Δήμος Νέου Ηρακλείου: Το σχέδιο για να μετατραπεί το Κτήμα Φιξ σε πάρκο

Δήμος Νέου Ηρακλείου: Το σχέδιο για να μετατραπεί το Κτήμα Φιξ σε πάρκο

Το Κτήμα Φιξ είναι ένας πνεύμονας πρασίνου 27 στρεμμάτων στα όρια του Δήμου Ηρακλείου Αττικής που θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο, μοναδικής σημασίας, πάρκο της πόλης

ktima1
Στην τελική ευθεία, μετά από δεκαετίες φιλότιμων πλην άκαρπων έως τώρα προσπαθειών, μπαίνει το εγχείρημα του δήμου Νέου Ηρακλείου να περάσει στους δημότες του ένας από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου στη βόρεια Αθήνα, το Κτήμα Φίξ.

Ο δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος εισηγήθηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποζημίωση των ιδιοκτητών του -πρόκειται για τους πολυάριθμους κληρονόμους της οικογένειας Φιξ- ώστε να περάσει οριστικά στον δήμο και να δοθεί για χρήση στους πολίτες ως πάρκο της πόλης.
katima4

«Θα πρέπει όλοι να βάλουμε το "εμείς" πάνω από το "εγώ", να καταλάβουμε ότι αυτή η υπόθεση είναι υπεράνω και του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων και όλων μας. Γιατί είναι αυτό που θα διαμορφώσει την πόλη μας, το Ηράκλειο που αγαπάμε, για τις γενιές που ζουν σήμερα σε αυτό και για εκείνες που θα ακολουθήσουν. Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε, εάν αυτό που αποτελεί πάγια δέσμευση όλων των παρατάξεων στα προεκλογικά μας προγράμματα, έχουμε τη διάθεση και την παρρησία να το κάνουμε πράξη» είχε δηλώσει, παρουσιάζοντας την πρότασή του ο κ. Μπάμπαλος, ο οποίος αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να περιμένει στήριξη από άλλους, παρά μόνο να στηριχθεί στις δυνάμεις του ίδιου του δήμου και μόνο.

«Μετά από 6,5 χρόνια χρηστής διαχείρισης έχουμε καταφέρει να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του Δήμου έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι αντέχουμε να επενδύσουμε σε κάτι που θα αλλάξει ριζικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας, προσθέτοντας ένα μεγάλο πάρκο στο Ηράκλειο» σημειώνει ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι «μετά από σοβαρές και εξαντλητικές διαπραγματεύσεις, μπορέσαμε και ρίξαμε τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών του Κτήματος στην ιστορικά χαμηλότερη τιμή που αξίωσαν ποτέ».
ktima3

Κλείσιμο
Σημειωτέον ότι πρόσφατα, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τόσο το Κτήμα όσο και τα κτίρια που υπάρχουν εντός των ορίων του, χαρακτηρίστηκαν, οριστικά και αμετάκλητα, ως διατηρητέα ύψιστης Πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι κληρονόμοι Φιξ συζητούσαν μεν, κατά καιρούς, το ενδεχόμενο να το πουλήσουν στο Δημόσιο, αξίωναν όμως υψηλό χρηματικό αντίτιμο που είχε φτάσει ακόμα και τα περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη τιμή ήταν και εκείνη που εξέδωσε η Δικαιοσύνη ως ποσό αποζημίωσης όταν το Κτήμα, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων 2004, είχε ενταχθεί στον κατάλογο με τα ακίνητα που θα απαλλοτρίωνε τότε το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο της παράλληλης Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, το οποίο όμως, αίφνης και για λόγους που δεν έγιναν ποτέ πλήρως γνωστοί, βγήκε την τελευταία στιγμή εκτός. Από το ναυάγιο της παρ’ ολίγο απαλλοτρίωσης του 2004 και έπειτα, η υπόθεση είχε μείνει εντελώς στάσιμη, αφήνοντας το Φιξ να είναι απλά ο διακαής πόθος των δημοτών.

Το Κτήμα Φιξ είναι ένας πνεύμονας πρασίνου 27 στρεμμάτων στα όρια του Δήμου Ηρακλείου Αττικής που θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο, μοναδικής σημασίας, πάρκο της πόλης, ένας χώρος που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι Ηρακλειώτες, αλλά και ο περίοικοι των γύρω δήμων, για τον περίπατο, την άθληση, την αναψυχή τους. Είναι, παράλληλα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του Ηρακλείου καθώς χρονολογείται από την εποχή των πρώτων κατοικιών της περιοχής, όταν στην πόλη των βορείων προαστίων ήρθαν να φτιάξουν τις κατοικίες τους οι αυλικοί του πρώτου βασιλιά της Ελλάδος, Όθωνα.

katima2
ktima1

Ο κ. Μπάμπαλος σημειώνει ότι «το Κτήμα Φιξ είναι το πάρκο που θα πρέπει να αφήσουμε ως τη μεγαλύτερη κληρονομία στο Ηράκλειο όλοι εμείς που ασχολούμαστε τώρα με τα κοινά της πόλης. Είναι ο πνεύμονας, η ανάσα, το μέλλον για τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας. Τούτη είναι μια ιστορική στιγμή για την πόλη. Ελπίζω σύντομα να έχουμε και την ιστορική απόφαση…».

Ειδήσεις σήμερα:

«Κουδούνι» με self test για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

AstraZeneca: Τι θα γίνει με τα ραντεβού και τη δεύτερη δόση στην Ελλάδα

Δωρεάν rapid τεστ για όλους τους τουρίστες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης