48ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων 23-24 Φλεβάρη

48ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων 23-24 Φλεβάρη

Ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού

shutterstock
Σε συνέχεια της χθεσινής σύσκεψης των 13 Ναυτεργατικών σωματείων και της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για κοινή κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής - προειδοποιητικής απεργίας με προοπτική κλιμάκωσης στις 23-24 Φλεβάρη 2021, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ το οποίο ομόφωνα αποφάσισε την κάθοδο του κλάδου μας στην παραπάνω απεργία.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ και ο Υπουργός Ε.Ν όλο το διάστημα της πανδημίας καταφέρνει το ένα μετά το άλλο χτυπήματα στα ναυτεργατικά - συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των Ναυτεργατών υπηρετώντας πιστά το δόγμα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ενεργώντας κατ' εντολή τους, τον περασμένο Ιούλη έφεραν και ψήφισαν στην Βουλή τον νόμο 4714/2020 με τον οποίο επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στον θεσμό των ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία ανοίγοντας διάπλατα δρόμο αυτές οι αντιδραστικές ρυθμίσεις να επεκταθούν σε όλους τους Ναυτεργάτες και σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Η κατάργηση της ΣΣΕ οδηγεί σε εργασιακές συνθήκες γαλέρας, διαμορφώνει μισθούς σύμφωνα με τα "διεθνώς κρατούντα" (Φιλιππίνων κ.λπ) και παράλληλα επιχειρεί μια σφοδρή επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα καταργώντας στην πράξη τα καταστατικά των σωματείων και τις δημοκρατικές αρχές που αυτά κατοχυρώνουν στην συλλογική και συνδικαλιστική συγκρότησή τους.

Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα επιδείχνει μια εχθρική και επιθετική πολιτική ενάντια στα θεσμοθετημένα ναυτεργατικά δικαιώματα στην ναυτική εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, στην συνδικαλιστική δράση.

Η επιθετικότητα κυβέρνησης - εφοπλιστών όλο αυτό το διάστημα έχει οδηγήσει στην όξυνση των Ναυτεργατικών προβλημάτων με την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, την καταστρατήγηση των ΣΣΕ, με επιδόματα φτώχειας και εξαθλίωσης τα οποία ακόμη και αυτά καθυστερούν δραματικά να καταβληθούν στους δικαιούχους Ναυτεργάτες.

Κλείσιμο
Είναι η ίδια κυβερνητική πολιτική που ακολουθεί την περίοδο της υγειονομικής κρίσης με την οποία έχει αφήσει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα υγείας, προτάσσει διαρκώς την ατομική ευθύνη, το καθεστώς των απαγορεύσεων και με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες και την παταγώδη αποτυχία της στην διαχείριση της πανδημίας.

Από την άλλη συνεχώς "σπρώχνει" πακέτα δις ευρώ από ζωντανό κρατικό χρήμα προς το κεφάλαιο ώστε να ανταπεξέλθει αυτό με επιτυχία της οικονομικής κρίσης....

Η κατάσταση αυτή έχει φθάσει στο απροχώρητο, η δραματική επιβάρυνση του συνόλου των ναυτεργατικών προβλημάτων βάζει μπροστά μας την ανάγκη να οργανωθεί η αντίσταση σε μια ανάλγητη πολιτική που συνεχώς συρρικνώνει τα Ναυτεργατικά δικαιώματα, παρέχει γη και ύδωρ στο παρασιτικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, οδηγεί με βεβαιότητα στην συντριβή όλων όσων κατακτήθηκαν με σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες.

Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες η αγωνιστική παρέμβαση των Ναυτεργατών αποκτάει καθοριστική σημασία στην αναμέτρηση με την διαλυτική - καταστροφική κυβερνητική πολιτική σε βάρος των δικαιωμάτων μας, επιβάλει να οικοδομηθεί ένα ισχυρό - μαζικό αγωνιστικό μέτωπο σε όλα τα καράβια βάζοντας μπροστά τα δίκαια και ώριμα ναυτεργατικά αιτήματα και δικαιώματα.

Η 48ωρη απεργία πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο, το σημείο επανεκκίνησης έτσι ώστε και οι Ναυτεργάτες να σηκώσουν ακόμη πιο ψηλά το αγωνιστικό τους ανάστημα, να απαιτήσουν και να επιβάλουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καλεί τον κλάδο μας να δώσει αποφασιστικά την μάχη με όλους τους Ναυτεργάτες για τα δικαιώματά του και τις σύγχρονες ανάγκες του.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Ειδήσεις σήμερα: 

Τι αλλάζει με τα κορωνο-χρέη προς εφορία: Οι δυνατότητες ρυθμίσεων - Δόσεις μέχρι το 2025

Πανεπιστήμια: Τι ψηφίστηκε στη Βουλή - Ολες οι ρυθμίσεις για αστυνομία, φοίτηση, εξετάσεις

Αντώνης Καλογιάννης: Ο τραγουδιστής που «ζωγράφισε» με τη φωνή του....«το γέλιο του Μάη»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης