Λεγραινά: Όλμος και πυρομαχικά του Β' ΠΠ βρέθηκαν σε επιχείρηση καθαρισμού από το Typhoon Project

Λεγραινά: Όλμος και πυρομαχικά του Β' ΠΠ βρέθηκαν σε επιχείρηση καθαρισμού από το Typhoon Project

Τα υπολείμματα πολεμικού υλικού στα Λεγραινά ανακάλυψαν οι άνθρωποι του Typhoon Project, έπειτα από επιχείρηση καθαρισμού της παραλίας - Εκ πρώτης όψεως ο όλμος φαίνεται να είναι βρετανικής κατασκευής

typhoon-arthro
Ένα βλήμα όλμου και σφαίρες τυφεκίου βρέθηκαν στην παραλία των Λεγραινών, από το πλήρωμα του σκάφους Typhoon του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, το οποίο πραγματοποιεί επιχειρήσεις απορρύπανσης στις ακτές της ελληνικής επικράτειας. Τα πυρομαχικά εντοπίστηκαν ανάμεσα σε θάμνους, σε σημείο μεταξύ του οδοστρώματος της λεωφόρου Σουνίου και της αμμώδους ακτής.

Από την πρώτη εντύπωση, η κατάσταση των πυρομαχικών, με την μερική οξείδωση και τις επικαθίσεις χώματος, μαρτυρά μακροχρόνια έκθεση στα στοιχεία της ατμόσφαιρας. Το στοιχείο αυτό προκαλεί απορία για το πώς δεν είχαν εντοπιστεί προηγουμένως, εφόσον η παραλία των Λεγραινών είναι κοινόχρηστη και πολυσύχναστη, ιδιαιτέρως, βέβαια, από το τέλος της άνοιξης και σχεδόν έως το μέσον Νοεμβρίου.

narki__1_
narki__2_


Προφανώς, τόσο το βλήμα όλμου όσο και οι σφαίρες δεν έχουν πυροδοτηθεί. Εκ πρώτης όψεως ο όλμος θα μπορούσε να αναγνωριστεί σαν βρετανικής κατασκευής, με χρονολόγηση στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα υπολείμματα πολεμικού υλικού στα Λεγραινά ανακάλυψαν οι άνθρωποι του Typhoon Project, καθώς πραγματοποιήσουν επιχείρηση εκκαθάρισης της παραλίας και περισυλλογής απορριμμάτων. Και μολονότι οι συνεργάτες του Typhoon έχουν πλέον εξοικειωθεί με τη συγκομιδή κάθε είδους ασυνήθιστων αντικειμένων από τις ελληνικές ακτές, τα συγκεκριμένα ευρήματα προκάλεσαν, εύλογα, μεγάλη έκπληξη.

Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι το Typhoon, ο «Τυφώνας», είναι ένα σύγχρονο νορβηγικής κατασκευής πλοίο 72 μέτρων, το οποίο έχει αγοραστεί, τροποποιηθεί καταλλήλως και χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Ταξιδεύει καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, στις τέσσερις γωνιές της Ελλάδας, πραγματοποιώντας καθαρισμούς απρόσιτων ακτών.

narki__4_
narki__3_


Η ομάδα του «Typhoon Project» έχει καθαρίσει περίπου 1.500 ακτές στις Κυκλάδες και στο Βόρειο Αιγαίο, στον Σαρωνικό και στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην Κρήτη, στις Σποράδες και στην Πελοπόννησο, απομακρύνοντας περισσότερα από 168.000 κιλά απορριμμάτων.

Το «Typhoon Project» ξεκίνησε το 2019 με στόχο τον καθαρισμό του συνόλου της ελληνικής ακτογραμμής και την απόδοση των ακτών, καθαρών πλέον, σε κατοίκους και επισκέπτες της χώρας. Πρωταγωνιστής του προγράμματος είναι το πλοίο «Typhoon», το οποίο εκτελεί επιχειρήσεις απορρύπανσης και μεταφοράς των απορριμμάτων που συλλέγονται σε δομές ανακύκλωσης ή ορθής απόρριψης.

narki__5_


Το «Typhoon» διαθέτει 5 ταχύπλοα για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών και κάδους απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, κατάλληλους για τη διαλογή των ειδών που συλλέγονται στις δράσεις. Η ομάδα του, αποτελούμενη από στελέχη του Ιδρύματος και μόνιμο προσωπικό του σκάφους, συμπράττει με ακαδημαϊκά ιδρύματα για την υποστήριξη της έρευνας και την κατανόηση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης στη Μεσόγειο.

Το «Typhoon Project» συνεργάζεται με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για τη μελέτη των βενθικών απορριμμάτων στον Σαρωνικό και τον Θερμαϊκό Κόλπο, καθώς και με την Ερευνητική Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση πλαστικών χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία.

Για τη σημαντική συμβολή του στον καθαρισμό των ακτών της χώρας, το «Typhoon Project» απέσπασε πρόσφατα σημαντική διάκριση στα Lloyd’s List Greek Shipping Virtual Awards 2020, κατακτώντας το «Sustainability Award».

Ειδήσεις σήμερα

Συντάξεις - «ΑΤΛΑΣ»: Στις 153.000 οι εκκρεμείς συντάξεις το Δεκέμβριο του 2020 - Στις 121.000 οι ληξιπρόθεσμες

Πέτσας (ΘΕΜΑ 104,6): Πάμε σε σταδιακό άνοιγμα από το τέλος Μαρτίου 

Ξεπέρασαν τους 900.000 οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης