Κύπρος: Σε «ελεύθερη πτώση» η δημοτικότητα Αναστασιάδη - Τι έδειξε νέα δημοσκόπηση

Κύπρος: Σε «ελεύθερη πτώση» η δημοτικότητα Αναστασιάδη - Τι έδειξε νέα δημοσκόπηση

Τα φαινόμενα διαφθοράς επηρέασαν την «εικόνα» του Κύπριου προέδρου

5268319
Στις δύο ποσοστιαίες μονάδες βρίσκεται η διαφορά μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός) και ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στην Κύπρο, από το ΡΙΚ.

Πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου αναδεικνύεται ο ΔΗΣΥ με 19% και έπεται το ΑΚΕΛ με 17%. Ακολουθούν το ΔΗΚΟ (Δημοκρατικό Κόμμα) με 10,5%, οι Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών με 6%, οι Κυνηγοί-Ανεξάρτητοι με 5%, το ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) με 4,5%, η ΕΔΕΚ-Συμμαχία Πολιτών με 4%, η Δημοκρατική Παράταξη με 3% και η Αλληλεγγύη με 1,5% ενώ άλλα κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 2,5%. Η αποχή συγκεντρώνει ποσοστό 15,5% και οι αναποφάσιστοι 7,5%.

Σε ερώτηση για την ικανοποίηση από τον τρόπο που ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει ασκήσει τα καθήκοντά του, το 34% δηλώνει ικανοποιημένο και το 66% δυσαρεστημένο. Για τον τρόπο που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χειρίζεται την εσωτερική διακυβέρνηση το 28% δηλώνει ικανοποιημένο και το 72% δυσαρεστημένο. Για τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει χειριστεί το Κυπριακό, ικανοποιημένο δηλώνει το 28%, δυσαρεστημένο το 71% ενώ 1% δεν έχει γνώμη.

Όσον αφορά την πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού, το 81% πιστεύει ότι σήμερα δεν είμαστε πιο κοντά σε λύση, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, το 12% λέει ότι είμαστε πιο κοντά σε λύση και το 7% δεν έχει γνώμη.

Το 61% λέει ότι η Ελλάδα έχει θετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη λύση του Κυπριακού και το 14% αρνητικό. Ο ρόλος της Γαλλίας αποτιμάται ως θετικός από 59% και από 15% αρνητικός, της ΕΕ 40% θετικός και 26% αρνητικός, των ΗΠΑ 29% θετικός και 39% αρνητικός, του ΟΗΕ 29% θετικός και 32% αρνητικός, της Ρωσίας 25% θετικός και 36% αρνητικός και της Μεγάλης Βρετανίας 8% θετικός και 68% αρνητικός.

Αρνητική, σε ποσοστό 88% είναι η δημοτικότητα του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος συγκεντρώνει 3% θετικές γνώμες.

Για την κατεύθυνση της χώρας, το 13% δηλώνει τον Μάρτιο του 2021 ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, το 68% σε λάθος κατεύθυνση και το 19% ούτε στη σωστή ούτε στη λάθος κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την έρευνα, ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας αναδεικνύεται η διαφθορά με 28%, η πανδημία με 26% και η οικονομία με 18%. Ακολουθεί το Κυπριακό με 17%, ενώ 8% λέει ότι όλα τα προηγούμενα προβλήματα είναι το ίδια σημαντικά.

Σε σχέση με τις απόψεις γύρω από τη διαφθορά στην Κύπρο, το 52% συμφωνεί σίγουρα ή μάλλον με την άποψη ότι η Κύπρος είναι μια χώρα, στην οποία πάντα θα υπάρχει διαφθορά. Το 39% συμφωνεί σίγουρα ή μάλλον με την άποψη ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει μια χώρα χωρίς διαφθορά. Το 9% δεν συμφωνεί με καμία από τις δύο απόψεις ή δεν έχει γνώμη.

Δείτε ΕΔΩ τη δημοσκόπηση


Ειδήσεις σήμερα: 

Στον ανακριτή ο Βασίλης Γκουρούσης - Στο πλευρό του η Τέτα Καμπουρέλη

Θεσσαλονίκη: Πορεία φοιτητών κατά του νόμου για τα ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή αστυνομία

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν rapid tests στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης