία, όλα αυτά τα αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία, συμπεριλαμβανομένης της Ι. Μονής Σέλτσου και της Ι. Μονής Σκουληκαριάς, τόπο γέννησης του ήρωα Γεωργίου Καραϊσκάκη, να συνδεθούν σε μία ενιαία πολιτιστική διαδρομή επισκέψιμη στο ευρύ κοινό για θρησκευτικό τουρισμό και ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου».

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης