Καιρός: Στη δίνη της κακοκαιρίας η Βόρεια Ελλάδα - Προβλέψεις για χιόνια σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Καιρός: Στη δίνη της κακοκαιρίας η Βόρεια Ελλάδα - Προβλέψεις για χιόνια σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Για χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προβλέπει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος - Χιονόπτωση «express» στα βόρεια προάστια προβλέπει ο Κώστας Λαγουβάρδος

kairiko-arthro
«Σαρώνει» τη χώρα το νέο κύμα κακοκαιρίας με τη Βόρεια Ελλάδα να βρίσκεται στο στόχαστρο. Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στο Mega τόνισε ότι θα πέσουν χιόνια τόσο στη Βόρεια Ελλάδα όσο και στα πεδινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Παράλληλα ανέφερε ότι θα χιονίσει ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενώ από την Παρασκευή, 15.01.2021, το ψύχος αναμένεται να γίνει αισθητό και στα κεντρικά και νότια.

Επιπλέον δεν αποκλείεται να χιονίσει ακόμα και στα βόρεια προάστια της Αττικής την Παρασκευή το πρωί, ενώ το ίδιο περιμένουμε και στα νησιά του βόρειου και βορειοανατολικού Αιγαίου. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ορεινά με θερμοκρασίες -16 βαθμών Κελσίου στα βόρεια της Ελλάδας και στους -7 στα κεντρικά και νότια ορεινά.

Δείτε τα βίντεο:

Θράκη κακοκαιρία 1

Κλείσιμο
Θράκη κακοκαιρία 2

Θράκη κακοκαιρία 3

Θράκη κακοκαιρία 4

Θράκη κακοκαιρία 5

Μικρό Δέρειο: Πλημμυρισμένο το χωριό

Σουφλί: Πλημμύρισαν τα πάντα

Χιονόπτωση «express» στα βόρεια προάστια προβλέπει ο Κώστας Λαγουβάρδος

Χιονόπτωση
 
«express» στα βόρεια προάστια των Αθηνών  προβλέπει ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, γνωστοποιώντας τις πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις για τον καιρό  που θα επικρατήσει στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, ξεκαθαρίζοντας τη σύγχυση που επικρατεί,  για το εάν θα χιονίσει τελικά στην πρωτεύουσα.  
Σε πολλές περιοχές της Αττικής έχει ξεσπάσει σφοδρή καταιγίδα μετά τις τρεις το μεσημέρι.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος αναφέρθηκε σε μια ψυχρή εισβολή από τη νύχτα της Πέμπτης προς τα ξημερώματα της Παρασκευής, κυρίως στα βόρεια τμήματα της χώρας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα «γρήγορο» φαινόμενο, κατά τη διάρκεια του οποίου προβλέπεται να καταγραφούν ισχυρές καταιγίδες και χιόνια.  Από άποψη θερμοκρασιών η βόρεια Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας, ενώ οι Θεσσαλονικείς προβλέπεται να δουν χιόνια μέχρι και στο κέντρο της πόλης. 

Όσον αφορά στον καιρό της Αθήνας και την κακοκαιρία που πλησιάζει την Αττική γενικότερα,  επισημαίνει ότι «την Πέμπτη προς την Παρασκευή αναμένουμε χιονοπτώσεις  και στα ορεινά και ημιορεινά του λεκανοπεδίου της Αττικής, ίσως και στα πιο βόρεια προάστια. Το πέρασμα, όμως θα είναι σχετικά σύντομο. Το Σαββατοκύριακο τα φαινόμενα θα συνεχιστούν, με βροχές και χιόνια - την Κυριακή ίσως και σε πιο πεδινές περιοχές, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα για να είμαστε βέβαιοι για τις προβλέψεις μας».

Σκιαγραφώντας το «κύμα» κακοκαιρίας ο επιστήμων μίλησε για ένα καιρικό φαινόμενο που θα έχει διάρκεια όσον αφορά στις χαμηλές θερμοκρασίες, με περιόδους χιονιού που δεν θα καταφέρουν να «ντύσουν» την πρωτεύουσα στα «λευκά», κοινώς, να το «στρώσει»  σε πολύ χαμηλά υψόμετρα των βορείων προαστείων, όπως στο Χαλάνδρι και στην Κηφισιά. 

Εν συντομία, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες είναι ότι το κρύο θα παραμείνει για αρκετές ημέρες στη χώρα, μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, με την επιστημονική ομάδα να παρακολουθεί συνεχώς τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα. 

Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα και σε χαμηλά υψόμετρα. Οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται λίγο πιο κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Εν κατακλείδι, ο Κώστας Λαγουβάρδος εκτιμά ότι θα παρουσιάσει σημαντικό ενδιαφέρον η εξέλιξη του καιρού από την ερχόμενη Δευτέρα. 

«Πνίγεται ο Έβρος» από την κακοκαιρία

Υπενθυμίζεται ότι η σφοδρή βροχόπτωση έπληξε τον Έβρο όπου χωράφια και δρόμοι πλημμύρισαν από τον όγκο του νερού που έπεσε με αποτέλεσμα να κλείσει η κυκλοφορία στο δρόμο Φερών-Αλεξανδρούπολης στο ύψος του αεροδρομίου και στα δύο ρεύματα. Μάλιστα υπήρξαν περιπτώσεις όπου αρκετοί μαθητές, λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε μεταφέρθηκαν στα σπίτια τους με φορτωτικά μηχανήματα. Στο μεταξύ η Καρδίτσα που μετρά τις πληγές της από την πρόσφατη κακοκαιρία που προκάλεσε ο «Ιανός» έρχεται αντιμέτωπη και πάλι με τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα.  Την ίδια ώρα σοβαρές καταστροφές καταγράφηκαν και στην περιοχή των Τρικάλων.

Προβλήματα στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα

Παλαιές και νέες καταπτώσεις, ενεργοποίησαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, εντός και εκτός οικισμών. Σοβαρότερη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Παναγιώτη Νάνο, είναι αυτή έναντι της Αγίας Μαρίνας όπου κατολισθαίνει η πλαγιά του βουνού. Αποτέλεσμα είναι να έχουν παρατηρηθεί ρωγμές στον επαρχιακό δρόμο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων η οποία διεξάγεται κανονικά.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι καθιζήσεις στον οικισμό Αγία Μαρίνα Καρδίτσας. Κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών εξέτασε την πληγείσα περιοχή και προέβη σε αξιολόγηση των κτισμάτων. Οκτώ οικίες, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, κρίθηκαν ακατάλληλες ενώ δύο υπέστησαν κατάρρευση.

Επίσης το κλιμάκιο επισκέφθηκε τον οικισμό Ράφηνα Καρδίτσας, την κοινότητα Πεζούλας και το Λαμπερό για να εκτιμήσουν τις νέες ζημιές. Στον οικισμό Αγία Μαρίνα έγινε ελεγχόμενη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, για λόγους ασφάλειας του δικτύου.

Με το πέρας της αυτοψίας έγινε ενημέρωση των κατοίκων από τον δήμαρχο για τις επόμενες κινήσεις του Δήμου, καθώς και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την αποζημίωση και αποκατάσταση των πληγέντων.


Σε ό,τι αφορά τις νέες καταπτώσεις επίκεντρο αυτή τη φορά είναι οι κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Νευρόπολης, όπου σημειώθηκαν καταπτώσεις σε δρόμους εντός οικισμών και αγροτικούς δρόμους και ρέματα. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στους οικισμούς Πεζούλας, Φυλακτή και Νεοχώρι.

Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα απέστειλε επιστολές στη ΔΕΗ για ενέργειες αποκατάστασης του δικτύου με εναλλακτικό τρόπο, ενώ αναμένει επίσημα το πόρισμα του ΑΕΜΓΕ για περαιτέρω ενέργειες. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος με επιστολή του, μεταξύ των άλλων, ζήτησε από το υπουργείο Ενέργειας την άμεση χρηματοδότηση γεωλογικής μελέτης συνολικά για τις κοινότητες του Δήμου, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση.

Πλημμύρισε η Εγνατία Οδός στο ύψος του πρώην στρατοπέδου στη Νέα Νικόπολη Κοζάνης

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Κοζάνης, είχαν ως αποτέλεσμα το νερό σε ορισμένα σημεία της Εγνατίας οδού να μη μπορεί να απορροφηθεί από τα φρεάτια και τις καταβόθρες και να πλημμυρίσει το οδόστρωμα. Συγκεκριμένα πλημμύρισε κομμάτι του οδοστρώματος στο ύψος του πρώην στρατοπέδου στη Νέα Νικόπολη Κοζάνης, περίπου στο 200οχλμ., κοντά στον κόμβο της Καλαμιάς. Στο σημείο έσπευσαν οχήματα της πυροσβεστικής για την επιχείρηση απάντλησης υδάτων. Η Τροχαία Κοζάνης διέκοψε προσωρινά την κυκλοφορία των οχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο της Εγνατίας Οδού κι η κυκλοφορία διεξάγεται από την Ενωτική Οδό μέσω Κοίλων και Βατερού. 

Δείτε βίντεο από το kozan.gr

kozan.gr: Πλημμύρισε η Εγνατία Οδός στο ύψος του πρώην στρατοπέδου στη Νέα Νικόπολης Κοζάνης

Πλημμύρισε το επαρχιακό δίκτυο στο Διδυμότειχο

Στην περιοχή του Ελληνοχωρίου, έξω από το Διδυμότειχο, όπως συμβαίνει πάντα σε κάθε έντονη βροχή, πλημμύρισε και πάλι το οδόστρωμα του επαρχιακού δρόμου, ενώ όπως κατήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος Σίμος Τσιλίκας, υπήρξε εγκλωβισμός αυτοκινήτου στον περιφερειακό δρόμο προς το στρατόπεδο του Λαγού.

Στο χωριό Αβδέλλα το νερό μπήκε στις αυλές των σπιτιών και στην περιοχή βρέθηκαν ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου με τον Αντιδήμαρχο της περιοχής Πασχάλη Αδαμάκη για να διαπιστώσουν το μέγεθος του προβλήματος.

Διδυμότειχο: Ο δρόμος προς Αβδέλλα

Μεταξάδες: Πλημμύρισαν σπίτια στην Αβδέλλα

Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο του Έβρου – Πλημμύρισαν τα Λουτρά

Το απόγευμα της Τρίτης διακόπηκε η κυκλοφορία οχημάτων στον οικισμό του Προβατώνα λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που έχουν πλήξει τον Έβρο το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Επιπλέον, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στο «Κτήμα Βασίλη» και στη γέφυρα στην επαρχιακή οδό Αλεξανδρούπολης-Άβαντας.
evros1
Ειδικότερα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης των τελευταίων ωρών, εντοπίζονται προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Αλεξανδρούπολης-Άνθειας, Αλεξανδρούπολης-Άβαντας- Αισύμη, Φερών-Πυλαίας και Άρδανίου-Ιτέας. Στον Απαλό και τα Λουτρά υπάρχουν πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις. Μάλιστα στα Λουτρά, από την ορμή των νερών που «φούσκωσαν» το ποτάμι του χωριού, έπεσε η σιδερένια, κρεμαστή γέφυρα που ένωνε το ένα σημείο με το άλλο μέσα στο χωριό και χρησιμοποιούνταν απ’ τους κατοίκους για να περνούν το ποτάμι. Η κεντρική γέφυρα επίσης υπερχείλισε από την ορμητική μανία των νερών και παραμένει κλειστή με σήμανση από τον δήμο, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
apalou

_itea
Στην περιοχή των Φερών «έσπασε» το ανάχωμα στον δρόμο προς την Ιτέα στην γνωστή περιοχή «Τσάι», υπερχείλισε το ποτάμι και το χωριό αποκλείστηκε. Οι κάτοικοι της Ιτέας μάλιστα ζήτησαν ακόμα και την επέμβαση του στρατού από το στρατόπεδο της Καβησού, ώστε με μηχανήματα να δώσουν λύση στο σοβαρό πρόβλημα.

Φέρες Πρόβλημα στο δρόμο προς Ιτέα

Πολλά τα προβλήματα και το Δήμο Σουφλίου όπου υπάρχει και το κλείσιμο των σχολείων, κυρίως στον ορεινό όγκο του Μ. Δερείου έχουμε ακόμα και πλημμυρισμένα σπίτια. Μάλιστα τα νερά έχουν ήδη πλημμυρίσει σπίτια στο συγκεκριμένο χωριό και οι κάτοικοι όλοι απομακρύνθηκαν και συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία του Μικρού Δερείου. 

Παράλληλα, τα χωριά του ορεινού όγκου είναι αποκλεισμένα, ενώ από τον τεράστιο όγκο νερών που ξαφνικά πλημμύρισαν χειμάρρους και ρέματα, έπεσε γέφυρα που συνδέει το χωριό Μεσημέρι με το Μεγάλο Δέρειο. Δείτε τη φωτογραφία από το evros-news.
soufli_gefyra
Λύση για την μεταφορά δύο νεφροπαθών

Ήδη η δημοτική αρχή έχει έρθει σε άμεση επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις όπου χρειαστεί.

Αποκλεισμένο το Μικρό Δέρειο

Μάλιστα υπήρξε ανάγκη για την μεταφορά δύο νεφροπαθών από την περιοχή, οι οποίοι έπρεπε να μεταβούν για αιμοκάθαρση στο Διδυμότειχο και στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση για τη μεταφορά τους.
plimirismenosdromos2
plimirismenosdromos3
Προβλήματα και καταστροφές στο ύψος της Μάνδρας 
mandra1

mandra2
Πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφηκαν, όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες που δημοσιεύει το Evros24, μετά το εργοστάσιο Ζάχαρης στην Ορεστιάδα.
orestiada1

Πλημμύρισαν τα Β’ Κοιμητήρια Αλεξανδρούπολης


Δύσβατη και δυσκόλως προσπελάσιμη έχει καταστεί εδώ και μέρες η είσοδος των Β’ Κοιμητηρίων Αλεξανδρούπολης λόγω των εκτεταμένων βροχοπτώσεων.
koimitiriaalex
Μάλιστα, εκτός από την είσοδο του κοιμητηρίου, η στάθμη των βροχόνερων συσσωρεύεται και στα μονοπάτια αλλά και ανάμεσα στα μνήματα, καθιστώντας τη διάβαση κάποιου που δε θέλει να βραχεί όχι μόνο δύσκολη αλλά εώς και αδύνατη.

Μέρες «Ιανού» ξαναζεί η Καρδίτσα:  Ένα βήμα πριν κοπεί η Καρδίτσας - Άρτας και η πρόσβαση στο Δήμο Αργιθέας και τα ορεινά χωριά του Μουζακίου 

Φόβος να κοπεί ολοκληρωτικά ο δρόμος που συνδέει το Μουζάκι με τα ορεινά χωριά του και το Δήμο Αργιθέας μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων 30 ωρών. Έτσι όπως καταγράφει το KarditsaLive.Net το πρωί της Τρίτης είδαν την Ε.Ο. Καρδίτσας - Άρτας στο 2χλμ από το Μουζάκι (λίγο μετά την διασταύρωση προς Πορτή) να βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση από τα μανιασμένα νερά του Πάμισου που «έφαγαν» την όχθη (όπως συνέβη και με το Κέντρο Υγείας Μουζακίου τον περασμένο Σεπτέμβριο).
karditsa1
Προς το παρόν η κυκλοφορία διεξάγεται από μία λωρίδα κυκλοφορίας ωστόσο αν καταρρεύσει το υπόλοιπο τμήμα του δρόμου θα μιλάμε για ιδιαίτερα κακή εξέλιξη αφού όλη η κυκλοφορία προς τα ορεινά χωριά του Δήμου Μουζακίου και όλα τα χωριά του Δήμου Αργιθέας θα πρέπει να παρακάμπτεται μέσω του δρόμου που οδηγεί στην Πορτή.

Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είχε επισημανθεί στους αρμοδίους από κατοίκους ωστόσο ως φαίνεται αγνοήθηκε και τους προηγούμενους μήνες δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα και παρότι ολόκληρος ο νομός βρίσκεται σε κατάταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Ξυπνάει ο εφιάλτης στην Καλαμπάκα - Σαρώνει τα πάντα ο Πηνειός

Ως οριακή χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Διάβα Καλαμπάκας μετά τη συνεχόμενη έντονη βροχόπτωση των τελευταίων 36 ωρών.

pineios1


Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr ο Πηνειός ποταμός κατεβαίνει ορμητικός φέροντας μεγάλες ποσότητες νερού και φερτών υλικών από τα ορεινά της περιοχής μας. Έχει απλωθεί σε όλο το μήκος της κοίτης του στη γέφυρα της Διάβας, στο σημείο που είχε καταρρεύσει πριν από πέντε χρόνια τέτοια εποχή η παλιά γέφυρα. Η νέα γέφυρα που παραδόθηκε το 2017 από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κατασκευαστεί με όλες τις σύγχρονες μεθόδους και λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα νέα δεδομένα και στοιχεία της κλιματικής αλλαγής και των έντονων καιρικών φαινομένων. Η νέα γέφυρα αντέχει, ωστόσο για τους κατοίκους της περιοχής ξυπνάει ο εφιάλτης του 2016.

Τρίκαλα: Ανέβηκε η στάθμη του Ληθαίου - «Έκοψε» το δρόμο στο Φλαμούλι

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες και για την πόλη των Τρικάλων. Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr η στάθμη του Ληθαίου ποταμού ανέβηκε κατά 1 μέτρο (!) μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, φτάνοντας το 1.60 μ.. Στο Φλαμούλι υπερχείλισε κόβοντας τον δρόμο, ενώ και σε πολλά σημεία ακόμη η κατάσταση είναι οριακή.
trikala
Η πολιτική προστασία του Δήμου Τρικκαίων και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Ζιώγας βρίσκονται επί ποδός παρακολουθώντας συνεχώς τις μεταβολές και διακόπτοντας την κυκλοφορία όπου κρίνεται απαραίτητο. Προβλήματα διαπιστώνονται και στον επαρχιακό δρόμο Μεγάλων Καλυβίων-Μαγούλας.

Δείτε βίντεο: Καιρός - κακοκαιρία «σαρώνει» τη χώρα: «Πνίγεται» ο Έβρος - Ημέρες «Ιανού» η Καρδίτσα - Χιονόπτωση «express» στην Αθήνα προβλέπει ο Κώστας Λαγουβάρδος

Καιρός - κακοκαιρία «σαρώνει» τη χώρα - Χιονόπτωση «express» στην Αθήνα προβλέπει...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης