Ψηφιακοί νομάδες: Η Ελλάδα «χρυσός» για όσους θέλουν να εργάζονται μόνιμα από απόσταση

Ψηφιακοί νομάδες: Η Ελλάδα «χρυσός» για όσους θέλουν να εργάζονται μόνιμα από απόσταση

«Πόλεμος» μεταξύ των τουριστικών χωρών για την προσέλκυσή τους - Euronews: Δελεαστικό να εργάζεται κάποιος με θέα τον Παρθενώνα ή την Καλντέρα - Τα φορολογικά κίνητρα στην χώρα μας

psifiakoi-nomades-54
Η τηλεργασία η οποία μπήκε στην ζωή μας ως αναγκαιότητα στην εποχή της πανδημίας, έδωσε την δυνατότητα στους εργαζομένους να αντεπεξέρχονται στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις σε αρκετές περιπτώσεις από το μέρος που αυτοί επιλέγουν. Η Ελλάδα μπαίνει δυνατά στην μάχη της διεκδίκησης των «ψηφιακών νομάδων».

Η ιδέα του να εργάζεται κάποιος με θέα τον Παρθενώνα ή την Καλντέρα της Σαντορίνης είναι σίγουρα ελκυστική και παρά τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια, νομικά κωλύματα είχαν εμποδίσει την διάδοση του καθεστώτος των ψηφιακών νομάδων -όπως ονομάζονται πλέον οι εργαζόμενοι από απόσταση. Ωστόσο φαίνεται πως η προσέλκυσή τους μπαίνει ψηλά στην ατζέντα των κυβερνήσεων.

Άρθρο του Euronews που αναφέρεται στον άτυπο «πόλεμο» μεταξύ των χωρών που επενδύουν πολλά στην προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη ο οποίος απαντώντας στο ερώτημα «γιατί να προτιμήσει κάποιος την Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά: «η Ελλάδα είναι ευλογημένη με ένα εύκρατο κλίμα και πολλή ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με παραλίες και βουνά». Παράλληλα ο κ. Πατέλης σημειώνει μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, η Ελλάδα διαθέτει ένα ισχυρό νόμισμα, το ευρώ, καθώς και την ασφάλεια του θεσμικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επειδή, όμως, ο ψηφιακός νομάς εξαρτάται από τις τεχνολογικές υποδομές του τόπου που έχει επιλέξει να εργάζεται,ο Αλέξης Πατέλης σημειώνει πως «τα δίκτυα 5G λειτουργούν ήδη σε μεγάλες ελληνικές πόλεις και έρχονται και σε ορισμένα ελληνικά νησιά».

Το δημοσίευμα, ωστόσο, σημειώνει ότι δεν υπολογίζει μόνο η Ελλάδα στους ψηφιακούς νομάδες. Ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία που κινδυνεύει να καταρρεύσει προσπαθεί να ανακτήσει τα χαμένα έσοδα. Ένας πρόσφατος τίτλος στο Forbes σχετικά με τον «πόλεμο» μεταξύ τουριστικών χωρών για τους ψηφιακούς νομάδες μπορεί να ήταν υπερβολή, αλλά αναμφισβήτητα οι νέες συνθήκες έχουν μεταβάλλει τους στόχους που θέτουν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πάντως, η παρατεταμένη διαμονή στην Ελλάδα, όπως στις περισσότερες χώρες της ΕΕ μπορεί να είναι δύσκολη χωρίς ευρωπαϊκό διαβατήριο λόγω των κανονισμών Σένγκεν. Οι ψηφιακοί νομάδες με μόνο βρετανικά ή αμερικανικά διαβατήρια, για παράδειγμα, πρέπει να έχουν υπόψη ότι δεν είναι κάτι απλό το να μείνεις σε μία χώρα της ζώνης Σένγεν πέραν του διατσήματος 90 ή 180 ημερών.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, ορισμένες χώρες, όπως η Φινλανδία και η Εσθονία, διαθέτουν ψηφιακές νομαδικές βίζες (ή στην περίπτωση των Μπαρμπάντος, μια ψηφιακή «σφραγίδα καλωσορίσματος»), η οποία, μερικές φορές με καθορισμένη χρέωση, επιτρέπει στους ψηφιακούς νομάδες να ζήσουν και να εργαστούν αφορολόγητα στη συγκεκριμένη χώρα για καθορισμένη χρονική περίοδο, συνήθως έως και ένα έτος.

Το μοντέλο της Ελλάδας προς το παρόν είναι διαφορετικό. «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως σε κάθε πολίτη της ΕΕ επιτρέπεται να ζει και να εργάζεται ελεύθερα από την Ελλάδα», λέει ο Πατέλης. «Εκτός από αυτό, υπάρχουν παραδοσιακές διαδρομές για την απόκτηση αδειών εργασίας ή / και προσωρινής διαμονής».

Ωστόσο χάρη στη νομοθεσία που ψηφίστηκε στη Βουλή πέρυσι, οι ψηφιακοί νομάδες που έρχονται στην Ελλάδα μπορούν να επωφεληθούν από μια φορολογική μείωση της τάξης του 50% για τα πρώτα επτά χρόνια. Έτσι, ενώ μια φορολογική μείωση είναι σίγουρα δελεαστική το πώς το συνολικό φορολογικό σύστημα αντισταθμίζεται με αυτό της χώρας προέλευσης, είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσουν οι ψηφιακοί νομάδες.

Η Ελλάδα σίγουρα διαθέτει αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα για να προσελκύσει τους ψηφιακούς νομάδες. Το ενδεχόμενο ο τόπος που εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο επιλέγουν για διακοπές να γίνει για κάποιους από αυτούς ο μόνιμος τόπος κατοικίας τους, γλιτώνοντας τον μουντό καιρό της Βόρειας Ευρώπης, ή το καθημερινό μποτιλιάρισμα από και προς την εργασία, είναι σίγουρα δελεαστικό.

Οι μέχρι τώρα κινήσεις της Ελλάδας για να μπει σε αυτήν την αγορά μπορεί να κάνουν το Euronews να χαρακτηρίζει την χώρα μας «χρυσάφι», ωστόσο πρόκειται για ένα νέο τοπίο ρύθμισης εργασιακών σχέσεων στο οποίο πολύ σύντομα θα δούμε περαιτέρω αλλαγές.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κατερίνα Καραβάτου: Ούτε σήμερα εμφανίστηκε στην πρωινή εκπομπή του STAR

Παπαθανάσης: «Να μη χτίζουμε προσδοκίες» για το αν θα ανοίξουν άλλες δραστηριότητες

Μπιμπίλας (ΘΕΜΑ 104,6): Να μη γίνονται οι καταγγελίες σε τηλεπαράθυρα, αλλά να παίρνουν τη νομική οδό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης