Κορωνοϊός: Εκρηκτικό «κοκτέιλ» οι κορωνοσυγκεντρώσεις και οι μεταλλάξεις

Κορωνοϊός: Εκρηκτικό «κοκτέιλ» οι κορωνοσυγκεντρώσεις και οι μεταλλάξεις

«Έσπασε» χθες το  φράγμα των 4.000 νοσηλευομένων στα νοσοκομεία - «Μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις» προτείνει ο Βατόπουλος  για να περιοριστούν οι συγκεντρώσεις - Έντονος προβληματισμός για την υπερμετάδοση των μεταλλάξεων

koronopaty
Έντονη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η επιδημιολογική εικόνα όλης της χώρας, καθώς δεν παρατηρείται η αναμενόμενη μείωση στα κρούσματα κορωνοϊού. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμα 2.512 κρούσματα, εκ των οποίων 1.180 στην Αττική, 264 στη Θεσσαλονίκη και 105 στην Αχαΐα.

Σημειώνεται ότι, το τελευταίο 24ωρο 52 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από τις επιπλοκές της Covid-19, με το σύνολο των θυμάτων στους 7.038, ενώ 545 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, έγιναν επίσης 444 εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία όλης της χώρας, αριθμός που «έσπασε» το φράγμα των 4.000 νοσηλευομένων.

Οι ειδικοί στέκονται ιδιαίτερα στο ζήτημα των διαδηλώσεων, τονίζοντας πως ναι μεν, ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα στους ανοιχτούς χώρους, θέτοντας όμως για αυτό αναγκαία πρϋπόθεση την τήρηση των μέτρων, δηλαδή τη χρήση μάσκας και τις απαραίτητες αποστάσεις

Βατόπουλος: Να υπάρξει ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις

Το ύπουλο με τον κορωνοϊό είναι ότι πολλοί νοσούν χωρίς συμπτώματα και ότι μόλις το 2% του πληθυσμού θα νοσήσει, άρα σου λένε ότι το 98% θα την σκαπουλάρει και επομένως ας κάνουμε και κούλουμα και Καρναβάλι, ας μαζευόμαστε κτλ», σημείωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, «για τη μείωση των συγκεντρώσεων καλό θα είναι να υπάρξει ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις. Είτε με την μη κατάθεση νομοσχεδίων από την κυβέρνηση που προκαλούν αντιδράσεις, εφόσον αυτό είναι εφικτό καθώς θα πρέπει να ασκείται η διοίκηση του Κράτους, είτε με τη στάση μιας πιο υπεύθυνης αντιμετώπισης. Σε οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να υπάρξει μετάδοση του ιού».

«Όταν λέω μορατόριουμ, εννοώ μορατόριουμ των πάντων και κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και συλλογικοτήτων και των πάντων. Τώρα έχουμε πρόβλημα δημόσιας υγείας και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό. Ας έχουμε χρόνο να τσακωθούμε αργότερα», σημείωσε ο καθηγητής.

Όπως υπογράμμισε, 
«η βρετανική μετάλλαξη μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα. Το δεύτερο ή τρίτο κύμα των επιδημιών αυτών είναι πολύ πιο ισχυρό από το πρώτο κρούσματα παραδοσιακά, το έχουμε δει διαχρονικά στις επιδημίες γρίπης. Η διαφορά εδώ είναι ότι αν και περισσότερα τα κρούσματα είναι πιο ήπια και σε νεότερες ηλικίες, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, προφανώς και λόγω των εμβολιασμών, αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα σε σχέση με το πρώτο κύμα».

Εξαδάκτυλος: Στους εξωτερικούς χώρους είμαστε ασφαλείς όταν τηρούμε τις αποστάσεις

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής, τη μέχρι τώρα πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, αλλά και το πότε θα μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας το lockdown, μίλησαν στο MEGA ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. 

«Και αυτή τη βδομάδα η πορεία των κρουσμάτων ήταν ανοδική. Ήπια αλλά ανοδική. Δεν έχουμε φτάσει σε σταθεροποίηση για να πούμε ότι φτάσαμε στην κορύφωση. Είναι ωραία ιδέα το να ανοίξει η αγορά, αλλά πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αν με αυτές τις συνθήκες έχουμε αυτά τα κρούσματα, όταν αρθούν όλα τα μέτρα θα δούμε όλα όσα αποφύγαμε τόσο καιρό. Ο ιός που αντιμετωπίζουμε τώρα μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, και έχουμε και παραδείγματα χωρών που εγκατέλειψαν το lockdown και βρίσκονται σε δεινή θέση. Είναι η πιο κακή ιδέα στην πιο ακατάλληλη στιγμή να σταματήσουμε το lockdown», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Αν το συμπέρασμα είναι ότι τα μέτρα δεν εφαρμόζονται, για κατανοητούς λόγους, δεν φταίνε τα μέτρα. Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος που να σταματά την πανδημία. Όπου σταμάτησε η πανδημία υπήρχε μαζί με όλα τα άλλα και ένα απαγορευτικό. Οι χώρες που προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο την πανδημία δεν τα κατάφεραν να σταθούν απέναντι στον ιό», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Σε συνθήκες συγχρωτισμού και στους ανοιχτούς χώρους υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Το έχουμε δει σε αγώνες ποδοσφαίρου, σε συναυλίες κλπ.. Στους εξωτερικούς χώρους είμαστε ασφαλείς αν τηρούμε τις αποστάσεις και είμαστε με ανθρώπους που βλέπουμε καθημερινά. Τώρα ότι πρέπει να υπάρξουν τρόποι εκτόνωσης των ανθρώπων, βεβαίως και πρέπει να υπάρχουν. Πρέπει να φροντίσουμε να επιτρέπουμε την επαφή με την ύπαιθρο και τη φύση για να αντέξουμε ψυχολογικά το μικρό χρονικό διάστημα που χρειάζεται. Στα μέσα Απριλίου, μαζί με τους εμβολιασμούς, θα είμαστε σε ένα διαφορετικό τοπίο», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, προσθέτοντας ότι «το αν το Πάσχα θα καταφέρουμε να πάμε στα χωριά μας, θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει στο ενδιάμεσο».



Τζανάκης: Μετά τις 25 Μαρτίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε σημάδια αποκλιμάκωσης

Κλείσιμο
Μιλώντας σχετικά με όσα πρέπει να αναμένουμε τις επόμενες ημέρες ο κ. Τζανάκης είπε: «Το δικό μας προγνωστικό μοντέλο το τρέχουμε κάθε δεκαπενθήμερο. Θα υπάρξει μια μικρή οριακή άνοδος των κρουσμάτων, ενδεχομένως να δούμε κάποιες μέρες και πάνω από 3.000 κρούσματα και αυτή την εβδομάδα. Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένουμε την απαρχή της επιπέδωσης της καμπύλης. Και μετά τις 25 Μαρτίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε δείγματα αργής αποκλιμάκωσης. Τα τετραψήφια κρούσματα μπορεί να παραμένουν μέχρι και 20 μέρες μετά. Το lockdown δεν το θέλει κανείς μας, αλλά χωρίς αυτό δεν θα μπορέσει το σύστημα να ανταποκριθεί και να φροντίσει όσους νοσήσουν. Τα μέτρα που έχουμε τώρα είναι ανεπαρκή. Αναποτελεσματικά. Κάτι πρέπει να κάνουμε».

«Πιστεύω ότι το Πάσχα θα μπορούμε να είμαστε σε μια καλή κατάσταση. Αλλά το μίγμα μέτρων μπορεί να αλλάξει με την αθρόα παραγγελία διαγνωστικών τεστ. Θα πρέπει να εφαρμοστούν πρωτόκολλα για τα τεστ και άνοιγμα της οικονομίας με προσοχή. Έχουμε 10-20% του πληθυσμού εμβολιασμένο, έχουμε καλό καιρό. Πρέπει να αφήσουμε τον κόσμο να πάει με την οικογένειά του να αθληθεί σε βουνά και όπου θέλει, δεν κολλάει εκεί ο ιός. Σε ό,τι αφορά στις συγκεντρώσεις θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία για εκεχειρία πολιτικών διαφωνιών ώστε να μην υπάρχουν και διαδηλώσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Απαντώντας στο γιατί αφού ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε ανοιχτούς χώρους είναι μικρός, δεν επιτρέπεται στον κόσμο να μετακινείται εκτός του δήμου του και να κάνει μια εκδρομή, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι «υπάρχει το θέμα της απειθαρχίας του κόσμου. Η επιτροπή φοβάται ότι όλο αυτό θα οδηγήσει σε συνωστισμό. Και δεν έχουν άδικο».

«Το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει με άλλη πολιτική στο θέμα των τεστ. Μπορεί να λειτουργήσει καλά και με ασφάλεια αν οι υπάλληλοι και οι καταστηματάρχες κάνουν τεστ ανά βδομάδα», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Τζανάκης.

Ξεχύθηκαν στους δρόμους της Ξάνθης οι καρναβαλιστές

Απίστευτες εικόνες έλαβαν χώρα χθες το απόγευμα στην Ξάνθη, όταν καρναβαλιστές ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν τις Απόκριες. Η αυξημένη συγκέντρωση του κόσμου προκάλεσε την κινητοποίηση των αρμόδιων, και αρχικά διεκόπη η μουσική που έπαιζε από τα ηχεία μέσα στην πόλη, ενώ έγιναν συστάσεις στους πολίτες να αποχωρήσουν.

Δείτε σχετικά βίντεο:

Καρναβάλι Ξάνθης 2021 -  Βούλιαξε η πόλη παρά το Lockdown

Καρναβάλι Ξάνθης 2021


Δήμαρχος Ξάνθης (ΘΕΜΑ 104,6): «Ο συνωστισμός στην πλατεία ήταν σύμπτωση, δεν υπήρχε τίποτα οργανωμένο»

Στον ΘΕΜΑ 104,6 μίλησε το πρωί της Κυριακής ο δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης, με αφορμή τις χθεσινές εικόνες συνωστισμού που δημιουργήθηκαν στην πόλη, όταν καραναβαλιστές ξεχύθηκαν στους δρόμους.

Ο δήμαρχος ανέφερε πως όλη την εβδομάδα υπήρχε εορταστικό κλίμα στην Ξάνθη, σε μια πόλη που φημίζεται άλλωστε για το καρναβάλι της και τόνισε ότι «ο κόσμος μέσα στην εβδομάδα το διασκέδαζε ήρεμα. Είχαμε μουσική στους δρόμους, γιατί πρέπει να αλλάξει και η ψυχολογία μας». Μιλώντας για τα χθεσινοβραδινά, όμως, ο κ. Τσέπελης, τόνισε ότι «η νεοαλία κατέβηκε στην πλατεία συμπτωματικά, αλλά αμέσως έγιναν από τα μικρόφωνα οι απαραίτητες συστάσεις και προτροπές για να σταματήσουν και, ειρηνικά, το πλήθος διαλύθηκε».

«Ήταν σύμπτωση, δεν ήταν οργανωμένο και τα παιδιά μας έφυγαν αμέσως» , ξεκαθάρισε ο δήμαρχος, ο οποίος εν συνεχεία δίνοντας την εικόνα της πανδημίας από την Ξάνθη, υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε κρούσματα», αναφέροντας ότι ήταν από τους πρώτους που πέρασαν την πανδημία. «Το πιο σημαντικό είναι ότι ήταν όλοι πειθαρχημένοι από την αρχή, έχοντας το αίσθημα της ατομικής ευθύνης και ξεπεράσαμε αυτή την πανδημία από την αρχή, όλοι μαζί», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Τσέπελης, σημείωσε ότι «σήμερα θα είμαστε σε ετοιμότητα, καθώς αν παρατηρηθούν τα ίδια φαινόμενα, η αστυνομία θα προτρέπει ευγενικά το πλήθος να διαλύεται» και κατέληξε ευχαριστώντας τους νέους ανθρώπους της πόλης που ακόμα και χθες, ήταν συνεργάσιμη και διαλύθηκαν αμέσως.

Κορωνοπάρτι και στην Πάτρα

Σε τρεις συλλήψεις είχε προχωρήσει η αστυνομία για το κορωνοπάρτι που έγινε το περασμένο Σάββατο σε σπίτι στην περιοχή της Οβρυάς στην Πάτρα, με τους κατηγορουμένους να δικάζονται στις 16 Μαρτίου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων Τάκης Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο πελάτης του δέχεται ότι συμμετείχε στο πάρτι αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκ των διοργανωτών ενώ παρουσιάστηκε αυτοβούλως στην ασφάλεια.

Οι απείθαρχοι διοργανωτές κορωνοπάρτι, οι δύο εκ των τριών, σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα, φέρεται να  διοργάνωσαν  
Καρναβαλικό κορωνοπάρτι  με  98 άτομα σε ημιτελές κτίσμα στην περιοχή του Μιντιλογλίου στο οποίο έκανε έφοδο τα ξημερώματα της Κυριακής η αστυνομία. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του patrastimes.gr πρόκειται για τον υιό του ιδιοκτήτη της αποθήκης που έγινε το πάρτι στην Οβρυά και ένα ακόμα άτομο που επίσης είχαν συλληφθεί.

Έντονος προβληματισμός για την υπερμετάδοση των μεταλλάξεων

Μιλώντας χθες το βράδυ στο MEGA, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε: «Σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσουν συνολικά οι μεταλλάξεις καθώς η δυνατότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη και η διασπορά είναι πολύ μεγάλη σε όλη τη χώρα. Αυτό αλλάζει τα σενάρια και το πεδίο. Χρειάζεται να προσέξουμε τώρα διπλά και να προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια. Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να ανοίξουμε χωρίς να ρισκάρουμε υπερβολικά».

Όσον αφορά τα κορωνοπάρτι αλλά και τις πορείες που διοργανώνονται τις τελευταίες μέρες ο καθηγητής ανέφερε: «Προφανέστατα τα πάρτι και τα νυχτερινά κέντρα είναι χώροι διασποράς. Οι πορείες είναι κάτι διαφορετικό. Γίνονται σε ανοιχτό χώρο και εξαρτάται πώς γίνονται. Αν γίνονται με μέτρα προστασίας μπορεί να μην είναι μεγάλες εστίες μετάδοσης. Είναι κρίσιμο για όλους ότι πρέπει να πηγαίνουν στις πορείες με σύνεση σε ότι αφορά στα μέτρα ατομικής προστασίας».

Τέλος κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στα ενεργά κρούσματα τα οποία έχουν φτάσει τα 92.000 συνολικά στη χώρα μας. 45.000 εντοπίζονται στην Αττική και 11.000 στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει φτάσει στο 62% σε κενές κλίνες ΜΕΘ. Στο 92% είναι η Αττική.

Ειδήσεις σήμερα: 

Φθινοπωρινό το τοπίο με νεφώσεις σήμερα - Πέφτει η θερμοκρασία από αύριο

Αγία Παρασκευή: Άρπαξαν από ηλικιωμένη κοσμήματα αξίας 1 εκατ. ευρώ

Βασιλακόπουλος: Να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης