Τσελεμεντές: «Ο δεκάλογος προς τα Κυρίας»

Τσελεμεντές: «Ο δεκάλογος προς τα Κυρίας»

Η σύγχρονη μαγειρική, συνταγές, μίξεις, όλα μα όλα, έχουν σαν αφετηρία το βιβλίο του 

tselementes1
            "...Να ομολογείς στον σύζυγο, ότι έχεις ελαττώματα... Προ παντός να σέβεσαι την μητέρα του συζύγου σου. Μην λησμονείς ότι την ηγάπησε προτού αγαπήσει εσένα...."
Ὲν ἀρχῇ ἦν ὁ Τσελεμέντες… Γιατί όλα από αυτόν και το βιβλίο του ξεκίνησαν και, όλα εκεί καταλήγουν… Η σύγχρονη μαγειρική, συνταγές, μίξεις και προσμίξεις, καινοτομίες, διακοσμήσεις, όλα μα όλα -κατά τη γνώμη μας- έχουν σαν αφετηρία το βιβλίο του Τσελεμεντέ….

              Εμείς έχουμε στην κατοχή μας την 15η πανηγυρική και πιο δημοφιλή έκδοση του 1966 του Νικόλαου Τσελεμεντέ του αρχιμάγειρα του 20ου αιώνα και εκσυγχρονιστή της Ελληνικής κουζίνας, καθώς χάρη σ' αυτόν οι Ελληνίδες νοικοκυρές έμαθαν τη μπεσαμέλ, τα πιροσκί και τη μπουγιαμπέσα, πράγμα που κατά μερικούς ισοδυναμούσε με νόθευση της ελληνικής κουζίνας με ευρωπαϊκά στοιχεία. Δεν θα αναφερθούμε τώρα, στους θησαυρούς που υπάρχουν μέσα…. στην καθαρεύουσα… θα αρχίσω με το εντυπωσιακό εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου, με τίτλο «Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΚΥΡΙΑΣ» Ύπό τῆς ὲστεμμένης λογίας CARMEN SYLVA!
Και ποια ήταν η CARMEN SYLVA ή κατά κόσμον Ελισάβετ του Βιντ; Ήταν σύζυγος του βασιλιά Καρόλου Α' της Ρουμανίας. Υπήρξε η πρώτη που έφερε τον τίτλο της Βασίλισσας της Ρουμανίας. Χρησιμοποίησε το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Κάρμεν Σίλβα, για να γράψει διάφορα έργα σε πολλές γλώσσες. Ήταν ονειροπόλα και εκκεντρική, ενώ αρκετά ασυνήθιστη για μια βασίλισσα, ήταν η προσωπική της άποψη, όπως έγραψε σε κάποιο ημερολόγιό της, ότι θεωρούσε μια δημοκρατική μορφή διακυβέρνησης προτιμότερη από τη μοναρχία.

                Παρά τις προοδευτικές της απόψεις όμως «ο Δεκάλογος προς τας Κυρίας», που έγραψε η Carmen Sylva, είναι ένα ξεπερασμένο κείμενο, άκρως αντιφεμινιστικό που θέλει τη γυναίκα βασίλισσα  -μόνο- της κουζίνας και σκλάβα του συζύγου, που είναι υποχρεωμένη να συμφωνεί πάντα μαζί του, να τον υπακούει, να μην αντιμιλάει, να σέβεται την μητέρα του, να του λέει συχνά πόσο καταπληκτικός είναι, να τονίζει τα δικά της ελαττώματα  και άλλα απίθανα πλην κατακριτέα και πλέον μη αποδεκτά για τη σημερινή εποχή που όμως μας υπενθυμίζουν τις παραδοσιακές φαλλοκρατικές σεξιστικές κοινωνικές αρχές, που ευτυχώς έχουν ανατραπεί τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου. Σε μερικούς και μερικές ο «χρυσός» δεκάλογος για έναν ευτυχισμένο γάμο, προκαλεί γέλια, μερικούς τους εξοργίζει, άλλοι προβληματίζονται, υπάρχουν όμως και αρκετοί νοσταλγοί της εποχής εκείνης που διαβάζοντας τον, χαμογελούν ονειροπόλα…
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης