«Eddie's Odyssey»: Πολεμική άσκηση ειδικών δυνάμεων Ελλάδας - ΗΠΑ
Η πολεμική άσκηση των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 15 Ιανουαρίου
Από την Τρίτη 12 έως την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021 έλαβε χώρα η διμερής συνεκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ με την ονομασία «EDDIE'S ODYSSEY». Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης, η οποία συντονίστηκε από την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ), πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Πεδίου Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ πραγματικά πυρά από Επιθετικά Ελικόπτερα (ΕΕ/Π) των δύο χωρών και συνεργασία σε αντικείμενα Επίγειας Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) από τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με αεροκίνηση σε βραχονησίδα.
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν, δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, ΕΕ/Π AH-64 A/D και Ελικόπτερα (Ε/Π) CH-47D της Αεροπορίας Στρατού. Από Αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ΕΕ/Π AH-64E, E/Π UH-60 και Ε/Π HH-60 της 101 Combat Aviation Brigade (CAB) της USAREUR-AF.
Επιπρόσθετα και στο πλαίσιο της εν λόγω συνεκπαίδευσης, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), με την επωνυμία «ΠΗΓΑΣΟΣ» στη Νέα Σάντα Κιλκίς, η οποία περιελάμβανε αντικείμενα αεροκίνητων επιχειρήσεων προς εξάλειψη Αεροπρογεφυρώματος και παροχής υγειονομικής περίθαλψης στο πεδίο της μάχης. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν δυνάμεις από την 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και Ελικόπτερα UH-1H, ΑΗ-64 της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού. Από Αμερικανικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και ελικόπτερα UH-60 της 101 CAB. Ειδήσεις σήμερα:
Η πραγματική ανανέωση ξεκινά εκεί όπου σώμα και μυαλό κάνουν reset, φορτίζουν μπαταρίες και ξαναβρίσκουν τον ρυθμό τους. Και κάπως έτσι, οι χειμερινές εκπτώσεις της Dunlopillo αποκτούν ξαφνικά νόημα, πολύ πιο ουσιαστικό από μια απλή αγορά.