Κορωνοϊός: Με το... σταγονόμετρο χαλαρώνουν τα μέτρα στην Κύπρο

Κορωνοϊός: Με το... σταγονόμετρο χαλαρώνουν τα μέτρα στην Κύπρο

Ανοίγουν λιανικό εμπόριο, πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, εκκλησίες, αρχαιολογικοί χώροι αλλά με περιορισμούς 

cyprus_ar-2
Στην Κύπρο, ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν από τις 8 Φεβρουαρίου τα δημοτικά σχολεία και και επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές και μαθήτριες της Γ` Λυκείου δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και τεχνικών σχολών. Επίσης επαναλειτουργούν από την 1η Φεβρουαρίου οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων και παραμένουν περιορισμοί στις συναθροίσεις. Ο Κύπριος Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά από σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε αποφάσεις για σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Τα νέα μέτρα έχουν ισχύ από 1-15 Φεβρουαρίου.

O κ. Ιωάννου, στη διάσκεψη μαζί με τον επικεφαλής της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής Κωνσταντίνο Τσιούτη, είπε ότι η επιδημιολογική εικόνα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και ειδικότερα ο αριθμός των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατιής Θεραπείας. Είπε ότι αποφεύγονται οι κινήσεις ρίσκου και στόχος είναι να επανέλθουμε το γρηγορότερο, αλλά με ασφαλείς συνθήκες, σε μια κανονικότητα. Τόνισε πως κύριο όπλο είναι οι αυξανόμενοι έλεγχοι με rapid test όλων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ανοίγουν.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι ανοίγει το λιανικό εμπόριο, πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, εκκλησίες, αρχαιολογικοί χώροι αλλά με περιορισμούς και πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Ανέφερε επίσης ότι μέχρι αρχές Μαρτίου στόχος είναι να εμβολιαστούν οι άνω των 80 ετών και οι επαγγελματίες υγείας και ως τέλος Μαρτίου να έχουν καλυφθεί 100,000 πολίτες.

Σφίγγουν τα λουριά στα κατεχόμενα

Στα κατεχόμενα η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς και από χθες τα μεσάνυχτα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές Κερύνειας και Λευκωσίας, ενώ στις άλλες «επαρχίες» ισχύει η μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νύχτες.

Ο λεγόμενος «υπουργός Υγείας», Αλί Πιλλί ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι μετά τα 38 κρούσματα που ανακοίνωσαν χθες το βράδυ, μέχρι το πρωί εντοπίστηκαν άλλα 20 περίπου θετικά περιστατικά.

Κλείσιμο
Χθες ανακοινώθηκε ότι από τα 38 συνολικά περιστατικά Covid 19, τα 34 είναι εγχώρια και αυτά εντοπίστηκαν από 3.665 τεστ. Συγκεκριμένα, 14 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Κερύνεια, άλλα τόσα στην Αμμόχωστο – που μέχρι τώρα δεν είχε υψηλό αριθμό περιστατικών – και 9 στη Λευκωσία.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα είναι πλέον 2.109, ενώ 282 άτομα με τον ιό είναι υπό παρακολούθηση, τα 89 νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας και τα 188 σε κέντρα καραντίνας. Έξι άτομα βρίσκονται στην εντατική. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι 14.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι για ακόμη μια φορά αναγκάστηκαν να πάρουν έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Σε όλο τον κόσμο, πρόσθεσε, οι χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, όπως και στο πρώτο κύμα, «κυβέρνηση» και «λαός» θα μπορούν με ενότητα και αλληλεγγύη να ξεπεράσουν και αυτή τη φάση της πανδημίας. Εξέφρασε ικανοποίηση για τα 20.000 εμβόλια που ήρθαν από την Τουρκία και τα 2.250 από την ΕΕ, όπως είπε, και άρχισε ο εμβολιασμός.

Ειδήσεις σήμερα: 

Πάει πίσω το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ελλάδα - Πόσα εμβόλια θα παραλάβουμε και πότε

Συναθροίσεις: 11 ερωταπαντήσεις για το νέο πλαίσιο - Τι θα ισχύει για κάμερες, δημοσιογράφους και δακρυγόνα

«Κοκτέιλ» αντισωμάτων φαίνεται να λειτουργεί σαν.... παθητικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης