LIVE

Κορωνοϊός

Εμβολιασμός: «Τρέχουν» τα ραντεβού - Ανησυχία για τα κρούσματα σε Αττική και «κόκκινες» περιοχές

emvoliasmos

Χωρίς προβλήματα και με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία των ραντεβού για τους 85άρηδες - Εύθραυστη η επιδημιολογική εικόνα:  14 περιοχές με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων παρά το lockdown - Πρώτη η Δυτική Αττική σε αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η επιχείρηση ελέγχου της επιδημίας στη χώρα μέσω του γενικού lockdown αλλά και μέσω των στοχευμένων, τοπικών lockdown στις περιοχές όπου η κυκλοφορία του κορωνοϊού γίνεται με μεγάλη ταχύτητα. Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, με τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων να παραμένει σε ίδια, υψηλά επίπεδα – χθες καταγράφηκαν 866 – έχοντας επιστρέψει στους ρυθμούς των εργάσιμων ημερών και όχι του Σαββατοκύριακου και των αργιών.

Παράλληλα, με ταχύ ρυθμό προχωρά η διαδικασία του εμβολιασμού τόσο με τη διενέργεια εμβολιασμών στους υγειονομικούς εργαζόμενους και τους φιλοξενούμενους στους οίκους ευγηρίας, όσο και με τον προγραμματισμό ραντεβού για τους ηλικιωμένους 85 χρόνων και άνω. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε ένα 24ωρο, από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, κλείστηκαν 60.000 ραντεβού ατόμων της προαναφερθείσας ηλικιακής ομάδας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Τα δεδομένα για τα κρούσματα κορωνοϊού του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε συνδυασμό με τα στοιχεία για τις νοσηλείες σχηματίζουν μια... απολύτως εύθραυστη επιδημιολογική εικόνα, έτοιμη να θρυμματιστεί με την ευκολία που αυτό έγινε και τον περασμένο Νοέμβριο στη βόρειο Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Με δεδομένο ότι πλέον αρχίζουν να αποτυπώνονται η κινητικότητα και οι συναθροίσεις των εορτών στα κρούσματα και στους ασθενείς, ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε αρκετές περιοχές, μεταξύ των οποίων εκείνη που συγκεντρώνει σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας, δηλαδή η Αττική, αλλά και η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, προοιωνίζονται αρνητικές εξελίξεις. Χθες έγιναν 162 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ανεβάζοντας τον αριθμό των νοσηλευομένων στους 1.739 συνολικά.

Όπως προκύπτει από την χθεσινή έκθεση, ο κορωνοϊός κυκλοφορεί σε 43 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με τις 14 από αυτές να καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων παρά το γενικό lockdown των δύο και πλέον μηνών στο οποίο «ζει» η χώρα μας. Αχαϊα, Βοιωτία, Εύβοια, Ημαθία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Λακωνία, Λάρισα, Λέσβος, Ξάνθη, Πιερία, Σέρρες, Τρίκαλα είναι οι επιβαρυμένες περιοχές. Ιδιαιτέρως υψηλό ιικό φορτίο αποτυπώνεται στις Περιφερειακές ενότητες Λακωνίας (23,5 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), Ευρυτανίας (19,9 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), Κοζάνης (35,29), Εύβοιας (9,5) και Τρικάλων (11,4 κρούσματα).

Περίπου το 1/3 των σημερινών κρουσμάτων συγκεντρώνει η Αττική, όπως συμβαίνει άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου η Θεσσαλονίκη κατέβηκε από το αρνητικό βάθρο της πρώτης θέσης στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού. Στη Θεσσαλονίκη όπου η επιδημία υποχωρεί σταθερά καταγράφηκαν 99 νέα κρούσματα – στα νοσοκομεία της πόλης χθες νοσηλεύονταν 532 ασθενείς σε απλές κλινικές και 153 σε ΜΕΘ.

Ειδικότερα, οι νέες διαγνώσεις στο λεκανοπέδιο κατανέμονται ως εξής: 38 από την Ανατολική Αττική, 52 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας, 49 από τη Δυτική Αττική, 36 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας, 106 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, 34 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας, 49 από τον Πειραιά και 1 από τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Σε αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, παραμένει πρώτη η Δυτική Αττική, με 30,45 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους (12,43 χθες) και ακολουθούν ο Πειραιάς (10,91), ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών (10,3), ο Βόρειος Τομέας Αθηνών (8,79), η Ανατολική Αττική (7,56), ο Δυτικός Τομέας Αθηνών (7,35) και ο Νότιος Τομέας Αθηνών (6,42).

Σε ό,τι αφορά τον σκληρό, και αντιπροσωπευτικό, δείκτη των διασωληνωμένων, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 337 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε ΜΕΘ. Το 63,5% των διασωληνωμένων είναι ηλικίας 65 χρόνων και άνω, το 33,5% ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 39-45 χρόνων και τέλος ποσοστό 3% αφορά ασθενείς ηλικίας 18-39 χρόνων.

Οι περισσότεροι διασωληνωμένοι βρίσκονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ωστόσο, από τα στοιχεία των νοσηλευομένων προκύπτει ότι τα επίπεδα των νοσηλειών της Αττικής ανεβαίνουν ανησυχητικά σε αντίθεση με τα αντίστοιχα στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας. Ενδεικτικά χθες στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν 463 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 σε απλές κλινικές – περισσότεροι κατά 13 σε σύγκριση με εκείνους της Δευτέρας- και στη Θεσσαλονίκη οι ασθενείς σε απλές κλινικές ήταν 532. Άλλοι 185 ασθενείς βρίσκονταν στα νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας.

Οι εμβολιασμοί της «Ελευθερίας»

Το 0,54% του ελληνικού πληθυσμού είχε εμβολιαστεί έως χθες το απόγευμα, με τον απόλυτο αριθμό να ανέρχεται σε 56.232 άτομα που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech. Πολλοί εξ αυτών είναι υγειονομικοί 18 νησιών τα οποία ξεκίνησαν χθες να εμβολιάζουν.

Μεγάλο μέρος όσων έκλεισαν ήδη το ραντεβού τους, το έκαναν ενώ είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και έλαβαν ήδη μήνυμα με τον προγραμματισμό του ραντεβού τους και απάντησαν θετικά στο 13034 ή μπήκαν (είτε οι ίδιοι, είτε συγγενικά τους πρόσωπα καθώς η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα δεν είναι εξοικειωμένη με το διαδίκτυο) στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr που έθεσε χθες σε λειτουργία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και παρουσίασε αναλυτικά ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στο τέλος Ιανουαρίου θα προστεθούν επιπλέον 13 νησιά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και ο στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να έχουν φτάσει τα εμβόλια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Για τον εμβολιασμό κατοίκων απομακρυσμένων νησιών θα συνδράμει ο Στρατός και το Λιμενικό.

Σήμερα, ξεκινά ο εμβολιασμός των υγειονομικών των ιδιωτικών νοσοκομείων οι οποίοι θα εμβολιάζονται στις μονάδες που εργάζονται. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr να κλείνουν ραντεβού στο ΕΣΥ οι ιδιώτες ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι οδοντίατροι. Τη διαδικασία μέσω της πλατφόρμας μπορούν να κάνουν και όσοι υγειονομικοί εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές, στις οποίες δεν έχουν αναπτυχθεί εμβολιαστικά κέντρα.

Ολοι όσοι εμβολιάζονται, θα λαμβάνουν ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για πάσα χρήση. Σε αυτό αναφέρεται ο αριθμός του εμβολιασμού, το όνομα του κατόχου του, η ημερομηνία γέννησης, το ΑΜΚΑ του, οι ημερομηνίες πρώτης και δεύτερης δόσης καθώς και ο τύπος του εμβολίου που χορηγήθηκε. Παρότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, το πιστοποιητικό θα μπορέσει όποιος πολίτης να το έχει στη διάθεσή του σε περίπτωση που του ζητηθεί (για παράδειγμα από αεροπορικές εταιρείες).

Το (ψηφιακό) πιστοποιητικό που θα λαμβάνει ο πολίτης μετά τον εμβολιασμό
pistopoiitiko_1

Ειδήσεις σήμερα:

Χαρδαλιάς: «Είμαστε στην αρχή του τέλους, σιγά σιγά επιστρέφουμε στην κανονικότητα που έχουμε χάσει»

ΗΠΑ: Ο Πενς απορρίπτει την 25η τροπολογία του Συντάγματος για να παυθεί ο Τραμπ

Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα Rafale
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (8)

ΒΕΤΑ

ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΛΛΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

Panos

Πειτε μας κι εμάς ποιο το νόημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού αν δεν έχουμε μόνιμη ανοσία από το εμβόλιο. Επίσης αν περάσεις την αρρώστια και έχεις ανοσία δεν θα πρέπει να έχεις πιστοποιητικό ανοσίας? Έχει προβλεφθεί να σημαίνονται με κίτρινο αστέρι αυτοί που δεν εμβολιάζονται?

Α

Σοβαρά;;; ΤΩΡΑ ανησυχείτε;;; Δεν τσιμπάμε!!!! Ας μην ανοίγατε τα σχολεία εσείς και η ανεκδιήγητη άχρηστη!!!

Που είναι ο εισαγγελέας

Που είναι ο εισαγγελέας να βάλει μέσα τους τρομοκρατες υποκριτες γιατρους φυλακή...... Μια απλή γρίπη του χειμώνα...... Το lockdown μας καταστρέψε σχολεία ανοιχτα λιανεμπορίο ανοιχτό τα καρναβάλια θα γίνουν κανονικά

Τώρα ανησυχούν

οι "ειδικοί" - μαριονέτες!!! Όταν τους έκανε ο, τι ήθελε η Κεραμίδα, δεν αγωνιούσε κανείς!!! Πως θα μπορέσουν να πείσουν τον κόσμο τώρα;;;;;

PANOS

30 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΝΑ 100.000 , ΡΕ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ , ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ . ΟΥΤΕ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΟΛΟΙ ΜΕΡΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ, ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΚΑΣΙΛΑ ΜΑΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ. ΑΣΕ ΠΟΥ ΑΝ ΘΕΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΟΝΤΑ ΠΑΣ ΑΝΕΤΑ. ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΣΑΝΟ ΕΛΕΟΣ, ΔΕ ΜΑΣ ΠΕΙΘΕΤΕ. ΠΕΙΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΠΠΟΥ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ. ΓΡΙΠΗ ΕΙΝΑΙ ( ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΗ ) ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΧΟΛΕΡΑ. ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΧΟΛΕΡΑΣ. Ο ΝΕΚΡΟΣ ΟΥΤΕ ΣΑΛΙΟ ,ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ , ΟΥΤΕ ΑΕΡΑ ΑΠΟ ΕΚΠΝΟΗ . ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΑΤΙ, Ο ΙΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΖΟΜΠΙ ??? ΧΑΧΑ ΑΝΤΕ ΡΕ .

Theo

Είμαι ιατρός σε ιδιωτικό κέντρο που δεν έχει κέντρο εμβολιασμού . Εγώ και άλλοι συνάδελφοι προσπαθήσαμε να κλείσουμε ραντεβού και δεν μας αναγνωρίζει το σύστημα ,

Καλημέρα

Κόψε το παραμύθι μας καταστρέψατε σε 1 χρόνο με το ψέμα σας και υποκρισία σας....Θελετε να πάρουμε το τσιπάκι με το εμβόλιο..... ΜΙΑ ΑΠΛΉ ΓΡΊΠΗ ΤΟΥ ΧΕΙΜΏΝΑ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ COVID ΌΛΑ ΕΊΝΑΙ ΨΈΜΜΑΤΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης