Μεταλλίδης: Εκτίναξη εισαγωγών στο ΑΧΕΠΑ - «Άνοιγμα εστίασης με στοχευμένο μείγμα μέτρων»

Μεταλλίδης: Εκτίναξη εισαγωγών στο ΑΧΕΠΑ - «Άνοιγμα εστίασης με στοχευμένο μείγμα μέτρων»

Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων η σημερινή εφημερίδα έχει φτάσει ήδη τις 49 εισαγωγές

Μεταλλίδης: Εκτίναξη εισαγωγών στο ΑΧΕΠΑ - «Άνοιγμα εστίασης με στοχευμένο μείγμα μέτρων»
Ανησυχητική είναι η εκτίναξη των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα σε μόλις μία εφημερία στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Όπως αναφέρει στο GRTimes ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ στην Α ́ Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, Υπεύθυνος Κέντρου Αναφοράς Covid-19 και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Συμεών Μεταλλίδης, την ώρα που η προηγούμενη εφημερία έκλεισε με 29 εισαγωγές, η σημερινή έχει φτάσει τις 49.

«Είναι το πρώτο πολύ υψηλό νούμερο που παρατηρούμε. Μένει να δούμε αν θα συνεχιστεί και αν παρατηρείται ίδια κατάσταση και σε άλλα νοσοκομεία της πόλης. Οι διασωληνωμένοι σήμερα είναι 23, ενώ πριν 4 ημέρες ήταν 17-18», αναφέρει ο κ. Μεταλλίδης.

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα παρά το lockdown

Ερωτηθείς για το πώς ερμηνεύεται η ραγδαία αύξηση των αριθμών δεδομένου του πολύμηνου lockdown, ο κ. Μεταλλίδης απαντά ότι οι συνθήκες ευνοούν για την αύξηση των κρουσμάτων, αφενός λόγω της διασποράς του βρετανικού στελέχους και αφετέρου λόγω της «κούρασης» του κόσμου. Ο ίδιος ωστόσο, δεν αποδίδει την αύξηση των κρουσμάτων στα συλλαλητήρια των τελευταίων εβδομάδων.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι ευθύνονται οι συγκεντρώσεις. Επικρατεί ένα στέλεχος με αυξημένο ποσοστό μετάδοσης, ενώ ταυτόχρονα το lockdown που είναι τώρα σε ισχύ δεν θυμίζει το προηγούμενο. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι πλήρως αποτελεσματικό, αλλά είναι αναγκαίο. Πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητα, ειδικά τώρα που η Αττική είναι στα ύψη. Ο κόσμος όμως έχει κουραστεί, ενώ παρατηρείται και ενδοοικογενειακή διασπορά, αλλά και ενδοσχολική, όταν τα σχολεία ήταν ανοιχτά», ξεκαθαρίζει.

Άνοιγμα εστίασης με στοχευμένο μείγμα μέτρων

Σύμφωνα με τον κ. Μεταλλίδη, είναι κοινή παραδοχή ότι δεν γίνεται κλάδοι της οικονομίας να μείνουν «για πάντα» κλειστοί. Ερωτηθείς για το αν «βλέπει» το άνοιγμα της εστίασης να έρχεται στα μέσα του Απρίλη, όπως είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Ανάπτυξης απαντά πως «συνεχώς ανακοινώνονται διάφορα και η αλήθεια είναι ότι δεν θέλουμε να θέτουμε χρονικό ορίζοντα. Όμως η εστίαση είναι κλειστή από τον Νοέμβριο, και δεν γίνεται να μένει κλειστή για πάντα, όπως και άλλοι κλάδοι της οικονομίας. Προτείνω να σκύψουμε σε κάθε κλάδο και να βρούμε ένα στοχευμένο μείγμα μέτρων ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια. Ευτυχώς ο καιρός θα αρχίσει να γίνεται καλός και θα είναι εφικτό να λειτουργήσει η εστίαση με τα τραπεζάκια έξω».

Άδικο το να μείνουν μόνο οι ευπαθείς στο σπίτι

Ο Συμεών Μεταλλίδης απορρίπτει ένα σενάριο το οποίο θα θέλει μόνο τους ευπαθείς στο σπίτι και χαρακτηρίζει «άδικο» το συγκεκριμένο σενάριο. «Όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα. Δεν θα ήταν σωστό να ξεχωρίζουμε ομάδες. Επειδή κάποιος είχε την ατυχία να έχει ένα νόσημα θα πρέπει να μείνει για πάντα στη γυάλα; Να υπάρχουν ειδικά μέτρα αυτοπροστασίας, όπως τηλεργασία για εκείνους, τότε ναι. Αλλά να περιορίσουμε μία ομάδα ατόμων, θα ήταν άδικο. Επιπλέον, αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης έχουν τα άτομα άνω των 45. Αυτοί που κινδυνεύουν λιγότερο είναι οι νεαροί, αλλά δεν γίνεται να είναι μόνο αυτοί στην παραγωγή», αναφέρει.

«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο…»

Η επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα, σε ένα κόσμο χωρίς μάσκες και μέτρα, είναι ένα σενάριο μακρινό, σύμφωνα με τον κ. Μεταλλίδη. Στόχος είναι ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, ώστε να επιτευχθεί το γρηγορότερο η ανοσία. Ο ίδιος, ωστόσο ξεκαθαρίζει, ότι «τέλος» σε αυτή τη δοκιμασία που περνά η ανθρωπότητα παγκοσμίως, ενδεχομένως να δοθεί όταν επιτευχθεί η ανοσία στους ευπαθείς.

«Αν δείτε τα στατιστικά στοιχεία, το 80% των ανθρώπων που κατέληξαν είναι ηλικίας 65 ετών και άνω. Αυτό σημαίνει ότι αν θωρακίσουμε αυτούς τους ανθρώπους θα μειωθεί η φόρτιση της πανδημίας και ο ιός θα είναι διαχειρίσιμος. Δεν θα δούμε την πρόοδο επομένως, μόνο αν εμβολιάσουμε τους πάντες. Για να πούμε όμως ότι ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων δεν θα μας απασχολεί πια, θα πρέπει να είμαστε σε μία φάση ολικής ανοσίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα ξυπνήσουμε μία μέρα και θα έχουν λυθεί όλα. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο…», υποστήριξε.


Πηγή: GRtimes.gr



Ειδήσεις σήμερα

Καθαρά Δευτέρα: Καμία σκέψη για κλειστά πάρκα, καμία απαγόρευση για τον χαρταετό 

Ευρωπαϊκός Οργανισμών Φαρμάκων: Δεν υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca 

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έσπασε την σιωπή του: «Δεν είμαστε ρατσιστές» 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης