Οι Ιταλοί γιόρτασαν την «αεραπόβαση» στην Κεφαλονιά το 1941 - Αντιδράσεις από το ΜεΡΑ25

Οι Ιταλοί γιόρτασαν την «αεραπόβαση» στην Κεφαλονιά το 1941 - Αντιδράσεις από το ΜεΡΑ25

Πριν μερικές ημέρες ακυρώθηκε ανάλογη γιορτή του Σωματείου Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών για να τιμήσουν τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές που έπεσαν στη μάχη της Κρήτης το Μάιο του 1941

italia_alexiptota
Πριν από μερικές ημέρες μια πρωτοβουλία του Σωματείου Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών για να τιμήσουν τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές που έπεσαν στη μάχη της Κρήτης το Μάιο του 1941, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα η εκδήλωση που θα είχε αναφορές στο Γ’ ΡΑΪΧ, να ακυρωθεί.

Δυστυχώς, όμως, τέτοιες εκδηλώσεις μίσους που αφορούν τη χώρα μας εκείνη τη μαύρη περίοδο, γίνονται στην γειτονική Ιταλία. Συγκεκριμένα, στις 30 Απριλίου γιορτάστηκε η ιταλική «αεραπόβαση» της 30ης Απριλίου 1941 στην Κεφαλονιά, όπου σήμανε και την πρώτη ημέρα φασιστικής σκλαβιάς του νησιού. Η ημέρα εισβολής στο νησί του Ιονίου γιορτάζεται κάθε χρόνο επίσημα από τον ιταλικό στρατό ως ημέρα στρατιωτικής αρετής των Ιταλών Αλεξιπτωτιστών!

PRESENTAZIONE  DELLA CELEBRAZIONE DEL LANCIO DI CEFALONMIA


Για το θέμα αυτό, η βουλευτής του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια με την οποία ζητείται πληροφόρηση για τον επίσημο εορτασμό των 80 ετών από την κατάληψη της Κεφαλονιάς από μονάδα Αλεξιπτωτιστών του Ιταλικού Στρατού.

Συγκεκριμένα η κα Σακοράφα ανέφερε στην ερώτησή της:

«Ιταλικές ιστοσελίδες, επικαλούμενες επίσημο δελτίο τύπου της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών “FOLGORE”, μετέδωσαν ότι το 187ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών (οργανική μονάδα του τακτικού Ιταλικού Στρατού) εόρτασε επισήμως, στις 30 Απριλίου 2021, την 80ή επέτειο μνήμης της ιταλικής αεραποβατικής επιχείρησης για την κατάληψη της Κεφαλονιάς, από λόχο του συγκεκριμένου συντάγματος (30 Απριλίου 1941). Για τον εορτασμό εκδόθηκε και ειδική Ημερήσια Διαταγή του Διοικητή του Συντάγματος.

2_2
3_2
4_2
Κλείσιμο


Η αεραπόβαση κατά της Κεφαλονιάς ήταν ενέργεια επιθετικού πολέμου της τότε φασιστικής Ιταλίας, για την κατάληψη του νησιού και την εξασφάλιση της κατοχής του και για την περαιτέρω δια θαλάσσης επίθεση για την κατάληψη της Ιθάκης και της Ζακύνθου.

Συνεπώς, από οργανική μονάδα του τακτικού Στρατεύματος (δηλ. μέρος του σκληρού πυρήνα του κράτους) αποδίδεται τιμή σε επιθετική πολεμική ενέργεια του Άξονα, η οποία, μάλιστα, είχε τότε προβληθεί από τα ιταλικά επίκαιρα της εποχής ως σημείο υπεροχής του φασιστικού στρατού.

Η Ιταλία με τη Συνθήκη των Παρισίων της 10-2-1947 (ΦΕΚ 226Α της 22-10-1947), αναγνώρισε ότι κατέστη μέρος του Άξονος υπό φασιστικό καθεστώς και επιχείρησε επιθετικές πολεμικές ενέργειες προκαλώντας κατάσταση πολέμου (αρθρ. 1). Αποκήρυξε το φασιστικό της παρελθόν και τις επιθετικές πολεμικές ενέργειες και ανέλαβε την υποχρέωση επανορθώσεων. Στην Ελλάδα παραχώρησε τα Δωδεκάνησα και δεσμεύτηκε για την καταβολή αποζημίωσης 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Περαιτέρω, στο άρθρο 17 της συνθήκης επανέλαβε τη δέσμευσή της στη συνθήκη ανακωχής (29/9/1943, άρθρο 30), για την απαγόρευση ίδρυσης φασιστικών οργανώσεων και της φασιστικής διδασκαλίας.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια διενεργούνται κατά σύστημα στο διεθνές πεδίο εκδηλώσεις και κάθε είδους παρεμβάσεις στο πλαίσιο ενός ιστορικού αναθεωρητισμού που επιχειρεί να αμβλύνει ή να “σωφρονίσει” την ιστορική μνήμη σε σχέση με τις διεθνείς και εσωτερικές πρακτικές των ναζιστικών και φασιστικών καθεστώτων.

Επειδή η αναφερόμενη “απόδοση τιμής” σε επιθετική πολεμική ενέργεια του φασιστικού καθεστώτος αντιβαίνει ευθέως στα συμφωνημένα και ιδίως στα άρθρα 1 και 17 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947, αλλά και στο άρθρο 30 της από 29/9/1943 Ανακωχής.

Επειδή παρόμοιες ενέργειες προσβάλλουν ευθέως την ελληνική εθνική ιστορική μνήμη και συνείδηση, πέρα από το γεγονός ότι, ευρύτερα, ενθαρρύνουν εν τέλει την αναβίωση των νεοφασιστικών και νεοναζιστικών ιδεολογιών.

Επειδή, επομένως, επιβάλλεται, ηθικά και πολιτικά η δέουσα αντίδραση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Ελληνική Κυβέρνηση έναντι της φίλης και συμμάχου Ιταλικής Δημοκρατίας, προκειμένου να διαφυλάξει την τήρηση των όρων της Συνθήκης των Παρισίων (10/2/1947) αλλά και της Ανακωχής (29/9/1943) και την τήρηση των δεσμεύσεων του ιταλικού κράτους, για την αποτροπή εορτασμών και απόδοση τιμών σε φασιστικές πολεμικές ενέργειες και μάλιστα σε βάρος της χώρας μας;»

Για το θέμα θέση πήρε και η τοπική οργάνωση του ΜεΡΑ25 Κεφαλονιάς και Ιθάκης όπου κατήγγειλε τη μιλιταριστική εκδήλωση που ξεπλένει την αεραπόβαση του 1941 από το δυσώδες φασιστικό της φορτίο και πανηγυρίζει την πρώτη ημέρα της σκλαβιάς των νησιών μας.

«Την εκδήλωση που σωφρονίζει τη μνήμη για να ξεχάσει την καταστροφή της φασιστικής σκλαβιάς. Δηλαδή, την απόσπαση των νησιών μας από τον εθνικό ιστό με την ίδρυση προτεκτοράτου, τον αφελληνισμό της εκπαίδευσης και της δικαιοσύνης, την πείνα και την καταστροφή της οικονομίας των νησιών μας, που έφερε η ιταλική λεηλασία και το ακάλυπτο χαρτονόμισμα, η μεσογειακή δραχμή. Τον αναθεωρητικό εορτασμό που προβάλλει τον ανθρωπισμό μας.

Την αρωγή και την αλληλεγγύη που δείξαμε στους αντιναζιστές της Μεραρχίας Aqui το Σεπτέμβρη του 1943, και τον αποτροπιασμό μας μας για την κατοπινή σφαγή των Ιταλών αιχμαλώτων. Τη νεοφασιστική τελετή αυτή τελετή που προσβάλλει όχι μόνο την Εθνική Αντίσταση, αλλά και συνολικά τη μνήμη όλων των νεκρών ηρώων και των μαρτύρων, των νησιών μας σε όλους τους αγώνες της Ελλάδας. Την κατάπτυστη προσβολή για τα Ολοκαυτώματα στα Αργίνια και τα Μουζακάτα.


Καλούμε, τα πολιτικά κόμματα και την τοπική αυτοδιοίκηση να πάρουν θέση. Τις οργανώσεις του DiEM25 στην Ιταλία να ενημερώσουν τον ιταλικό λαό. Την Κυβέρνηση να ζητήσει με τον πιο επίσημο τρόπο εξηγήσεις κατεπειγόντως από τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα και να διαμαρτυρηθεί με τον έντονο και κατηγορηματικό τρόπο επίσημα στην Ιταλική Δημοκρατία απαιτώντας την διακοπή αυτού του κατάπτυστου εορτασμού εδώ και τώρα ! 80 χρόνια μετά δεν ξεχνάμε το σκλάβωμα των νησιών μας από το φασισμό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ειδήσεις σήμερα: 

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: «Θα την θυμάμαι πάντα χαρούμενη» λέει η δασκάλα της Κάρολαιν

ΟΠΕΚΑ: Κλείνει προσωρινά την Πέμπτη η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

Τραγωδία στο Χαϊδάρι: Νεκρή 85χρονη από φωτιά στο διαμέρισμά της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης