LIVE

Κορωνοϊός

Μπεκατώρου - Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου: Καταγγελίες κι από άλλες αθλήτριες - Εισαγγελική παρέμβαση

mpekatoroy-metallio-arthro

Καθολική η στήριξη του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας στην Ολυμπιονίκη της Ιστιοπλοΐας - Παραιτήθηκε από τον Ομοσπονδία της Ιστιοπλοΐας ο Αριστείδης Αδαμόπουλος, τον οποίο κατήγγειλε η Μπεκατώρου για την  κακοποίηση - Ανοίγει έρευνα η Εισαγγελία Πρωτοδικών

Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε από μεγαλοστέλεχος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας πριν από δυο δεκαετίες, στα πρώτα της βήματα, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, με αρκετές άλλες αθλήτριες να παίρνουν θάρρος από την Ολυμπιονίκη (η περίπτωση της Μάνιας Μπίκοφ είναι χαρακτηριστική) και να προχωρούν σε ανάλογες καταγγελίες, ενώ σύσσωμος ο πολιτικός και κοινωνικός κόσμος έχει εκφράσει τη στήριξή του - χωρίς τα «ναι μεν, αλλά» της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας - στην Μπεκατώρου.

Μετά την αποκάλυψη της πρώην αθλήτριας αρχικά στο Marie Claire και στη συνέχεια διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή - Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που διοργάνωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού, η Μπεκατώρου «έδωσε» και το όνομα του στελέχους που την εκμεταλλεύτηκε. Ο λόγος για τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοΐκής Ομοσπονδίας Αριστείδη Αδαμόπουλο, που βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΟ από τη δεκαετία του ‘90, όπως και σχεδόν το σύνολο των διοικούντων της Ομοσπονδίας κι από τον Ιούνιο του 1997 εκτελεί χρέη αντιπροέδρου.

Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου στο Marie Claire, για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε


Ο ίδιος ο Αδαμόπουλος αρνήθηκε το Σάββατο κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση, ωστόσο η Νέα Δημοκρατία, της οποίας ήταν μέλος, προχώρησε σε αναστολή της κομματικής του ιδιότητας, ενώ και η Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας ζήτησε και έλαβε την παραίτησή του.

«Καλώ την Πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς, και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σεβαστούν πρώτα την οικογένειά μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μου, να αναμείνουν όσα υποχρεούμαι πλέον να εισφέρω σε κάθε αρμόδια αρχή και να αποστούν από κάθε ενέργεια που θα θυματοποιήσει περαιτέρω μέλη της οικογενείας μου και εμένα προσωπικά», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του ο κ. Αδαμόπουλος.

Εισαγγελική παρέμβαση

Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας Πρωτοδικών μπαίνουν οι δημόσιες καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική παρενόχληση.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου αναμένεται να διατάξει αυτεπάγγελτα προκαταρκτική έρευνα για το τι συνέβη.

Στο πλαίσιο αυτής, θα κληθεί στις αρχές της εβδομάδας η ολυμπιονίκης να καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές.

Στήριξη από τον πολιτικό κόσμο

Τη στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου εξέφρασε, στο μεταξύ, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος. Με μια μακροσκελή ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως επικοινώνησε με τη Μπεκατώρου και εξήρε δημόσια τη γενναιότητα της κ. Μπεκατώρου «να σπάσει την αλυσίδα της σιωπής», έχοντας προηγουμένως επικοινωνήσει προσωπικά με την Ολυμπιονίκη, για να της εκφράσει τη συμπαράστασή του.

Μητσοτάκης: «Η Πολιτεία διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο του Κράτους Δικαίου το οποίο και οφείλει να εξαντλήσει»

Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα. Και κινητοποιεί ώριμα την ευαισθησία των δυνάμεων της προόδου στον τόπο μας.

Η Πολιτεία διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο του Κράτους Δικαίου το οποίο και οφείλει να εξαντλήσει. Έχει επίσης δομές που βοηθούν να κλείνουν τα τραύματα από τέτοιου είδους εγκλήματα. Είναι κρίσιμο, όμως, σε αυτή την αποστολή να βρίσκει καθημερινό συμπαραστάτη της και τον κάθε Έλληνα.

Η Σοφία έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας τον δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη. Έγινε, έτσι, και μια Ολυμπιονίκης της Eυθύνης, στο όνομα όλων: Γυναικών και ανδρών, παιδιών και εφήβων, μέσα και έξω από την οικογένεια.

Μίλησα προσωπικά με την πρωταθλήτριά μας για εκείνη την οδυνηρή εμπειρία. Που εκείνη δεν την «θυμήθηκε» τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Όπως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά. Αλλά να αντιδρά. Γι’ αυτό και είμαι δίπλα της. Όχι μόνο ως πρωθυπουργός. Αλλά και ως σύζυγος, πατέρας και απλός πολίτης.

Είναι καιρός να ξεριζωθεί η εξουσιαστική βία εναντίον όποιου βρεθεί σε μία αδύναμη θέση. Είναι μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι το πρώτο βήμα της Σοφίας: Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Ώστε το φως της αλήθειας να κάψει για πάντα το έγκλημα που ζει στο σκοτάδι».

Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με...

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Saturday, January 16, 2021


Παράλληλα, στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου είχε ταχθεί η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ενώ ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν, επίσης, η Φώφη Γεννηματά, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Κουτσούμπας. 


«Να σπάσει η ανοχή και η σιωπή»

Επίσης, στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου τάχθηκε η αθλητική ηγεσία αλλά και ο σύλλογος Ολυμπιονικών. Με δηλώσεις αλλά και με σχετικό tweet ο Λευτέρης Αυγενάκης πήρε θέση για τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου και υποστήριξε πως τα όσα είπε η χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας θα πρέπει να ενεργοποιήσουν άμεσα όλα τα αθλητικά και πειθαρχικά όργανα. Τόνισε επίσης πως από εδώ και στο εξής πρέπει να σπάσει η ανοχή και η σιωπή σε τέτοια φαινόμενα και στον αθλητισμό.

Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Η συγκλονιστική καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου επιβάλλεται να ενεργοποιήσει άμεσα όλα τα αθλητικά πειθαρχικά όργανα. Και η εξέλιξή της να συμβαδίσει με τα ποινικά, που ήδη επιλαμβάνονται. Ώρα να σπάσει η ανοχή & η σιωπή τέτοιων ζοφερών συμπεριφορών και στους αθλητικούς χώρους».

Καταγγελία και από άλλη αθλήτρια της Ιστιοπλοΐας

Μετά την Μπεκατώρου, άλλη μια αθλήτρια της ιστιοπλοΐας, η Μαρίνα Ψυχογιου, μέλος επί μία δεκαετία της Εθνικής ομάδας και στέλεχος πλέον της World Sailing αποκάλυψε οτι και η ίδια είχε πέσει θέμα σεξουαλικής παρενόχλησης από παράγοντα της Ομοσπονδίας.

Ειδήσεις σήμερα

Αυτός είναι ο... παράγοντας που κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρου  

Ξυλοδαρμός στο Μετρό: Δίωξη για κακούργημα στους δύο ανηλίκους - Έτσι τους έπιασε η ΕΛ.ΑΣ.

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Στα λευκά η χώρα με τσουχτερό κρύο - Ποιες περιοχές έχουν τα περισσότερα προβλήματα 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (18)

ΓΕΛΟΙΑ ΘΛΙΒΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ!

Τον Τσέκο και τον Ιακώβου τους προπονηταράδες ντοπέμπορους Ολυμπιονικών γιατί δεν τους έχουν κρεμάσει ακόμα; Και γυναίκες αθλήτριες ντοπάριζαν καταστρέφοντας την υγεία τους! Τι δεν υπάρχουν επίσημες καταγγελίες; ΓΕΛΟΙΑ ΘΛΙΒΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ!

M.

Για ποιον "Αθλητισμο" μιλαμε, γι'αυτον της ΔΟΕ δηλαδη το συμφερον του συναφιου μας πανω απ'ολα?, γι'αυτον των λογις-λογις "αθλητων" (να ξεφυγουμε απ'τη φτωχεια με οτι κοστος,ντοπα, αποβολη καθε ηθικης αξιας και οτι αλλο βανει ο νους του ανθρωπου?,των "παραγοντων" που στην μεγαλη πλειοψηφια τους το μονο που εχουν στο νου τους ειναι κατι αλλο απ'τον Αθλητισμο, δηλαδη σεξ, χρημα η εξουσια? και τελος τον γονιων που πιεζουν αφορητα τα παιδια τους (βλεπε βρισιες στις εξεδρες οταν το καμαρι δεν τα καταφερνει, τσακωμοι και καθε ειδους πιεση να προωθηθει το δικο μας?

Α. Φ.

«Το πολύ το κυρ' ελέησον το βαριέται και ο παπάς» λέει μια παροιμία. Ας περιμένουμε να δούμε πόσες από αυτές τις καταγγελίες θα αποδειχθούν γιατί έχουν δει πολλά τα μάτια μας με αυτού του είδους τις καταγγελίες...

τασος

καλά έκανε και μίλησε και μπράβο για το θάρρος της..όμως μετά από τόσα χρόνια??είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει κάποιος για αυτό και το καταλαβαίνω..όμως αν είχε τότε το θάρρος και μίλαγε ίσως να είχε βοηθήσει και άλλες συναθλήτριες της να μην περάσουν αυτό που πέρασε η ίδια όπως λέει..σκεφτείτε πόσες άλλες κοπέλες πέρασαν από τα χεριά του...

Να μπει τελος.

Να μπει τέλος στις ανήθικες και διεφθαρμένες Ομοσπονδίες με τους ανηθικους παράγοντες που λυμαίνονται το δημοσιο χρημα.

Γιώργος

Τέτοιου είδους καταστάσεις θα τις περίμενες σ άλλους χώρους , όπου νέες και νέοι πέφτουν θύματα ενός αισχρού δούναι και λαβειν προκειμένου να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Αλλά στον αθλητισμό που η αξιοσύνη κάποιου αποδεικνύεται αδιαμφισβήτητα στους αγώνες και δεν υπάρχει χώρος για δευτεράντζες , έστω και ''υπάκουες'' μου προξενεί κατάπληξη. Η Σοφία μας προσγείωσε απότομα , και αν αυτά τα έχει υποστεί μια αθλήτρια , σημαιοφόρος , πρώτη με το σπαθί της , τι γίνεται στις πίσω γραμμές; Σαν πατέρας κοριτσιών , έχω απογοητευτεί και θα ζητήσω από τα παιδιά μου να μου μιλάν , έστω και για το παραμικρό υπονοούμενο , έστω και για το πιο ασήμαντο.

Bergen

Πραγματικά ολοσοστο το σχόλιό σου σε κάθε του λέξη! Και είναι πολύ σημαντικό το κλείσιμό σου, τα παιδιά μας να μας εμπιστευονται και να μιλούν. Κορίτσια και αγόρια, γιατί για να αλλάξει αυτός ο κόσμος προς το καλύτερο πρέπει να εξελιχθούν και τα δύο φύλλα ταυτόχρονα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ Κ ΜΠΑΡ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ....ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΒΙΑΣΤΕΙ ....το γραφω γιατι πλεον βγαινουν κ αλλες αθλητριες με εμπειριες απο παππουδες που ηθελαν να τις προωηθησουν στα αθληματα....επισης καλο ειναι να εμφανιστουν κ κοπελες που δεν ενεδωσαν κ δεν καναν καριερα στον αθλητισμο , ειναι και αυτες στην εξισωση

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Καλά κάνουν τα κορίτσια και τα λένε δημόσια. Αλλά γιατί δεν τα είπαν τότε, λέω εγώ τώρα, μήπως γιατί ήθελαν να κάνουν καριέρα? Τώρα που είναι καταξιωμένες και δεν έχουν τα χάσουν, αλλά μόνο να κερδίσουν, τα βγάζουν στη φορα(καλά κάνουν).

Αλήθεια.

Η αλήθεια είναι ότι αυτά γίνονται σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους. Οι περισσότεροι λίγο πολύ έχουν βιώσει εκβιασμούς και βιασμούς στο χώρο εργασίας τους απλά δε μιλάει κανεις γιατί τελικά βρίσκει τον μπελά του.

Χριστίνα

Δεν ξέρουμε που στέλνουμε τα παιδιά μας. Υποτίθεται ότι τα στρέφουμε στον αθλητισμό για γλιτώσουν από άλλα. Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα οι γονείς.

Αρετούλα

Στα Κράτη Δικαίου αποφαίνεται γιά αυτά μόνο η Δικαιοσύνη! Ούτε οι πολιτικοί αποφαίνονται, προκειμένου να λάβουν αμέσως θέση σε ένα θέμα "μοντέρνο" στις κοινωνίες, μην τους πουν οπισθοδρομικούς και το καρπωθεί η Αριστερά, ούτε τα σαχλίζοντα όλη την ημέρα ..."κανάλια", ούτε οι αμόρφωτοι ή οι ημιμαθείς των sites, κινούμενοι από το "συναίσθημα" ή ανάλογα από την ομορφιά ή την ασχήμια των προσώπων των πρωταγωνιστών της κάθε υπόθεσης. Μόνο η Δικαιοσύνη. (Εγώ, είδατε, δεν πήρα θέση υπέρ ή κατά κανενός. Επαφίεμαι στην Κρίση της Δικαιοσύνης που θα έχει όλον τον φάκελλο της υποθέσεως εμπρός της και με την επιστημοσύνη και επαγγελματοσύνη που οι Δικαστές έχουν, ηρέμως και αντικειμενικώς να ΚΡΙΝΟΥΝ).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης