Σχολεία: Τα self test και οι εμβολιασμοί τα «όπλα» για να μη ξανακλείσουν οι σχολικές αίθουσες

Σχολεία: Τα self test και οι εμβολιασμοί τα «όπλα» για να μη ξανακλείσουν οι σχολικές αίθουσες

Στόχος του υπουργείου να μη χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία - Άνοιξαν φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών

epanekkinisi-sxoleia-arthro
Με «όπλο» τα self test και τους εμβολιασμούς εκπαιδευτικών, χαμόγελα και υποχρεωτική χρήση μάσκας, ξεκίνησε χθες η επιστροφή των μαθητών νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων στις φυσικές τους τάξεις, που ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο. Χθες, επέστρεψαν επίσης στα Φροντιστήρια οι μαθητές της Γ΄Λυκείου, ενώ άνοιξαν και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας, είναι τα σχολεία να μην ξανακλείσουν, να διενεργηθούν ομαλά οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις που αρχίζουν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 για τα Επαγγελματικά και να αναρχίσει νωρίτερα η επόμενη σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο, χωρίς ωστόσο να «πειραχτεί» ο Αύγουστος καθώς συνδέεται με τις διακοπές.

Αρκετοί μαθητές με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, πήγαν χθες στα σχολεία χωρίς υποβολή στοιχείων στο σύστημα, αλλά με γραπτή δήλωση του αποτελέσματος καθώς την Κυριακή το απόγευμα σημειώθηκε υπερφόρτωση της εφαρμογής για τη δήλωση του αποτελέσματος του self-test στην πλατφόρμα. Όπως φάνηκε οι περισσότεροι γονείς και εκπαιδευτικοί μπήκαν τις απογευματινές και βραδινές ώρες, με αποτέλεσμα κάποιες ώρες χθες το απόγευμα να μην ήταν εύκολη η πρόσβαση και για κάποια ώρα αργά το βράδυ αδύνατη.

Πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωναν ότι τα προβλήματα που υπήρξαν κατά την πρώτη υποβολή των δηλώσεων στο ηλεκτρονικό σύστημα δεν αναμένεται να επαναληφθούν αύριο, δεύτερη ημέρα υποβολής των αποτελεσμάτων των self test. Τα προβλήματα αποδίδονται στη μαζική είσοδο των γονέων στην πλατφόρμα το απόγευμα της Κυριακής, παράλληλα όμως με πολίτες που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν λόγω εργασιών αναβάθμισης στις πλατφόρμες των ψηφιακών υπηρεσιών.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του ενημέρωσε ότι μέχρι και την Τετάρτη θα διατίθενται τα self test στους μαθητές, προκειμένου την Πέμπτη να πάνε στα σχολεία με την δεύτερη βεβαίωση.

Το υπουργείο Παιδείας έβγαλε ανακοίνωση για την διδακτέα ύλη ενώ βάζει θετικό πρόσημο στη χθεσινή ημέρα καθώς τα όποια προβλήματα κρίνονται ως μεμονωμένα και η πλειονότητα των μαθητών και εκπαιδευτικών έκανε το τεστ και πήγε με τη σχετική βεβαίωση στο σχολείο ενώ η συμμετοχή ήταν μεγάλη.

Κλείσιμο
Το «τοπίο» περιλαμβάνει υποχρεωτικά self test δύο φορές την εβδομάδα, που είναι διαθέσιμα δωρεάν σε φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Επίσης από χθες δόθηκε το «πράσινο φως» για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των φροντιστηρίων για τους μαθητές της Γ' Λυκείου που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές καθώς και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών για τη προετοιμασία των εξετάσεων, μετά τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών.
Sxoleia_1
Δόθηκε το πράσινο φως για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των φροντιστηρίων από τις 10 του μήνα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου

Ανοίγουν τα σχολεία στο Μεσολόγγι

Με κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας οι μαθητές επιστρέφουν σήμερα Τρίτη, στις αίθουσες, σε αντίθεση με την απόφαση του Δημάρχου για αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων της πόλης μέχρι την Τετάρτη, λόγω διασποράς κορωνοϊού.

Τα δύο συναρμόδια υπουργεία ξεκαθαρίζουν ότι «η αρμοδιότητα για την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων κάθε τύπου και βαθμίδας ανήκει αποκλειστικά στα εν λόγω Υπουργεία, ύστερα από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας. Ειδικά για τις περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας λόγω κορωνοιού διατάξεις που αποδίδουν αρμοδιότητα στους δημάρχους ή στους αντιπεριφερειάρχες για ολιγοήμερη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν εφαρμόζονται».

Πολιτική αντιπαράθεση

H επιστροφή στα σχολεία πυροδότησε και πολιτική αντιπαράθεση. Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση του με τη ΔΟΕ άφησε αιχμές για επικινδυνότητα που γύρισαν τα παιδιά στο σχολείο και ότι τα σελφ τεστ είναι συμπληρωματικό εργαλείο . Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση του Προέδρου του κ. Τσίπρα τόνισε:

«Τρομακτική ανεμελιά» διακρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα περισσότερα από 15 μέτρα προστασίας και προφύλαξης που έχουν ληφθεί από την αρχή της χρονιάς στα σχολεία μας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά. Μέτρα που τηρεί ευλαβικά σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, κρατώντας τη διασπορά στα σχολεία πολύ χαμηλά καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

«Τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν» λένε για ακόμη μία φορά, αγνοώντας επιδεικτικά το πολύτιμο εργαλείο των σελφ-τεστ, που δρα καταλυτικά στη μάχη μας κατά του κορωνοϊού, μαζί με το πιο σημαντικό όπλο μας, τη μεγάλη πρόοδο στους εμβολιασμούς τους οποίους έχει αγκαλιάσει η εκπαιδευτική κοινότητα.

«Η πανδημία μας αναγκάζει να ξαναδούμε πράγματα που τα θεωρούσαμε παρωχημένα ή είχαμε παραμελήσει, […] το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα» είπαν, αποτυπώνοντας ανάγλυφα το επίπεδο διαχείρισης της Παιδείας της χώρας μας από το ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διακυβέρνησή του.

«Δεν έχουν και πολύ υψηλή ευαισθησία» τα σελφ-τεστ, έκρινε ο κ. Τσίπρας, όταν οι επιδημιολόγοι αποδίδουν πάνω από 80% στην αξιοπιστία του και έχει ήδη καταφέρει να προφυλάξει ολόκληρη την κοινότητα από χιλιάδες δυνητικά κρούσματα.

Υπονομεύοντας τις προσπάθειες της κοινωνίας, και δη της εκπαιδευτικής κοινότητας, για την καταπολέμηση της πανδημίας, στο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύουν για άλλη μία φορά ότι αντιμετωπίζουν την πανδημία ως ευκαιρία για να διευρύνουν κάθε ρωγμή, καθώς η κανονικότητα για αυτούς ποτέ δεν είναι ευκαιρία».

Απλή διαδικασία το τεστ

Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων και ήδη έχει βοηθήσει στον εντοπισμό σημαντικού αριθμού ασυμπτωματικών, ως επί το πλείστον, ασθενών, επομένως και στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα. Τα βήματα είναι τα εξής:

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και προσωπικό των σχολείων παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί.

Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Ειδήσεις σήμερα: 

ΗΠΑ: Η FDA ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά ηλικίας 12-15

Ηράκλειο: 35χρονος υπέστη θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca - Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου

Εμβολιασμοί: Ραντεβού με την «Ελευθερία» θα έχουν έως τον Ιούνιο όλοι οι ενήλικες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης