Δικηγόροι κατά δικαστηρίων: Δεν δέχονται καταθέσεις δικογράφων και ζητούν ηλεκτρονική κατάθεση

Δικηγόροι κατά δικαστηρίων: Δεν δέχονται καταθέσεις δικογράφων και ζητούν ηλεκτρονική κατάθεση

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση

dikastirio_aith
Πανελλαδική είναι η διαμαρτυρία του δικηγορικού κόσμου για την άρνηση κάποιων διοικήσεων δικαστηρίων της χώρας, να δεχθούν την κατάθεση δικογράφων με φυσική παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων, επικαλούμενη την δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης, την στιγμή μάλιστα που δεν έχουν όλοι οι δικηγόροι ψηφιακές υπογραφές.

Όπως επισημαίνει η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σε ανακοίνωσή της, «αποτέλεσμα της απαγόρευσης κατάθεσης δικογράφων με φυσική παρουσία είναι η απώλεια δικαιωμάτων των πολιτών, συχνά με ανεπανόρθωτες συνέπειες».

Ακόμη, η Ολομέλεια, υπογραμμίζει ότι «είναι αδιανόητο σε ένα κράτος δικαίου, διοικήσεις δικαστηρίων να επιβάλλουν «τοπικές δικονομίες», προκαλώντας ανασφάλεια δικαίου και φαλκιδεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών, και ταυτόχρονα η Πολιτεία να παραμένει αδρανής».

Παράλληλα, αναδεικνύεται το χρονίζων πρόβλημα των ψηφιακών υπογραφών των δικηγόρων.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Ολομέλειας έχει ως εξής:

«Τη στιγμή που τρέχουν κανονικά (από τις 6.4.2021) όλες οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για την άσκηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών στα πολιτικά δικαστήρια, κάποιες διοικήσεις δικαστηρίων της χώρας, σε αντίθεση με άλλες, απαγορεύουν την κατάθεση δικογράφων με φυσική παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων, με την επίκληση της δυνατότητας ηλεκτρονικής κατάθεσης.

Όμως, σύμφωνα με τον νόμο (ΚΠολΔ) η ηλεκτρονική κατάθεση παραμένει απλώς δυνητική, ενώ αντιθέτως η κατάθεση με φυσική παρουσία αποτελεί αναφαίρετο δικονομικό δικαίωμα.

Κι αυτό, την ιδια στιγμή που η Πολιτεία - αντίθετα προς τα υπεσχημένα - δεν έχει διαθέσει σε όλους τους δικηγόρους ψηφιακές υπογραφές με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός συναδέλφων να αδυνατεί ανυπαιτίως να προβεί σε ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων.

Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ ο ΔΣΑ μέσα στην πανδημία έχει δώσει 11.000

ψηφιακές υπογραφές περίπου σε δικηγόρους Αθηνών, υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός συναδέλφων που δεν έχει προμηθευτεί ψηφιακές υπογραφές. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα, υποβλήθηκαν 678 αιτήσεις για λήψη ψηφιακής υπογραφής στον ΔΣΑ! Επιπλέον, πολλοί συνάδελφοι εξ όσων έχουν λάβει ψηφιακή υπογραφή, αδυνατούν να τη χρησιμοποιήσουν λόγω της λήξης της ετήσιας διάρκειας των ψηφιακών πιστοποιητικών που χορηγεί το υπουργειο Εσωτερικών και της ανάγκης ανανέωσής τους.

Αποτέλεσμα της απαγόρευσης κατάθεσης δικογράφων με φυσική παρουσία είναι η απώλεια δικαιωμάτων των πολιτών, συχνά με ανεπανόρθωτες συνέπειες. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τις περιπτώσεις απώλειας αποκλειστικών προθεσμιών (π.χ. για την άμυνα του οφειλέτη έναντι διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του) ή παραγραφής ουσιαστικών δικαιωμάτων.

Μεγαλύτερο πρόβλημα υφίσταται στις περιπτώσεις οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας που προσφεύγουν στο θεσμό της νομικής βοήθειας, όπου η επιλογή δικηγόρου γίνεται υποχρεωτικά από τον τηρούμενο κατάλογο, και επομένως σε περίπτωση που ο διοριστείς δικηγόρος δεν διαθέτει ψηφιακή υπογραφή , δεν είναι δυνατή η άσκηση νόμιμων δικαιωμάτων του πολίτη, καθώς οι πολίτες αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν άλλον δικηγόρο.

Είναι αδιανόητο σε ένα κράτος δικαίου, διοικήσεις δικαστηρίων να επιβάλλουν «τοπικές δικονομίες», προκαλώντας ανασφάλεια δικαίου και φαλκιδεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών, και ταυτόχρονα η Πολιτεία να παραμένει αδρανής.

Τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης οφείλουν να δώσουν άμεσα λύση.

Εκπρόσωποι του δικηγορικού σώματος θα βρίσκονται σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών -όπου το πρόβλημα έχει λάβει εκρηκτική διάσταση- με αίτημα την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας και της δικονομικής τάξης».



Ειδήσεις σήμερα:

Ποιες ομάδες πολιτών είναι πιθανότερο να κάνουν Πάσχα στο χωριό - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Τσίπρας: Με νέα ομάδα και πακέτο 5,7 δισ. ευρώ το σχέδιο για την οικονομία μετά την πανδημία

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το εργασιακό νομοσχέδιο - Σημείο τριβής οι υπερωρίες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης