Κύπρος: Αντιδράσεις για το συρματόπλεγμα για αποτροπή εισόδου μεταναστών στην Πράσινη Γραμμή

Κύπρος: Αντιδράσεις για το συρματόπλεγμα για αποτροπή εισόδου μεταναστών στην Πράσινη Γραμμή

Το συρματόπλεγμα τοποθετήθηκε σε διάφορες περιοχές της Πράσινη Γραμμή με στόχο να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές από τα κατεχόμενα – Επικρίσεις ότι δίνει λάθος μηνύματα

kypros_syrmatoplegma
Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί στη Κύπρο από την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών να τοποθετήσει συρματόπλεγμα σε διάφορες περιοχές της «πράσινης γραμμής» για να ανακοπούν οι ροές παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές από τα Κατεχόμενα. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που μπαίνουν παράνομα στη Κύπρο είναι υπήκοοι Συρίας ή αφρικανικών κρατών και ζητούν πολιτικό άσυλο. Οι δομές φιλοξενίας που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχουν την δυνατότητα εξυπηρέτησης όλων αυτών των ανθρώπων με αποτέλεσμα να επηρεάζονται σημαντικά οι συνθήκες διαβίωσης τους στα κέντρα φιλοξενίας.

Ταυτόχρονα επιβαρύνονται σημαντικά τα κρατικά ταμεία από τα επιδόματα που διατίθενται, ενώ καθυστερούν σημαντικά οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία απορρίπτονται. Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, καθίσταται δύσκολη η απέλαση αλλοδαπών, ενώ πολλοί εξ αυτών μετά την απέλαση τους επανέρχονται παράνομα στη Κύπρο από τα κατεχόμενα.

Οι αντιδράσεις για το συρματόπλεγμα προέρχονται κυρίως από αγρότες που έχουν χωράφια στη νεκρή ζώνη και δυσκολεύονται στην εργασία τους. Υπήρξαν αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο καθώς θεωρήθηκε ότι τοποθέτηση συρματοπλέγματος στη νεκρή ζώνη δίνει λάθος μηνύματα δημιουργώντας την εντύπωση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δημιουργεί de facto σύνορα.

Ενημέρωση ζητά η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα δια εκπροσώπου της ανέφερε πως δεν είχε ενημερωθεί από τη Λευκωσία για την πρόθεση της, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει στην βάση του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή που ρυθμίζει τις διαδικασίες ελεύθερης διακίνησης σε ολόκληρο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κλείσιμο
Πρακτικά αποδείχθηκε πως το μέτρο είναι αποτελεσματικό, καθώς το συρματόπλεγμα είναι εύκολα προσπελάσιμο και ουσιαστικά δεν παρεμποδίζει την διέλευση παράτυπων μεταναστών και λαθρεμπόρων που χρησιμοποιούν αφύλακτες διαβάσεις μεταξύ κατεχόμενων και ελεύθερων περιοχών.


Ειδήσεις σήμερα:

Κλείνουν για δύο εβδομάδες τα σχολεία σε όλη τη χώρα

Σε αναστολή καθηκόντων από το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδας ο Νίκος Νικολάου

Προκαλούν οι Τούρκοι στον Έβρο - Πυροβόλησαν στη θέα περιπόλου της Frontex
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης