LIVE

Κορωνοϊός

ΣτΕ: Εθνικούς λόγους επικαλείται το Δημόσιο για να απορριφθούν οι διεκδικήσεις συνταξιούχων

ste

Συζητήθηκαν σήμερα στο  Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις των συνταξιούχων που   διεκδικούν αναδρομικά για τις  περικοπές των συντάξεων  τους και των δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα - Θερινής άδειας

Την πρόσφατη κρίση στον Έβρο με την Τουρκία, την αγορά των 18 Γαλλικών αεροσκαφών Rafale, την αγορά δύο μεταχειρισμένων φρεγατών, το μεταναστευτικό, την πανδημία, την αύξηση των ΜΕΘ λόγω του COVID-19, το εθνικό δημόσιο συμφέρον, είναι μερικά από αυτά που επικαλέστηκαν σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι συνήγοροι του Δημοσίου προκειμένου να προβληματίσουν, αν όχι να αποτρέψουν, τους δικαστές για την αναδρομική επιστροφή των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων και των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννω ν- Πάσχα - Θερινής άδειας) που ζητούν οι απόμαχοι της εργασίας από τη Δικαιοσύνη.

Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σε δημόσια ακροαματική διαδικασία με πρόεδρο την Μαίρη Σαρπ και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Άννα Καλογεροπούλου, συζητήθηκε σήμερα ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων ακυρώσεως συνταξιούχων.

Όλοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των κύριων συντάξεων και επικουρικών συντάξεών τους, όπως και την επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων για ένα 11μήνο.

Αναλυτικότερα, οι συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση:

1) της υπ΄ αριθμ. Φ.11321/35005/1528/13.10.2020 κοινής υπουργικής απόφασης για την επιστροφή των μειώσεων των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα και

2) της υπ΄ αριθμ. Φ11321/37311/1610/13.10.2020 κοινής υπουργικής απόφασης για την επιστροφή των μειώσεων συνταξιούχων του δημοσίου τομέα.

Οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν μετά τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες δικαιώθηκαν, εν μέρει, οι συνταξιούχοι.

Με τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις ρυθμίζεται, η από 13.10.2020 άτοκη επιστροφή των μειώσεων μόνο των κύριων συντάξεων και δεν περιλαμβάνεται η επιστροφή των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων και δεν ρυθμίζεται η επιστροφή των τριών επιδομάτων-δώρων (Χριστουγέννων- Πάσχα- Θερινής άδειας).

Παράλληλα, οι ίδιες προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις, προβλέπουν ότι με την καταβολή των ποσών αυτών (διαφορών) στους συνταξιούχους αποσβένονται οι αξιώσεις τους σε ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και των τριών δώρων-επιδομάτων, για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 4387/2016 για τον ιδιωτικό τομέα και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 4093/2012 για το Δημόσιο τομέα

Οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν ακόμη ότι οι επίμαχες περικοπές παραβιάζουν συνταγματικές επιταγές, το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρα 4 παρ. 5), της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ. 1) και της διάκρισης των λειτουργιών, αλλά είναι αντίθετη και στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος.

Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία οι συνήγοροι των συνταξιούχων, πλέον των ισχυρισμών που προβάλλουν στις αιτήσεις ακύρωσης τους οποίους και επανέλαβαν στο ακροατήριο, τόνισαν ότι με τη μη καταβολή των αναδρομικών συντάξεων και των τριών δώρων τους που έγινε με τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν μετά τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, παραβιάζεται η συνταγματικά προστατευόμενη περιουσία τους (άρθρο 17 Συντάγματος) στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται ο μισθός και η σύνταξη.

Εξαπατήθηκαν οι συνταξιούχοι από την κυβέρνηση, καθώς η τελευταία δια των αρμοδίων υπουργών της, ανακοίνωσε ότι τηρήθηκαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, ενώ στην πραγματικότητα συμμορφώθηκε μερικώς στις επίμαχες αποφάσεις, ανέφεραν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την τρίτη ηλικία.

Ακόμη, αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς του Δημοσίου περί ελλείψεως εννόμου συμφέροντος των προσφευγόντων και απαραδέκτου των αιτήσεων. Το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ έθεσαν θέμα παραδεκτού των αιτήσεων ακυρώσεως των συνταξιούχων, με το επιχείρημα ότι οι υπουργικές αποφάσεις που προσβάλλουν οι προσφεύγοντες, ρυθμίζουν μόνο τεχνικά-πρακτικά θέματα, δηλαδή, τον τρόπο, τη διαδικασία και τις λεπτομέρειες της επιστροφής των αναδρομικών περικοπών των συντάξεων, ενώ τα ποσά της επιστροφής, το χρονικό διάστημα για το οποίο θα επιστραφούν, κ.λπ. καθορίζονται αποκλειστικά από τους νόμους 4714/2020 και 4734/2020 και όχι από τις υπουργικές αποφάσεις.

ΕΦΚΑ και Δημόσιο

Ο δικηγόρος του ΕΦΚΑ αναφέρθηκε σε ταμειακές δυσκολίες οι οποίες οφείλονται στην πανδημία, ενώ σε ειδική αναφορά είπε ότι λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την απόρριψη των αιτήσεων των συνταξιούχων.

Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ, ενώ ανέφερε ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι από τους πληγέντες της πανδημίας. Ακόμη, τόνισε ότι εάν το δικαστήριο κάνει δεκτές τις αιτήσεις των συνταξιούχων, τότε ο ΕΦΚΑ θα αναγκαστεί να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία.

Οι συνήγοροι του Δημοσίου τόνισαν ότι υπάρχει εθνική δημοσιονομική κρίση και προέχει το εθνικό συμφέρον της χώρας, καθώς

- 650.000 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας και το Δημόσιο θα καταβάλλει τεράστια ποσά για να μπορέσουν τα άτομα αυτά να επιβιώσουν,

- Για την ασφάλεια της χώρας θα αγοραστούν 18 Γαλλικά αεροσκαφη Rafale,

- Για την θαλάσσια προστασία της Ελλάδος θα αγοραστούν δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες,

- Δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο, μετά την πρόσφατη κρίση των μεταναστευτικών πιέσεων από την Τουρκία,

- Τα οικονομικά προβλήματα από το μεταναστευτικό,

- Στην πανδημία, η οποία είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο γεγονός μετά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο και

- Η αύξηση των ΜΕΘ λόγω του COVID-19.

Ακόμη, ανέφεραν ότι δεν επλήγησαν οι συνταξιούχοι που έχουν συντάξιμα χρόνια άνω των 30, αλλά αντίθετα αυξήθηκαν οι συντάξεις τους, ενώ όταν δόθηκαν οι διαφορές στις κύριες συντάξεις, δεν υπήρξε άρνηση από την πλευρά τους να τις πάρουν.

Κλείνοντας, ο συνήγορος του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε με απορία: «Δεν ξέρω εάν η χώρα αυτή έχει μέλλον».

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, όπως είναι, μεταξύ των άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και ατομικά συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

Ειδήσεις σήμερα

Λιανεμπόριο: Ανοίγει «κανονικά», αλλά με αποστάσεις και sms

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Η Pfizer ειδοποιεί για μείωση παραδόσεων στην Ευρώπη

Καιρός στην Αθήνα - Γιάννης Καλλιάνος: Η πρόγνωση ανά ώρα μέχρι και τα ξημερώματα της Κυριακής 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (28)

Αρετούλα

Αστεία πράγματα αυτά που συμβαίνουν, ρε!

eleos

"Κλείνοντας, ο συνήγορος του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε με απορία: «Δεν ξέρω εάν η χώρα αυτή έχει μέλλον»." Να και κάτι σωστό... Με αυτούς που μας κυβερνάνε τις τελευταίες δεκαετίες όντως το μέλλον αμφίβολο...

Αρετούλα

Δηλαδή τι είπε το ... παλικάρι; Ότι δηλ. αν δοθούν εκείνα που παρακρατήθηκαν από τους δύσμοιρους συνταξιούχους, πάει η Ελλάδα, ... "βούλιαξε"! Εκείνος δεν μας είπε όμως τι μισθάρα παίρνει από το Υπουργείο Οικονομικών, γιά να ... κοπούν κάποια κι από εκείνον.

"Τα οικονομικά προβλήματα από το μεταναστευτικό",

Δεν τα πληρώνει η Ευρώπη δηλαδή;

ok

δεκτο.. Τους μισθους των 300 που παιρνουν κανονικα γιατι δε τους κοβουν στο 0 και να επιστρεψουν οτι πηραν απο οταν αρχισε η κριση; δεν υπαρχουν λογοι εθνικου συμφεροντος εκει; η μηπως οι βουλευτες γινονται βουλευτες για το μισθο και οχι για να υπηρετουν το εθνος; (ρητορικη ερωτηση)

50-αρης Σιχαμενος λεχριτης δεητζης με εφαπαξ

Κατω τα χερια απο τα κεκτημενα

ΕΦΑΡΠΑΞ γράφεται

ΕΦΑΡΠΑΞ είναι το σωστό.

ΓρεκιλωνΑληθειες

Για εθνικους λογους εδωσε και το συριζανελ στους προδοτες-ξεφτιλες των σωμματων ασφαλειας το λιγοτερο απο κανα 5χιλιαρο "αναΒρωμικα" οταν ξεπουλησαν τη μακεδονια στους σλαβους εξαδερφους τους ..... δεν κανουν ολες οι κοτες τα ιδια αυγα βλεπεις.

απ

εδω και 10 χρονια ολοι κανουν τα στραβα ματια για τα κοκκινα δανεια των χαραμοφαηδων και αυτων που ηθελαν μεγαλη ζωη. Εμενα μου ειχαν μαθει οτι οποιος χρωσταει πληρωνει τα χρεη του αλλιως χανει οτι εχει αποκτησει. Δυστυχως με διαφορα τερτιπια πχ νομος Κατσελη αυτοι που εχουν κοκκινα δανεια ζουνε στα πολυτελη σπιτια τους και εχουν ακατασχετη συνταξη και λεφτα στις θυριδες και εγω ζω στο συμβατικο διαμερισμα και δε χρωσταω ουτε ενα ευρω. Ντροπη για ολους που μας κυβερνησαν απο το 2010 και μετα που ανεχονταικαι επικροτουν αυτη την κατασταση(ιδιως οι"αριστεροι¨ πχ Τσιπρας , Λαφαζανης, Κουτσουμπας που μιλησε για "λαικη " κατοικια μεχρι 400 τετραγωνικα! νομιζουν ολοι αυτοι με τα κοκκινα δανεια θα τους ψηφισουν! μεγαλυτερο ανεκδοτο δεν υπαρχει). Μαλλον πρεπει να φυγουμε απο την Ελλαδα να μεινουν αυτοι που χρωστανε και δεν πληρωνουν , οι μεταναστες , οι προσφυγες και ολα τα λαμογια.

dim

Να επιστρέψετε τα χρήματα των συνταξιούχων ρεεεεεεεε είναι οι κρατήσεις χρόνων εργασίας .

ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ Aegean 200 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

ΣτΕ πιστό στην παράδοση γελοίων νομικοφανών σκέψεων

Πιο καλή ήταν η δικαιολογία για την στράτευση μόνο ενός φύλου από τα 67, των ανδρών: ΝΑΙ, γίνεται διάκριση με βάση το φύλο, ΝΑΙ, έχουμε απαρτχάιντ κατά των ανδρών, αλλά ...''υπέρτεροι εθνικοί λόγοι'' μας επιτρέπουν να μην στρατεύουμε πολίτες με δικαίωμα ψήφου, επειδή έχουν άλλα γεννητικά όργανα. Πιο φαιδρός πεθαίνεις, ότι είναι πρόδηλα αντισυνταγματική διάκριση, το βαφτίζουν ''εθνικό λόγο''.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης