Κορωνοϊός: «Κόκκινος» συναγερμός για το ΕΣΥ στην Αττική - Ένα νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς Covid κάθε μέρα

Κορωνοϊός: «Κόκκινος» συναγερμός για το ΕΣΥ στην Αττική - Ένα νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς Covid κάθε μέρα

Στη μάχη με την πανδημία ιδιώτες γιατροί και ιδιωτικές δομές - Οι ηλικίες 20-50 ετών οδηγούν την πανδημία – Ξεπέρασε τη μονάδα το Rt - Ελπίδα από την πρόοδο του εμβολιασμού - Ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown Ιωάννινα και Χαλκιδική

entatiki_swtiria_main
Με ελαφρώς μειωμένους δείκτες στην επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η πανδημία σήμερα δείχνει να ακολουθεί το αισιόδοξο σενάριο σταθεροποίησης μέσα στην εβδομάδα, επιτρέποντας στο Υπουργείο Υγείας να ξεδιπλώσει σταδιακά το Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και, εφόσον επέλθει η επαρκής αποσυμπίεση στα νοσοκομεία αλλά και η μείωση στα κρούσματα, να επανεξεταστεί το άνοιγμα της οικονομίας και των σχολικών βαθμίδων.

Στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, έκανε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στον αγώνα με την ενσωμάτωσή τους στο ΕΣΥ για όσο διάστημα χρειαστεί, αίτημα που διατύπωσε και σε επιστολή του προς τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, υπενθύμισε τη χθεσινή κατεπείγουσα επιστολή του συλλόγου για την ενίσχυση του ΕΣΥ με ιδιώτες παθολόγους, πνευμονολόγους και γενικούς ιατρούς.

«Ένα νοσοκομείο γεμάτο με ασθενείς COVID-19 κάθε μέρα»

Ένα μέσο νοσοκομείο με 200 κλίνες γεμίζει καθημερινά με ασθενείς COVID-19, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, με αφορμή τις 185 εισαγωγές ασθενών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής επί συνόλου 251 για το λεκανοπέδιο και 476 για την επικράτεια το περασμένο 24ωρο.

Στο σύνολο της χώρας νοσηλεύονται 3.787 ασθενείς με κορωνοϊό σε απλές κλίνες όσο και ειδικές (ΜΕΘ, ΜΑΦ, μονάδες ειδικών λοιμώξεων και θάλαμοι αρνητικής πίεσης), με την πίεση στα συστήματα πολλών περιοχών (Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και σταδιακά σε περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου) να πολλαπλασιάζεται, κορυφώνοντας την αγωνία των επιστημόνων, της Πολιτείας και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που δίνει σκληρή μάχη. Αν και η εικόνα είναι μελανή, οι 484 διασωληνωμένοι μειώθηκαν σε 479 σήμερα, ανεπαίσθητη μείωση που κατέγραψαν και οι θάνατοι (43 από 46 χθες).

Την «τιτάνια προσπάθεια» του υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει την πανδημία αποτύπωσε με αριθμούς ο κ. Κικίλιας: τις 556 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του 2019 σε 1.404 σήμερα, τις 229 ΜΕΘ-COVID στην Αττική σε 362 σε έναν μήνα (58% αύξηση) και, στο ίδιο διάστημα, τις διαθέσιμες απλές κλίνες από 1.600 σε 2.680 (67% αύξηση). «Η πληρότητά τους όμως φτάνει στα όριά της», πρόσθεσε. Η κάλυψη ΜΕΘ και απλών κλινών για περιστατικά COVID-19 ξεπερνά το 67% και προσεγγίζει το 50% αντίστοιχα.

Από σήμερα, και σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν» εντάχθηκε στις εφημερίες του ΕΣΥ για non-COVID ασθενείς, ενώ το «Σισμανόγλειο» αποτελεί εφεξής νοσοκομείο αναφοράς για περιστατικά κορωνοϊού. Αύριο, στη μάχη κατά της πανδημίας μπαίνουν δύο ιδιωτικά νοσοκομεία, το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και το Λητώ του Ομίλου HHG τα οποία θα δέχονται ασθενείς με COVID-19 και αναμένεται η συμμετοχή του ιδιωτικού Κέντρου Αποκατάστασης «Φιλοκτήτης» στο ΕΣΥ με 50 κλίνες.

Οι ηλικίες 20-50 ετών οδηγούν την πανδημία – Ξεπέρασε τη μονάδα το Rt

Σε 2.633 νέες διαγνώσεις μεταφράζεται η διασπορά του κορωνοϊού στην επικράτεια για σήμερα, κατόπιν πολλών ελέγχων (51.782), λιγότερων όμως σε σύγκριση με χθες (60.038) και τους μοριακούς κάτω από τους μισούς (19.224). Το 𝑅𝑡 για την επικράτεια ξεπέρασε την μονάδα και πλέον αγγίζει το 1.06, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

«Δυστυχώς, πλέον, οι ηλικίες που οδηγούν την πανδημία είναι μεταξύ 20 και 50 ετών, η ομάδα που κινείται και εργάζεται», ανέφερε ο κ. Κικίλιας. Το τιμόνι είχε αρχίσει να περνά στην ηλικιακή ομάδα από τον περασμένο Δεκέμβριο και, σήμερα, οι εργασιακές και ενδοοικογενειακές συρροές που σχετίζονται με αυτήν αποτυπώνονται καθαρά.

Κλείσιμο
Στην Αττική εντοπίζονται ξανά τα μισά κρούσματα (1.322) με έντονο το επιδημιολογικό φορτίο στο Κέντρο (332) και ακολούθως στον Πειραιά (233) και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών (220). Οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες του λεκανοπεδίου κατέγραψαν λιγότερες από 200 νέες διαγνώσεις (163 ο Βόρειος Τομέας, 161 η Ανατολική Αττική, 118 ο Νότιος Τομέας, 73 η Δυτική Αττική, 22 οι Νήσοι).

Πολλά τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη (283), αυξημένα ωστόσο και στη Λάρισα που έχει ξεπεράσει πλέον σε αρνητικές επιδόσεις την Αχαΐα. 115 και 84 νέες διαγνώσεις εντοπίστηκαν στις δύο περιφερειακές ενότητες αντίστοιχα, με την πρώτη να έχει διαφύγει την ένταξη στις περιοχές «πολύ αυξημένου κινδύνου» λόγω των σεισμών που έπληξαν την περιοχή.

Για δεύτερη ημέρα η Ευρυτανία δίνει πολλά νέα κρούσματα (7 σήμερα, 19 χθες και αναλογία 94,62 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού). Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, το Καρπενήσι ετοιμάζεται να σημάνει συναγερμό λόγω αυξημένης διασποράς. Επιπλέον από σήμερα και για μία εβδομάδα, ο οικισμός Δαφνούλας της Τοπικής Κοινότητας Νέου Αργυρίου του Δήμου Αγράφων, τίθεται σε καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ανησυχητική και η εικόνα της Λέσβου με 17 νέα κρούσματα, μετά και τα 37 κρούσματα κορωνοϊού στο χωριό Αγία Παρασκευή τις τελευταίες ημέρες.

Τέλος, μελανό επιδημιολογικό αποτύπωμα για σήμερα αφήνουν: Ηράκλειο (62), Κοζάνη (39), Κορινθία (50), Ρέθυμνο (19), Σποράδες (10), Πιερία (36), Καστορία (14), Εύβοια (51) και Χαλκιδική (21).

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις τελευταίες πληροφορίες από τη συνεδρίαση των επιδημιολόγων, Ιωάννινα και Χαλκιδική βρίσκονται ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown, καθώς έχει αυξηθεί σημαντικό το ιικό φορτίο στις δύο περιοχές.

Ελπιδοφόρα νέα από το πεδίο των εμβολιασμών

Την ελπίδα μέσα από την εκστρατεία του εμβολιασμού επεσήμανε ο υπουργός Υγείας και τους 1.182.082 εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα. Η κάλυψη του πληθυσμού έχει φτάσει το 7,62% για όσους έχουν λάβει 1 δόση και 3,64% για όσους έχουν λάβει και τις 2.

Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για την ομάδα σοβαρών νοσημάτων Α’ και μέχρι το τέλος του μήνα για τις ηλικιακές ομάδες 65-69 και 70-74.

Θετικές οι εξελίξεις και από το πεδίο του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, με τις 90.000 επιπλέον δόσεις που αναμένονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Μαρτίου και τις 1.071.000 που έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν τον Απρίλιο.

Τέλος, μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, έδειξαν υψηλό τίτλο αντισωμάτων (550 - 80000 AU/ml) στο 100% των εμβολιασθέντων μετά τη χορήγηση και της 2ης δόσης του εμβολίου.

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης