LIVE

Κορωνοϊός

Ελεγκτικό Συνέδριο: Με πιλοτική δίκη τον Μάρτιο, κρίνει τα αναδρομικά συνταξιούχων του Δημοσίου

sidaxiouxoi

Μόνον μία από τις τέσσερις υποθέσεις εκδικάστηκε σήμερα - Αφορά 70.000 συνταξιούχους που διεκδικούν επιστροφή χρημάτων - Ο συνήγορος του Δημοσίου δεν συναίνεσε να συζητηθούν οι υπόλοιπες προσφυγές

Στο IV Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου συζητήθηκε μια εκ των τεσσάρων υποθέσεων των συνταξιούχων που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα να απασχολήσουν το δικαστήριο με δηλώσεις των δικηγόρων των συνταξιούχων, του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ.

Διευκρινίζεται ότι στην υπόθεση αυτή δεν υπήρξε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο, όπως συνήθως γίνεται, αλλά λόγω της πανδημίας οι συνήγοροι κατέθεσαν δηλώσεις ότι συναινούν να διεξαχθεί η δίκη, χωρίς να αγορεύσουν, δηλαδή χωρίς να αναπτύξουν τη νομική επιχειρηματολογία τους.

Έτσι, στο IV Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Κωστόπουλο, πραγματοποιήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία με τις δηλώσεις των δικηγόρων, των συνταξιούχων, των εκπροσώπων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και του ΕΦΚΑ για μια μόνο ομάδα αιτήσεων συνταξιούχων.

Ο αντεπίτροπος του Ε.Σ. Αντώνιος Νικητάκης, πρότεινε στο Τμήμα να εκδοθεί προδικαστική απόφαση προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης αυτής, λόγω ελλείψεων στα στοιχεία που είχαν προσκομιστεί και είναι αναγκαία για το σχηματισμό πλήρους εικόνας της εκκρεμούς υπόθεσης.

Το Τμήμα επιφυλάχθηκε να εκδώσει την σχετική απόφασή του.

Πάντως, η υπόθεση αυτή των συνταξιούχων που απασχόλησε το Ε.Σ. έχει το χαρακτήρα πιλοτικής δίκης, σύμφωνα με το νόμο 4700/2020.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ε.Σ. έχουν προσφύγει πολιτικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου τομέα (πρώην δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ, κ.λπ. και εκκρεμούν στο εν λόγω Τμήμα προς εκδίκαση περίπου 70.000 ανάλογες ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες).

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά διαφορές στις συντάξεις τους λόγω των περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έως το περασμένο έτος.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι τέως πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, κ.λπ., ζητούν δικαστική προστασία για τις περικοπές των συντάξεων τους που έγιναν πριν και μετά την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Οι διεκδικήσεις κατά περίπτωση και κατηγορία των τέως απασχολουμένων υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα αφορούν την χρονική περίοδο 2011 έως 2020.

Όλοι στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους είναι αντίθετες στις συνταγματικές επιταγές και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Το Δημόσιο δεν συναίνεσε

Ως προς τις τρεις άλλες υποθέσεις που ήταν προγραμματισμένες να απασχολήσουν το Ε.Σ. σήμερα, ο συνήγορος του Ελληνικού Δημοσίους δεν προσκόμισε δήλωση ότι συναινεί να δικαστούν οι υποθέσεις χωρίς ακροαματική διαδικασία.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για να συζητηθεί μια υπόθεση με την μέθοδο των δηλώσεων (δηλαδή, χωρίς αγορεύσεις, κ.λπ.) πρέπει όλα τα διάδικα μέρη να συναινέσουν. Ένα εκ των μερών να μην συναίνεση δεν μπορεί η υπόθεση να προχωρήσει. Κατόπιν αυτών ο κ. Κωστόπουλος οδηγήθηκε στην αναβολή των τριών αυτών υποθέσεων και όρισε την συντομότερη δικάσιμο που προβλέπει η νομοθεσία, που είναι η 11η Μαρτίου 2021.

Πάντως, πέρα από το διαδικαστικό σκέλος και τη μεθοδολογία του Δημοσίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το IV Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λόγω των ζητημάτων μείζονος σημασίας που επικαλούνται οι συνταξιούχοι, αλλά και των συνταγματικών ζητημάτων που ανακύπτουν οι τέσσερεις αυτές υποθέσεις θα παραπεμφθούν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.


Ειδήσεις σήμερα: 

Επεισόδια φοιτητών-αστυνομικών σε συγκέντρωση αριστερών παρατάξεων στα Προπύλαια

Ακραίοι Τούρκοι εθνικιστές επικρίνουν «ιέρακα» Τούρκο διπλωμάτη για τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Έκτακτο δελτίο καιρού: Χιόνια, θυελλώδεις άνεμοι και παγετός από το βράδυ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (2)

ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΚΟΨΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ !!OEOOOOO

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΜΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΨΕ ?

dim

Οι περικοπές των συνταξιούχων και ο ΕΝΦΙΑ θεωρώ ότι είναι δυο από τις μεγαλύτερες αλητείες που εκβιαστικά επιβλήθηκαν στον λαό ... το αξιοπερίεργο είναι ότι για τον ΕΝΦΙΑ δεν υπήρξε καμία ενέργεια από πουθενά παρά σχετικά μεμονωμένες και πολύ καθυστερημένες ... και όλα αυτά γιατί το κράτος αδυνατεί να εισπράξει από εκεί που πρέπει

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης