Ηράκλειο: Η δραματική διάσωση του μικρού Ζαχαρία από τους γιατρούς - Πώς βρήκαν σφυγμό μετά από 2,5 ώρες

Ηράκλειο: Η δραματική διάσωση του μικρού Ζαχαρία από τους γιατρούς - Πώς βρήκαν σφυγμό μετά από 2,5 ώρες

Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Χάρακα περιγράφουν τη δραματική προσπάθεια διάσωσης του μικρού αγοριού, που δεν είχε για πάνω από δύο ώρες σφυγμό και αναπνοή– Σε βαριά κατάσταση το αγοράκι, τι λέει η ανακοίνωση του νοσοκομείου

vareli_paidaki_m
Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές του προσωπικού του Κέντρου Υγείας Χάρακα στο Ηράκλειο Κρήτης για τον δίχρονο Ζαχαρία, που αν και πήγε χωρίς σημεία ζωής απέκτησε σφυγμό ώρες μετά την μεταφορά του.

«Χθες το απόγευμα, κατά τις 4:20 ακούσαμε κόρνες. Βγήκαμε, είδαμε κάποιους ανθρώπους να κρατάνε ένα παιδάκι στα χέρια», δήλωσε στον ΑΝΤ1 η Γενική Γιατρός του Κέντρου Υγείας, Εύα Λαδουκάκη.

Το παιδί βρισκόταν στην αγκαλιά του πατέρα του, χωρίς σφυγμό, χωρίς αναπνοή και παγωμένο. Κάτω από τις οδηγίες του παιδιάτρου, πάλεψαν για 2,5 ώρες, προσπαθώντας να το επαναφέρουν και παρακάμπτοντας κάθε πρωτόκολλο.

«Βλέπεις ένα άψυχο κορμί 2 χρονών, δεν θέλεις να τα παρατήσεις εκείνη τη στιγμή, ήταν ένα παιδάκι 2 χρονών, παρουσία γονιών, δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε με τίποτα. Κάτι μέσα μας μας έλεγε να συνεχίσουμε. Το βλέπαμε εκείνη την ώρα σαν δικό μας παιδί» είπε ο διασώστης Βαγγέλης Αντωνάκης.

Μετά από δύο ώρες και σαράντα λεπτά, οι γιατροί σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Είπαν στους γονείς ότι το παιδί τους έφυγε. Είχε ήδη ειδοποιηθεί ιατροδικαστής και είχε κληθεί γραφείο τελετών που θα μετέφερε το παιδί στο νεκροτομείο.

Η κατάσταση άλλαξε όταν η γιατρός Ειρήνη Στεφανάκη έκανε το τελικό ηλεκτροκαρδιογράφημα, που θα επιβεβαίωνε τον θάνατο του παιδιού. Είναι μία στιγμή που η γιατρός δεν θα ξεχάσει ποτέ της, γιατί το μηχάνημα ξαφνικά έδειξε καρδιακή δραστηριότητα.

Κλείσιμο
«Εκεί επικαλέστηκα τον Θεό. Λέω "Θεέ μου αν είναι δυνατόν". Αυτό είναι θαύμα, εγώ δεν το 'χω δει αυτό. Το παιδί ήταν άσφυγμο όταν ήρθε σ' εμάς. Δεν μπορώ να το εξηγήσω μετά από τόσες ώρες» είπε η κυρία Στεφανάκη.

Η δραματική προσπάθεια για την ανάνηψη στο δίχρονο αγόρι


Αμέσως ξεκίνησε η μεταφορά του παιδιού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ο μικρός Ζαχαρίας στη διαδρομή από τους 0 παλμούς έφτασε τους 120. Στα μέσα της διαδρομής, συναντήθηκαν και με το ασθενοφόρο του ΠΑΓΝΗ. Ο μικρός διασωληνώθηκε, ενώ είχε αρχίσει να έχει και τις δικές του αναπνοές.

Ιδιαίτερα κρίσιμη η κατάσταση του παιδιού

Το δίχρονο αγοράκι νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Creta24 ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Γιώργος Χαλκιαδάκης, το παιδί νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση, διασωληνωμένο ενώ οι επόμενες ώρες χαρακτηρίζονται κρίσιμες. Ο κ. Χαλκιαδάκης ανέφερε πως το μικρό αγόρι έφτασε στο ΠΑΓΝΗ με ασθενή σφυγμό.

Δείτε την ανακοίνωση του ΠΑΓΝΗ, σχετικά με την πορεία της υγείας του αγοριού:

Ο ασθενής τριών ετών νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση στη ΜΕΘ Παίδων όπου διακομίσθηκε στις 21:30 με υποθερμία 28 βαθμών και σε μυδρίαση . Τεθηκε άμεσα σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, τοποθετήθηκαν συσκευές επανεθέρμανσης, δόθηκαν τα ενδεδειγμένα αγγειοδραστική φάρμακα ενδοφλέβια υγρά, παράγωγα αίματος  καθώς και λοιπή φαρμακευτική αγωγή (αντίβιωση, γαστροπροστασία). Ο ασθενής βρίσκεται σε διαρκή παρακολούθηση των ζωτικών του σημείων, γινεται κλινικός, εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος των οργανικών συστημάτων που υποστηρίζεται πολλαπλώς σύμφωνα με τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης συνδρόμου μετά από ανακοπή. Παρά την πολλαπλή υποστήριξη με όλα τα μέσα, η ανταπόκριση του ασθενή είναι φτωχή. Σημειώνεται ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τους  γονείς του παιδιού οι οποίοι ενημερώθηκαν για τη βαριά κατάσταση και την κακή πρόγνωση.
iatriko_anakoinothen
Ποια ήταν τα τελευταία λόγια του αγοριού

Σύμφωνα με το cretapost.gr καθηλωτική είναι η μαρτυρία μίας γειτόνισσας της οικογένειας του παιδιού. Μάλιστα, ο τελετυαίος διάλογος που φαίνεται τα είχε το μικρό παιδί ήταν με την γειτόνισσα αλλά και τη γιαγιά του λίγα λεπτά πριν εξαφανιστεί και βρεθεί χωρίς τις αισθήσεις του μέσα στο πηγάδι.

«Εγώ ήμουν εδώ στο σπίτι και ήταν και το παιδί εδώ. Είχε έρθει με τη γιαγιά του που ήθελε ν’ αγοράσει κάτι προικιά και τα έχει ο γαμπρός μου. Βλέπω το παιδί και τον ρωτάω "Τι κάνεις παιδί μου, έλα εδώ να κάτσουμε" και μου απαντά "θα πάω σπίτι". Του λέει η γιαγιά του "κάτσε εδώ να κάνεις νανάκια"και το παιδί απάντησε "όχι θα πάω σπίτι" κι έτρεχε μπροστά και πήγαινε προς το σπίτι και πίσω η μαμά του με το παιδί», επεσήμανε η γειτόνισσα στο cretapost λέγοντας πως όλοι γνώριζαν πως το παιδί θα ήταν στο σπίτι του.

Η εξαφάνιση και η… τραγωδία

Δέκα λεπτά μετά απ’ αυτό το σκηνικό ο εργάτης που τοποθετεί τα πλακάκια στο σπίτι φαίνεται πως αναζητά τον μικρό. «Δεν περάσανε δέκα λεπτά απ’ όταν έφυγε ο μικρός με τη μαμά του και ο εργάτης που ήταν στην οικοδομή έρχεται και αναζητά το παιδί ρωτώντας μας αν ήταν μαζί μας. Του απαντάμε αρνητικά λέγοντας ότι έχει πάει σπίτι. Μας λέει ότι σπίτι δεν είναι. Ξαναφεύγει και ψάχνανε μαζί με τη γιαγιά. Η γιαγιά του ψάχνει σε όλο το σπίτι αλλά δεν τον βρήκε. Όταν βγήκε βλέπει το βαρέλι και είδε το παιδί μέσα και το νερό αναίσθητο. Το νερό έφτανε στη μέση του βαρελιού. Αν ήταν ψιλά το νερό δεν θα πήγαινε το παιδί. Ωστόσο ήταν κάτω από τη μέση και υπήρχαν κάτι τούβλα που πάτησε το παιδί για να αγγίξει το νερό και στην προσπάθειά του έπεσε μέσα. Ακούω ουρλιαχτά και πηγαίνω και μου λένε πως το παιδί έπεσε στο βαρέλι και πνίγηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά η γειτόνισσα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ουγγαρία: Το κόμμα του Όρμπαν αποχωρεί οριστικά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα


Τροχαίο στη Βουλή: Συγκλονίζει η σύζυγος του άντρα στον οποίο «χτυπά» η καρδιά του 23χρονου Ιάσονα



Ιταλία: Ο Nτράγκι ανακοίνωσε την επανέναρξη των εμβολιασμών με AstraZeneca - Σχεδόν 25.000 τα νέα κρούσματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης