ΠΟΕΔΗΝ: Καταγγέλλει ότι οι εμβολιασμοί θα γίνονται μέσα στα νοσοκομεία και όχι στα Κέντρα Υγείας - Τι απαντούν από το υπουργείο Υγείας

ΠΟΕΔΗΝ: Καταγγέλλει ότι οι εμβολιασμοί θα γίνονται μέσα στα νοσοκομεία και όχι στα Κέντρα Υγείας - Τι απαντούν από το υπουργείο Υγείας

Από το υπουργείο Υγείας εξηγούν ότι, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech σε ό,τι αφορά τις συνθήκες συντήρησής του, θα συνεχίσει η διενέργεια εμβολιασμών στα νοσοκομεία - Όταν η χώρα παραλάβει και άλλα εμβόλια, όπως της Astrazeneca, τότε η «βεντάλια» των εμβολιασμών θα ανοίξει σε όλο το εύρος των 1.018 σημείων

emvoliasmoi_pedin_kataggelia
Επικίνδυνες αλλαγές στη λειτουργία των εμβολιαστικων κέντρων καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, επικαλούμενη μηνύματα που έλαβαν άτομα ηλικίας άνω των 85 χρόνων για τον εμβολιασμό τους, οι εμβολιασμοί θα γίνονται μέσα στα νοσοκομεία και όχι στα Κέντρα Υγείας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας κατά την παρουσίαση της εμβολιαστικής εκστρατείας και των 1.018 εμβολιαστικων κέντρων της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

«Τα εμβολιαστικά κέντρα για το εμβόλιο του κορωνοϊού στα νοσοκομεία σχεδιάστηκαν να λειτουργήσουν λίγες ημέρες για τον εμβολιασμό μόνο του υγειονομικού προσωπικού. Για τη λειτουργία τους έχει διατεθεί προσωπικό πάνω από 20 άτομα στο κάθε νοσοκομείο, αποδυναμώνοντας από προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό άλλες λειτουργίες των νοσοκομείων. Επίσης, στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων απασχολούνται τα μέλη των επιτροπών λοιμώξεων, που επιτελούν σοβαρό έργο στην οργάνωση των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού σχεδιάστηκαν να λειτουργήσουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Επικαλείται, δε, μηνύματα (sms) που έχουν λαβει ηλικιωμένοι πολίτες να εμβολιαστούν σε νοσοκομεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλει το γεγονός ότι δεν υπήρξε ενημέρωση των νοσοκομείων και των εργαζομένων γι' αυτήν την εξέλιξη, ενώ θέτει και μια άλλη κρίσιμη παράμετρο, την έκθεση σε κίνδυνο των 85χρονων και των συνοδών τους με τον εμβολιασμό μέσα σε νοσοκομεία τριτοβάθμιας περίθαλψης. προσωπικό.

«Είναι τουλάχιστον ακατανόητο. Να μπαινοβγαίνει κόσμος στα νοσοκομεία την ώρα που έχουν απαγορευθεί και τα επισκεπτήρια με κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού. Γιατί δεν ετοιμάσθηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπως έχουν ανακοινώσει;» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Για την ταχύτερη διενέργεια εμβολιασμών στον πληθυσμό θα παραμείνουν σε λειτουργία τα εμβολιαστικα κέντρα των δημόσιων νοσοκομείων, όπου αυτά έχουν αναπτυχθεί, εκ παράλληλου με τα εμβολιαστικα σημεία στα  κέντρα υγείας και στις δομές Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ).

Αυτό απαντούν στελέχη του υπουργείου Υγείας, με αφορμή τις αιτιάσεις της ΠΟΕΔΗΝ για την επικίνδυνη και αιφνιδιαστική απόφαση να γίνονται εμβολιασμοί στα νοσοκομεία.

Κλείσιμο
Από την Αριστοτέλους εξηγούν ότι ο σχεδιασμός της εμβολιαστικης εκστρατείας "Ελευθερία" βασίστηκε κυρίως στις δομές της ΠΦΥ, ωστόσο στην παρούσα φάση, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTechσε ο,τι αφορά τις συνθήκες συντήρησής του, θα συνεχίσει η διενέργεια εμβολιασμών στα νοσοκομεία.

Όταν η χώρα παραλάβει και άλλα εμβόλια, όπως της Astrazeneca, που δεν απαιτούν ειδικές συνθήκες, τότε η «βεντάλια» των εμβολιασμών θα ανοίξει σε όλο το εύρος των 1.018 σημείων εμβολιασμού.

Σε ο,τι αφορά τους κινδύνους για τη διασπορά, οι αρμόδιοι στο υπουργείο απαντούν πως όλα τα εμβολιαστικα σημεία μέσα στο ΕΣΥ έχουν γίνει πρωτίστως με γνώμονα την προστασία του υπόλοιπου νοσοκομείου, δηλαδή σε χώρους απομακρυσμένους από τη ζωτική λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Αναφορικά με τα μηνύματα που δέχονται ηλικιωμένοι στα κινητά τηλέφωνα μέσω της αυλης συνταγογράφησης, και που πιθανόν τους παραπεμπουν σε νοσοκομεία ή άλλα σημεία μακριά από τη δηλωθείσα οικία, τα στελέχη του υπουργείου απαντούν πως οι ηλικιωμένοι -και κάθε ένας που θα λάβει σχετικό μήνυμα- μπορούν μέσα σε 72 ώρες να αιτηθούν μέσω της πλατφόρμας να εμβολιαστουν σε δομη πλησίον της οικίας τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Πιστοποιητικό εμβολιασμού πρότεινε στην ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Η επιστολή του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Τρέχουν» οι εμβολιασμοί με SMS και ραντεβού - «Σκυτάλη» στους 85άρηδες δίνουν οι υγειονομικοί

Σταϊκούρας: Επιστρεπτέα προκαταβολή 6 ακόμα και αν ανοίξει η αγορά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης