LIVE

Κορωνοϊός

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Συνεδρίαση-θρίλερ των λοιμωξιολόγων με έντονες διαφωνίες

patra-arthro

Θα καθυστερήσει η προγραμματισμένη ενημέρωση των 18:00 από Χαρδαλιά έως ότου η επιτροπή καταλήξει σε οριστική  πρόταση - Έρχεται σκληρό «lockdown» σε Πάτρα, Χαλκίδα και Αγιο Νικόλαο - «Κλειδώνει» η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα το σαββατοκύριακο στην Αττική

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται πλέον η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα τα σαββατοκύριακα στην Αττική, σε μια ακόμη προσπάθεια να ανακοπεί η διασπορά του κορωνοϊού. Στην απόφαση αυτή σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών. Η συνεδρίαση είναι πολύωρη και περιγράφεται ως «θυελλώδης», καθώς είναι έντονες οι διαφωνίες μεταξύ των ειδικών, όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να εισηγηθούν.
Για το λόγο αυτό, η προγραμματισμένη ενημέρωση για τις 18:00 θα καθυστερήσει, έως ότου ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της επιτροπής και αυτή καταλήξει σε μια πρόταση προς την κυβέρνηση.

Πάντως, φέρονται να συμφωνούν ώστε να υπαχθεί και η Πάτρα σε καθεστώς τοπικού lockdown καθώς το ιικό φορτίο στην πρωτεύουσα της Αχαϊας αυξάνεται διαρκώς. Εισηγήσεις για υπαγωγή σε καθεστώς τοπικού lockdown διατυπώνονται και για τη Χαλκίδα,  αλλά και για τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Οι εισηγήσεις, διευκρινίζεται ότι αφορούν τους δήμους και όχι τις περιφερειακές ενότητες- Την Πάτρα και όχι την Αχαϊα. 

Στις περιοχές που εισηγείται υπαγωγή σε καθεστώς lockdown  οδεύουν προς κλείσιμο τόσο τα καταστήματα του λιανεμπορίου όσο και τα σχολεία.

H σημερινή συνεδρίαση των ειδικών είναι μια από τις πιο κρίσιμες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα, καθώς καλείται να λύσει το γόρδιο δεσμό, δηλαδή να αντιμετωπίσει τα τετραψήφια κρούσματα της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες, παράλληλα με την αγωνία επιχειρηματιών και εργαζομένων για το τι μέλλει γενέσθαι, σχεδόν ένα χρόνο πια από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων.

Αναπροσαρμογή των μέτρων

Αφενός η κοινωνική κόπωση και αφετέρου το ενδεχόμενο ενός τρίτου, ισχυρού κύματος επί ελληνικού εδάφους προβληματίζουν τόσο πολύ τους επιστήμονες, που εμφανίζονται διαιρεμένοι ως προς την επιλογή της βέλτιστης λύσης. Στον αντίποδα, αυτό στο οποίο όλοι συνηγορούν είναι η ευρεία διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική και ακολούθως στη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα, φέρνοντας στο τραπέζι της επιστημονικής συζήτησης σχεδόν ως αναγκαστική την αναπροσαρμογή των υφιστάμενων μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, προκρίνεται η οδός της στενής επιτήρησης των υφιστάμενων περιορισμών ιδίως στις περιοχές που «φλερτάρουν» με το τρίτο κύμα, αλλά και διορθωτικές κινήσεις στα μέτρα κοινωνικής απόστασης, τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή το τελευταίο διάστημα, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν η κινητικότητα στην κοινότητα.

Τα σενάρια

Υπό αυτό το πρίσμα, ένα από τα προς συζήτηση μέτρα μεταξύ των επιστημόνων και με σοβαρές πιθανότητες είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, ώστε να μην υπάρχουν άσκοπες μετακινήσεις, ιδίως ενόψει της βελτίωσης του καιρού, δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για ένα μέτρο σχετικά ουδέτερο ως προς το αποτύπωμά του στην πραγματική οικονομία. Αυτό το μέτρο έχει πλέον «κλειδώσει».

Σπίτι από τις 6

Υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου τάχθηκε αναφανδόν ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος, κάνοντας λόγο για μία «έξυπνη κίνηση». «Το θέμα είναι ότι σε μερικές κόκκινες περιοχές μπορεί επιδημιολογικά τα πράγματα να είναι λίγο χειρότερα» εξήγησε ο κ. Γώγος αναφέροντας πως σε περίπτωση που σε κάποια περιοχή αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα τότε θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Επιπρόσθετα, ο κ. Γώγος πρότεινε τον έλεγχο της μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο, μέσω του SMS στο 13033, ενώ όσον αφορά στα σχολεία ο καθηγητής τόνισε πως «δεν οδηγούν την επιδημία, την ακολουθούν».

Κατηγορηματικά αντίθετη, ωστόσο, με μια τέτοια προοπτική εμφανίστηκε η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, εμμένοντας στην εφαρμογή κατά γράμμα των ήδη ληφθέντων μέτρων. «Τα μέτρα που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Ας εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε» επισήμανε η κ. Παγώνη και πρόσθεσε πως «η σταθεροποίηση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων, μαρτυρά ότι η πανδημία βρίσκεται υπό διαχείριση οπότε καινούργια μέτρα στην παρούσα φάση θα ήταν περιττά».

Η ίδια αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα στην Αττική, καταλήγοντας πως «το να κλείσεις από τις 18:00 η ώρα την Αττική δεν έχει κανένα νόημα».

«Δεν υπάρχει εισήγηση» για τα σχολεία

Την ίδια ώρα, υπέρμαχοι της ιδέας να ανασταλεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στα Γυμνάσια και τα Λύκεια εμφανίζονται αρκετοί από τους επιστήμονες που μετέχουν στην Επιτροπή, όταν μάλιστα έχουν αρχίσει οι ενστάσεις γονέων και κηδεμόνων μαθητριών και μαθητών της Γ’ Λυκείου για δύο ταχύτητες, αφού με τηλεκπαίδευση γίνονται τα μαθήματα στις «κόκκινες» περιοχές. Υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου έχει ταχθεί ανοιχτά ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, παρότι «δεν υπάρχει καν στην ατζέντα της Επιτροπής» υποστήριξε, μιλώντας στον Θέμα 104,6 η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός εξήγησε πως «δεν υπάρχει εισήγηση ούτε για το κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων», ενώ τόνισε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα μετάδοσης εντός των σχολικών συγκροτημάτων «δεν είναι μεγάλο».

«Συζητάμε κάθε ενδεχόμενο»

Ως «κρίσιμη», ωστόσο, αποτιμά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος περιέγραψε πως «η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της εξετάζοντας τις εισηγήσεις των ειδικών». Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε την ανάγκη στοχοπροσήλωσης στα υφιστάμενα μέτρα. «Το πρώτο πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η πιστή τήρηση των μέτρων» σημείωσε ο Αναπληρωτής υπουργός, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό παράθυρο για νέα μέτρα.

«Συζητάμε κάθε ενδεχόμενο, όλα τα πιθανά μέτρα ώστε να προλάβουμε τη μεγάλη διασπορά του ιού» δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε ότι «η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί είναι αυτή που θα κρίνει πιθανά νέα μέτρα και η κυβέρνηση κινείται βήμα βήμα, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και βασίζει τις αποφάσεις της στις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών».

Ανάμεσα στα προς συζήτηση ενδεχόμενα είναι και η οριζόντια επιστροφή της αγοράς στην μέθοδο click away, αντί του click inside, ώστε να μειωθεί ο χρόνος παραμονής των πολιτών στα εμπορικά καταστήματα, ενδεχόμενο όμως που συγκεντρώνει τις αντιρρήσεις της πλειοψηφίας των εκπροσώπων της αγοράς, οι οποίοι ζητούν εξομάλυνση της λειτουργίας της στα επιτρεπτά όρια.

Συναγερμός για την Αχαΐα

Πέρα από τις οριζόντιες αποφάσεις, συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας και αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Αχαΐα, καθώς στην Πάτρα έχει μεταβεί από το πρωί ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να έχουν χτυπήσει «κόκκινο» τις τελευταίες ημέρες. Στο πρόγραμμα του κ. Κωτσιόπουλου περιλαμβάνονται επισκέψεις στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας, μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, το Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρη Πύρρο και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπο Γώγο και Θεοκλή Ζαούτη. Η Πάτρα αναμένεται να μπει σε καθεστώς τοπικού lockdown.

Αυστηροποίηση των μέτρων λόγω του αυξημένου ιικού φορτίου αναμένεται στις 6 το απόγευμα και για τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκαν χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες να «τηρήσουν τους κανόνες».

Ειδήσεις σήμερα:

ΑΣΕΠ: Προσλήψεις στο υπουργείο Οικονομικών για τρία χρόνια - Πότε λήγει η προθεσμία

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 49χρονος που κατηγορείται για τον θάνατο του Βούλγαρου οπαδού

Ορέστης Τζιόβας: «Με τον κ. Φιλιππίδη είχα πρόβλημα… τρομοκρατία, άσχημη ομιλία, βωμολοχία»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (75)

Παιδιά

Ψήφο μην ξαναρίξετε στο Μητσοτάκη. ΣΥΡΙΖΑ να χαμέ τόσο lockdown δεν θα χαμέ

Να τρέχουμε

σαν τις σταχτοπούτες σπίτια μας πριν το ρολόϊ χτυπήσει 6 και μεταμορφωθούμε σε κολοκύθες! Φανταστείτε το Σάββατο τι θα γίνεται στα super market..

Marvel

Ειμαι υγειενομικος καί δε θεωρώ τον εαυτο μου καθόλου ψεκασμένο, και με τον ιο έρχομαι σε επαφή συνέχεια εδώ και ενα χρονο, και στους εμβολιασμούς πιστεύω. Αλλα... όσον αφορα τα συνεχής μετρά νομιζω ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει με όρους δημοκρατίας. Εδώ και 10 μηνες απο τότε πού ήρθε ο ιός για πάνω απο 7μηνες λειτουργούμε με sms, απαγόρευση κυκλοφορίας και απαογορευση μετακινήσεων εντός της χωρας πράγματα που προστατεύονται απο το συνταγμα, και δεν ξέρουμε ποτέ θα τελειωσει αυτο. Ο ιός πιθανως θα υπάρχει για χρονια, αυτή η αντιδημοκρατική κατάσταση ώστε ποτέ θα συνεχίσει. Έχουμε ξεφύγει εντελώς. Έχουν φτάσει δημοσιογραφισκοι της κακιάς ωρας να θελουν να επιβάλλουν υποχρεωτικό εμβολιασμό. Δηλαδή θα υποχρεωσουνε κάποιον με το ζόρι; Δέν είμαι αντίθετος με τα εμβολια, έχω ήδη κανει και προτρέπω ειλικρινα όλους σας να το κάνετε χωρίς δεύτερη σκέψη, αλλλα έλεος...δένω μπορείς να επιβάλλεις σε κανεναν να κανει κατι χωρίς τη θέληση του και γωνία δημοκρατία θα πρέπει να σεβαστείς τις αμφιβολίες του (εξάλλου ούτως η άλλως οι λογικοί διστακτικοί σιγά σιγά πείθονται, οι υπόλοιποι ειναι ανίατη περίπτωση). Φοβάμαι απλα τήκω ευκολία με τήκω οποία δεχόμαστε να παίρνουν μέτρα για το καλό μας. Κάποια στιγμή και αυτοί θα καλομάθουν στη δύναμη πού τους δώσαμε, και εμείς θα διαπιστώσουμε ότι παραχωρούμε πολλά για χάρη της «υγειας» μας. Απο το Μάρτιο που ξεκίνησε το κακό , λόγω δουλειας καίω υπευθυνότητας έχω αυτο απομονωθεί από συγγενείς και φιλους, τηρώ οικογενειακά τα μέτρα ευλαβικά. Αλλα προσβάλλει τήν αξιοπρέπεια μου σαν άνθρωπο να ζητάω άδεια άπο το κρατος για να βγω έξω, με θυμώνει που 5 μήνες δεν μπορούμε να μετακινηθουμε στην επ επαρχια να δούνε τα εγγόνια τους παππούδες (με ασφαλεια έξω σ την εξοχή), θα πεθάνουν με τον καημό. Με εκνευρίζει που δένω μπορω να πάρω τα παιδιά μου να πάμε σε κάποια εξοχή, να πιούμε ενα καφέ (έξω με απιστασεις). Δεν μπορώ να καταλάβω πως στην ευχή θα κολλήσω αν κλείσω ενα ραντεβού να παω μονος μου στο κατάστημα εμ προφυλάξεις (καθένας μέρα στη δουλειά μου ειμαστε 10 άτομα μαζί με προφυλάξεις και δεν κόλλησε κανένας). Να δουλέψει κανένας χριστιανός μαγαζάτορας που έτσι όπως το πανε «επιτροπή» και κυβέρνηση, θα πεθάνει της πείνας. Κυνηγάμε 10 μήνες 2-3 φιλους που πίνουν καμία μπυρα στις πλατείες και στοιβάζουν 30 παιδάκια μέσω σε μια τάξη για την «ψυχική τους υγεία» (η για το γινάτι μιας εμμονικης;). Να δώ τον ψυχική υγεία θα έχουν τα παιδάκια (όπως αυτο της Θήβας) όταν θα χάσουν τουα δικους τους, η να οι γονείς δεν έχουν λεφτά;

mimis

Κακώς έχουν διαφωνίες. Θα έπρεπε να είναι πιο απλά τα πράγματα για αυτούς- ορίστε μερικές ιδέες: Βάλτε «έξυπνη» απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 2 το μεσημέρι και μετά (έτσι ώστε να βγει έξω μπουχτισμένος όλος ο πληθυσμός της Αθήνας έως τις 2, ακόμα κι αυτοί που δεν έχουν λόγο να βγουν), 2) περίπτερα ανοιχτά μόνο μεσάνυχτα με το 5 πρωί, για μην παρατηρείται συνωστισμός 3) κατάργηση του 6 για σωματική άσκηση, γιατί πολλοί βγαίνουν απλά βόλτα να πάρουν αέρα- η γυμναστική να γίνεται μόνο στο σπίτι, 4) μάσκα και στο σπίτι, ακόμα κι αν μένεις μόνος σου, 5) διπλή μάσκα με ενεργό άνθρακα στο δρόμο 6) το click away και το click inside να συνδυαστούν σε click inside & out of the way. Σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, πτήσεις και κλειστοί χώροι όπου τσουβαλιάζονται 30 άτομα μαζί, να μείνουν ως έχουν.

Νταλίκα και ξερό ψωμί

Επίσης κάμερα μέσα στο σπίτι για να είμαστε σίγουροι ότι τηρούνται τα μέτρα και βραχιόλι στο πόδι με εντοπισμό. Τοποθέτηση μικροφώνου σε περίπτωση ακρόασης Πετράκου ή Θαλασσινού. Μένουμε μέσα και χρίζουμε πόρτες και παράθυρα.

Koulis says

Θα τσακίσει την κοινωνία πάλι η κυβέρνηση με νέα υφεσιακά μέτρα για τα οποία δεν πήρε ποτέ δημοκρατική εντολή να εφαρμόσει. Παραιτηθείτε να δούμε τι λέει ο κόσμος για τα μέτρα τους.

Δημητρης

Δεν ξερω σε πιο μπουντρούμι της κουμουνδουρου εισαι κλεισμενος αλλα ο κοσμος εχει καταλάβει οτι τα πραγματα ειναι επικίνδυνα και οι περισσότεροι φωναζουν για αυστηροποιηση των μετρων. Κατι για το οποιο ΑΡΝΙΟΤΑΝ στην αρχη ο αλεξακος. Θα μου πεις ποιος τον ακούει. Γυρω στο 20% των ψηφοφορων.

Συνταξιουχος του δημοσιου

Να κλεισουν ολα! θα πεθανουμε! κανενας να μην κυκλοφορει στον δρομο! να κλεισουν τα μαγαζια:! να κλεισουν τα σχολεια! ελεος με την ανευθυνοτητα!

μεγας

Με τέτοιο θρίλερ, θα βλέπουν εφιάλτες το βράδυ.

Μένιος

Η καλύτερη τους. Τούς έχουμε αφήσει ελεύθερο το πεδίο. Οι θάλασσες και τα βουνά ελεύθερα για να μπορούν να κινούνται άνετα και να μην μας έχουν στα πόδια τους. Επιτέλους βρήκαν τον τρόπο να γλυτώσουν από όλους εμάς που μπλεκόμασταν στα ποδια τους. Σιγά σιγά θα μας εξαφανίσουν. Δεν είχανε καταλάβει πόσο εύκολο ήταν. Για 300 ευρώ.

!!!!!

Η επιτροπή πρέπει να αλλάξει στελέχωση επειγόντως.Έχει καταντήσει αστεία η κατάσταση με τους τηλεμαιντανους και προφανώς επικού δίνη

Δημόσιος υπάλληλος

Lookdown τώρα ! Θα πεθάνουν εκατοντάδες χιλιάδες

Ωραίο τρολάρισμα!Σωστός,ΔΗΜΟΣΙΕ ΥΠΑΛΛΗΛΕ.

Έτσι είναι.Μόνο βολεμένοι θέλουν lockdown.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ.

Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Έτσι και αλλιώς κλειστές είναι για το κοινό οι υπηρεσίες. Μη μου πεις μέσα σκοτώνονται στη δουλειά. Γιατί εμείς από έξω δυσκολευόμαστε κάργα επειδή είναι κλειστά.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης