Lockdown: Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά σήμερα και αύριο – Πώς θα κάνουμε Καθαρά Δευτέρα

Lockdown: Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά σήμερα και αύριο – Πώς θα κάνουμε Καθαρά Δευτέρα

Πότε, πώς και πού μπορείτε να κάνετε τα ψώνια σας – Πέταγμα του χαρταετού αλλά υπό προϋποθέσεις - Παραμένει στο τραπέζι το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 22 ή τις 29 Μαρτίου

varvakeios
Διαφορετικό από κάθε άλλη χρονιά είναι το φετινό τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας μιας και το σκληρό lockdown στην μισή σχεδόν χώρα δεν επιτρέπει τον εορτασμό με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας σήμερα ξεκινά στις 19:00 όπως γίνεται πλέον τα Σαββατοκύριακα, ενώ για την αυριανή ημέρα ισχύουν τα μέτρα όπως κάθε άλλη καθημερινή. Το πέταγμα του χαρταετού μπορεί να γίνει, αλλά μόνο εντός δήμου και εφόσον οι πολίτες μεταβούν στα οικεία πάρκα μόνο πεζή ή με ποδήλατο, αφού η μετακίνηση με τον κωδικό 6 στο SMS στο 13033 δεν επιτρέπεται να γίνεται με το αυτοκίνητο.

Ωστόσο, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο, τόσο την Κυριακή, όσο και ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους για το σαρακοστιανό τραπέζι.

Τα ιχθυοπωλεία στη Βαρβάκειο είναι ανοιχτά από σήμερα το πρωί, ενώ φέτος δεν θα κάνουν το παραδοσιακό ξενύχτι της Κυριακής προς Καθαρά Δευτέρα. Επιπλέον, ανοιχτά θα παραμείνουν την Καθαρά Δευτέρα ορισμένα καταστήματα προκειμένου οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους για το σαρακοστιανό τραπέζι. Έτσι λοιπόν την Καθαρά Δευτέρα θα είναι ανοιχτά τα μίνι μάρκετ, οι φούρνοι για την προμήθεια της παραδοσιακής λαγάνας, οι λαϊκές αγορές και τα ιχθυοπωλεία.

Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες πραγματοποιούνται μόνο εντός του οικείου Δήμου των κατοίκων, ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Ποια μέτρα ισχύουν την Καθαρά Δευτέρα

Δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται, παραδείγματος χάριν, για μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία.

Κλείσιμο
Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο (sms 6) επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και με όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί πλέον ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, για τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα αυξημένου κινδύνου, καθώς και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Εισηγήσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου

Τα δεδομένα που έρχονται από το επιδημιολογικό τοπίο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για σχέδια, ωστόσο, κυβέρνηση και επιστήμονες συζητούν το πλαίσιο στο οποίο θα κάνουν οι καταναλωτές τα ψώνια τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μία πρώτη εικόνα για την πορεία του τελευταίου κύματος της πανδημίας θα έχουν οι επιστήμονες την ερχόμενη Τρίτη. Τότε αναμένεται να διαφανεί το κατά πόσο μπορούν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας στις 22 ή πιθανότατα στις 29 Μαρτίου.

Πρώτο στην λίστα είναι το λιανεμπόριο το οποίο οι επιστήμονες κρίνουν ότι με την μέθοδο του click away σε πρώτη φάση, δεν επιβαρύνει τους επιδημιολογικούς δείκτες. Μάλιστα για να περιοριστεί η κινητικότητα του πληθυσμού εξετάζεται να ισχύσει ο χιλιομετρικός περιορισμός ή οι αγορές εντός του οικείου δήμου, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν περισσότερες Κυριακές που θα παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα.

Μιλώντας για το lockdown, το Σάββατο, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είπε ότι «όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε ακολουθούν τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό επίπεδο. Φαίνεται ότι έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 10 μέρες -δύο εβδομάδες δύσκολες. Υπάρχει έξαρση στην κοινότητα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Φαίνεται μία μείωση των βαριών νοσήσεων σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας, το οποίο είναι προφανώς το αποτύπωμα του εμβολιασμού».

Όσον αφορά δε το λιανεμπόριο, η κυρία Πελώνη σημείωσε πως «προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Συμφωνεί σε αυτό και η επιτροπή. Έχουμε δύο δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας και κινούμαστε ανάλογα με τις εξελίξεις. Είναι το πρώτο που θα ανοίξει, θα είναι μία ασφαλής εκτόνωση και για ψυχολογικούς και για οικονομικούς λόγους. Η όποια επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει σταδιακά».


Ειδήσεις σήμερα:

Συνελήφθησαν σχεδιαστής μόδας, πιλότος και φωτογράφος για διακίνηση κοκαΐνης

Περικλής Κονδυλάτος για τον πατέρα του: Συγχωρώ αλλά δεν ξεχνώ!

Το Charlie Hebdo «κατακεραυνώνει» την Ελισάβετ - «Η Μέγκαν έφυγε γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης