LIVE

Κορωνοϊός

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Πινγκ-πονγκ ευθυνών για τη συντήρηση του δικτύου διανομής του ηλεκτρικού

kakokairia_ilektrodotisi

Ο ΔΕΔΔΗΕ στην καρδιά του χειμώνα προειδοποίησε για τα προβλήματα που προκαλούνται όταν δέντρα πέφτουν σε ηλεκτροφόρα σύρματα σε περιόδους κακοκαιρίας -  «Οι Δήμοι δεν φέρουν ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο δέντρων» στις γραμμές μεταφοράς ενέργειας, λέει η ΚΕΔΕ

Συνεχίζεται το «πινγκ πονγκ» μεταξύ των δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ, μετά τη διακοπή του ρεύματος που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μήδεια» ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια της Αττικής, με αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να μείνουν ακόμη και για ημέρες στο «σκοτάδι» μην μπορώντας να εκτελέσουν βασικές λειτουργίες. Η μετάθεση των ευθυνών προκάλεσε και την ενόχληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που προανήγγειλε νομοσχέδιο στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων. 

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο απεστάλη στις 15 Ιανουαρίου, στην καρδιά, δηλαδή του χειμώνα, ζητώντας ενέργειες για το κλάδεμα και την κοπή των δέντρων στις περιοχές της Φιλοθέης – Κηφισιάς, ζητώντας άδεια από το δασαρχείο και συνδρομή από δήμους και κατοίκους. «Οι Δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας» απάντησε η ΚΕΔΕ με ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι δεν οφείλονται όλες οι διακοπές ρεύματος σε πτώσεις δέντρων. Μάλιστα η πλευρά των δημάρχων ζητά τη δημιουργία αποτελεσματικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, που πλην της νομοθέτησης, χρειάζεται και χρηματοδότηση, «την οποία περιμένουμε το επόμενο διάστημα από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Τι είχε ζητήσει ο ΔΕΔΔΗΕ στις 15 Ιανουαρίου

Ειδικότερα, ο ΔΕΔΔΗΕ στις 15 Ιανουαρίου είχε προαναγγείλει επιθεώρηση και συντήρηση των δικτύων στην περιοχή Φιλοθέης – Κηφισιάς. Στο επίκεντρο της επιθεώρησης θα ήταν τα δέντρα που «έρχονται σε επαφή ή γειτνιάζουν με αγωγούς να κλαδευτούν, για να τηρούνται τα όρια ασφαλείας», καθώς, όπως αναφέρει το έγγραφο «η επαφή ή η γειτνίαση των δένδρων με τα ηλεκτροφόρα σύρματα είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα στα δίκτυα με πιθανές σοβαρές συνέπειες».

Ειδική αναφορά γίνεται στα προβλήματα που προκαλούνται όταν δένδρα κλάδοι επισφαλούς ανοχής «πέφτουν πάνω στα ηλεκτροφόρα σύρματα, σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας (π.χ. χιονοπτώσεις)», κάτι που συνέβη και κατά τη διάρκεια  των τελευταίων ημερών. 

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ εξηγούσε ότι θα υπάρξει μέριμνα για την αποψίλωση χόρτων, γύρω από τους στύλους των εναέριων γραμμών, που βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές και ζήτησε από το δασαρχείο «άδεια για κλάδεμα δένδρων, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας, καθώς και για την κοπή δένδρων επισφαλούς αντοχής, για την εξάλειψη των κινδύνων πτώσης τους πάνω στα δίκτυα, σε περιόδους κακοκαιρίας».

Παράλληλα, ζήτησε βοήθεια από τους αρμόδιους υπαλλήλους του δασαρχείου και των δήμων, όπως και τον κατοίκων.

deddie_eggrafo
Το έγγραφο που είχε στείλει ο ΔΕΔΔΗΕ στις 15 Ιανουαρίου 2021 και ζητούσε την κοπή και το κλάδεμα δέντρων στα βόρεια προάστιαΤι απαντά η ΚΕΔΕ

Τη δική της εκδοχή έδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, που σημείωσε ότι οι δήμοι, με βάση τον σχετικό κανονισμό «δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας». «Προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους».

Επίσης, οι δήμοι επισημαίνουν ότι δεν οφείλονται όλες οι διακοπές ρεύματος σε πτώσεις δέντρων, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν τον στόλο των μηχανημάτων που απαιτούνται «για να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ενόσω η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, γερανούς και άλλο εξοπλισμό για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών».

Δύσκολη, είναι σύμφωνα με την ΚΕΔΕ και η διάγνωση της προβληματικής στατικότητας των δέντρων, όπως και η ύπαρξη ασθενειών του ριζικού συστήματός τους, καθώς όπως λέει, αρκετά δέντρα δεν έσπασαν αλλά ξεριζώθηκαν. Την ίδια ώρα, οι δήμοι επισημαίνουν ότι υπάρχουν εμπόδια στον τομέα της πρόληψης, ακόμη κι όταν ένας δήμος κρίνει ότι ένα δέντρο πρέπει να κοπεί.

«Πρεπει να τονίσουμε ότι οι Δήμοι, σε κάθε εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό, ούτε το προσωπικό, αλλά ούτε κι ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο που να τους λύνει, κι όχι να τους δένει τα χέρια. Αλλά το κυριότερο, βρίσκονται και την επόμενη μέρα στο πλευρό των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών, που έχουν δοκιμαστεί από τα φαινόμενα αυτά», σημειώνει η ΚΕΔΕ.

Οι δήμοι ζητούν την καθιέρωση αποτελεσματικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, όπως προβλέπει η πρόσφατη νομοθεσία, σημειώνοντας ότι ο μηχανισμός «εκτός από νομοθέτηση, θέλει και χρηματοδότηση, την οποία περιμένουμε το επόμενο διάστημα από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Αναλυτικά, η ΚΕΔΕ αναφέρει:

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία και όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα με τις εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρισμού και ύδρευσης, τις πτώσεις δέντρων και το κλείσιμο δρόμων που ταλαιπώρησαν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, θα ήθελε να επισημάνει τα παρακάτω:

Οι δύσκολες για τους κατοίκους της Αττικής, καταστάσεις των τελευταίων ημερών πρέπει να μας προβληματίσουν, με δεδομένο ότι τα λεγόμενα «ακραία ή σπάνια φαινόμενα», ούτε τόσο ακραία αλλά ούτε και τόσο σπάνια θα πρέπει να θεωρούνται πλέον.

Πρώτον. Οι Δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, όπως προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ. 281. Προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους.

Άλλωστε και με πρόσφατο (15.01.2021) έγγραφο προς τους Δήμους και Δασαρχεία του Βόρειου Τομέα της Αττικής, ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά αυτό ακριβώς, καθώς και την υπόδειξη χώρου εναπόθεσης της ξυλείας που θα προκύψει.

Δεύτερον, δεν οφείλονται όλες οι διακοπές ρεύματος σε πτώσεις δέντρων

Τρίτον, αντικειμενικά, οι Δήμοι του αστικού συγκροτήματος δεν έχουν όλο αυτό το στόλο των μηχανημάτων, για να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ενόσω η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, γερανούς και άλλο εξοπλισμό για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η διάγνωση της προβληματικής στατικότητας των δέντρων, δεν είναι ούτε τόσο εύκολη ούτε τόσο προφανής, όπως και η ύπαρξη ασθενειών του ριζικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλά από τα δέντρα που έπεσαν, δεν έσπασαν αλλά ξεριζώθηκαν. Ακόμη πάντως κι αν ένας Δήμος κρίνει ότι κάποιο δέντρο πρέπει να κοπεί, αυτό δεν είναι εύκολο. Αφού ξεπεράσει τα πάσης φύσεως προβλήματα με τοπικού χαρακτήρα αντιδράσεις, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να προηγηθούν μια σειρά απο ενέργειες όπως αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ή άδεια από το οικείο Δασαρχείο για τη διάθεση της ξυλείας κλπ. Συνεπώς ακόμη και στον τομέα της πρόληψης, τα εμπόδια είναι πολλά .

Πρεπει να τονίσουμε ότι οι Δήμοι, σε κάθε εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό, ούτε το προσωπικό, αλλά ούτε κι ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο που να τους λύνει, κι όχι να τους δένει τα χέρια. Αλλά το κυριότερο, βρίσκονται και την επόμενη μέρα στο πλευρό των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών, που έχουν δοκιμαστεί απο τα φαινόμενα αυτά.

Επειδή οι ώρες αυτές παραμένουν κρίσιμες, δεν είναι κατάλληλες ούτε για την εξαγωγή συμπερασμάτων αλλά ούτε και για τη δημιουργία κατηγορητηρίων.

Το σίγουρο είναι πως η χώρα μας είναι απαραίτητο να αποκτήσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, σαν και αυτόν που περιγράφεται στην πρόσφατη νομοθεσία. Τέτοιο που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη κι όχι στην εκ των υστέρων διαχείριση, στον οποίο θα συμμετέχουν με υπευθυνότητα όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, καθώς και η αυτοδιοίκηση, με ξεκάθαρους ρόλους κι αρμοδιότητες ο καθένας. Ο μηχανισμός αυτός, εκτός από νομοθέτηση, θέλει και χρηματοδότηση, την οποία περιμένουμε το επόμενο διάστημα από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ειδήσεις σήμερα:

Μάχη για να ηλεκτροδοτηθούν τα τελευταία 10.000 νοικοκυριά σε Αττική

Κρούσματα κορωνοϊού: Ποιες περιοχές βρίσκονται στο κόκκινο - Πόσες ΜΕΘ είναι διαθέσιμες

Ιταλία: Ο Ντράγκι εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Γιατί άραγε ;

Γιατί , ό τι είναι στην αρμοδιότητα του κράτους , είναι εξαθλιωμένο και μη λειτουργικό ; Από κτήρια και δρόμους, έως κάθε είδους υποδομή ; Ενώ χιλιάδες Έλληνες διαμένουν σε βίλες εκατομμυρίων , έχουν αυτοκίνητα εκατοντάδων χιλιάδων , κάνουν χλιδάτη ζωή που θα ζήλευαν και οι αστέρες του Χόλιγουντ ! Γιατί άραγε , οι πολίτες είναι πάμπλουτοι και η χώρα πάμφτωχη ; Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει επισήμως ; Γιατί δεν διόρθωσε αυτή την ανωμαλία ο Τσίπρας , η ο Παπανδρέου , η ο Σημιτης που δεν είναι επάρατος Δεξιά;

John

Πειτε στον ΔΕΔΔΗΕ οτι ο Δ. Διονύσου ειχε διακοπές ρεύματος καθε βδομαδα. Ναι, καθε βδομάδα, και τα νεύρα των πολιτών ειχαν γίνει τσατάλια. Απλα οι διακοπες ηταν της τάξεως των ολίγων λεπτών έως 1 ώρα και φυσικα δεν ειχαν πάρει δημοσιότητα. Ηταν μαθηματικά βέβαιο οτι αυτο θα συνέβαινε, και συνέβη!

SRΤ

γίνεται κατανοητό λοιπόν πως, για να γίνει μια διαδικασία μηδενικής περιβαλλοντικής επίπτωσης κατά την εκτέλεση της και τεράστιας πιθανής ζημίας στην περίπτωση έλλειψη εκτέλεσης της πρέπει να εκφράσουν άποψη και να εγκρίνουν αναχρονιστικές διαδικασίες 24 υπηρεσίες, 12 ρυθμιστικές αρχές και 35 ανευθυνο-υπεύθυνοι. στο κράτος των 96 δις, πρέπει να ερωτηθούν όλοι για όλα και να συναινέσουν. αν είμαστε άτυχοι δε και υποστεί κανείς ζημία, έχουμε την καβάτζα ότι στείλαμε και ένα έγγραφο που δεν στέκει πουθενά καθώς αναφέρεται σε ένα κανονισμό (από το 1967 παρακαλώ...πρόσφατα, μόλις χθες δηλαδή) εσωτερικό και σε διατάξεις που αφορούν την υποχρέωση που ΦΕΡΕΙ ο Διαχειριστής. Για να φτάσει το Δασαρχείο να σου επιτρέψει τη διαδικασία που ζητάς, πρέπει να, υπάρχει (μεταξύ άλλων γιατί ποτέ δεν σταματάει το φέρε χαρτούρα να γουστάρουμε), πράξη χαρακτηρισμού ή αναρτημένος δασικός χάρτης, να έχει οριστεί επιφάνεια επέμβασης, χρονοδιάγραμμα επέμβασης, να έχει παρουσία ο δασοφύλακας και να έχεις δώσει περί τα 60 δικαιολογητικά και 50 τοπογραφικά και σκαριφήματα. Ομοίως απαιτείται περίπου η ίδια διαδικασία από την πολεδομία αν τα δέντρα είναι εντός Σχεδίου, από την Διεύθυνση αγροτικής γης αν είσαι σε μη διαχειριζόμενη έκταση από το Δασαρχείο και εκτός Σχεδίου κοκ. Δηλαδή, ο ΔΕΔΔΗΕ για τη συντήρηση του Δικτύου και ο ΑΔΜΗΕ για τη συντήρηση του Συστήματος, θα πρέπει να έχουν περίπου 400 νοματαίους να ικανοποιούν αυτό το μόρφωμα που λέγεται απαιτήσεις σε χαρτούρα από το ελληνικό δημόσιο (όπως το καταντήσαμε όλοι μας) με χαρτούρα, ανούσια γραφειοκρατία με πιθανότητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας περίπου στο 0. και αυτά να επαναλαμβάνονται ΚΑΘΕ χρόνο και σε κάθε στιγμή που απαιτείται η ίδια διαδικασία. και ψάχνουν 3 ημέρες ποιος φταίει και ποιος δε φταίει. προσωπικά αποδέχομαι ότι πραγματικά ΚΑΝΕΙΣ δε φταίει. λειτουργούν όλοι βάσει νόμου, αλλά λόγους του δαιδαλώδους και πλήρως αντιφατικού πλαισίου ΟΛΟΙ έχουν δίκιο. απλά δουλειά δεν γίνεται. η πρόταση που τόσο δύσκολα δεν μπορούν να εκφράσουν όλοι... ΣΥΝΤΗΡΗΡΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ και ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΕΠΜΕΒΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΑΥΤΩΝ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΠΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ, ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΑΥΤΩΝ. οτιδήποτε άλλο δεν έχει κανένα απολύτως νόημα και θα επαναλαμβάνει ότι είδαμε. δεν είναι δυνατόν να είναι συνδεδεμένη η ασφάλεια δικτύων διανομής και μεταφοράς με τον (παρά τις 4 τροποποιήσεις του) αναχρονιστικό Ν998/1979 για τα δάση... λήξτε το!

ευτηχώς

Πάλι καλά που η κυβέρνηση προωθεί αυτά τα ξεχασμένα αθλήματα να μάθει ο κόσμος να διασκεδάζει διαφορετικά.

VAGANEMOS

Δεν αλλάζει σε αυτή τη χώρα τίποτα τα ίδια και τα ίδια

Βαλκανοστοκος

Όταν για να κοπεί ένα πεύκο πρέπει ναρθουν σε επικοινωνια και συννενοηση: Η ΔΕΗ,ο Δήμος, το δασαρχειο,η αρχαιολογική Υπηρεσία,το κτηματολόγιο κλπ.κλπ.κλπ. καταλαβαίνουμε όλοι μας τι σόι δομημένο κράτος έχουμε εν έτη 2021.

Λου

Οι καριοληδες της ΔΕΗ που δίνουν προσωπικά δεδομένα στις εισπρακτικές εταιρείες για ευτελή πόσα. Ξέρω πολλούς από δαυτους που ο κωλος τους έχει πάρει στο σχήμα της καρέκλας που κάθονται και τα ξύνουν

Ξενοφώντας

Όταν ο αρχηγός δεν είναι ηγέτης και δεν γνωρίζει τη δουλειά του, τα ποντίκια δουλεύουν υπόγεια και τον υποσκάπτουν. Τους μοίρασε εξουσία, αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες που απορρέουν από αυτή. Πρέπει να τους στείλει στο σπίτι τι τους, διαφορετικά είμαστε υποχρεωμένοι να του τραβήξουμε τα χαλί κάτω από τα πόδια του στις εκλογές.

D.

'Πινγκ Πονγκ' που πολλές φορές στοιχίζει ανθρώπινες ζωές (οι πνιγμένοι της Μάνδρας, οι μάρτυρες στο Μάτι, τα δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από το ερείπιο στη Σάμο, ο άτυχος πυροσβέστης στον Έβρο και τόσα άλλα δυστυχώς). Ας ελπίσουμε να μην υπάρξουν θύματα λόγω της κακοκαιρίας. Έχουν 'φαγωθεί' πολλά δις και έγιναν μετ' εμποδίων ελάχιστα έργα υποδομών στη χώρα μας αφήνοντας δυσθεώρητο χρέος. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κάνεις τι εγκλήματα έχουν γίνει από τους καρεκλοκένταυρους αυτής της χώρας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης