Κορωνοϊός: «Σκληρά» lockdown, μαζικά rapid test και εθνικός εμβολιασμός στην τελική αναμέτρηση με την πανδημία

Κορωνοϊός: «Σκληρά» lockdown, μαζικά rapid test και εθνικός εμβολιασμός στην τελική αναμέτρηση με την πανδημία

Κανένας εφησυχασμός, «κόκκινο» στο ρεβεγιόν - Από το βράδυ της Δευτέρας ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας testing.gov.gr - Πώς θα συνδράμει ο στρατός - Στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί

thessmak
Όλα τα «όπλα» από τη φαρέτρα βγάζει το Μέγαρο Μαξίμου για την αναχαίτιση του δεύτερου -και επιστημονικά ισχυρότερου κύματος κάθε πανδημίας- σε μια απόπειρα να εξασφαλίσει το μικρότερο δυνατό αριθμό νέων κρουσμάτων στην αυγή του νέου έτους.

Διεξάγοντας την μάχη με τον κορωνοϊό σε τρία διαφορετικά επίπεδα, αυτά της ανάσχεσης με «σκληρά» lockdowns, της ανίχνευσης μέσω των rapid tests, αλλά και της πρώτης θεραπευτικής αντιμετώπισης του ιού με τα εμβόλια τις τελευταίες ημέρες του 2020, διανοίγεται για την κυβέρνηση ένας ορίζοντας περισσότερο αισιόδοξος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, παρότι ο φόβος της εορταστικής χαλάρωσης ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή.

Ανησυχούμε πολύ…

Αφοπλιστική, άλλωστε, εμφανίστηκε- εκφράζοντας τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων- η Παιδίατρος – λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου ως προς τις ημέρες των γιορτών. «Ανησυχούμε πολύ» δήλωσε ανοιχτά και τόνισε πως «γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας για τη μείωση των συναναστροφών και του συγχρωτισμού θα γεμίσουν και πάλι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Η ίδια εξήγησε ακόμη πως «οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς, ούτε για λάθη ούτε για ωχαδερφισμό», εστιάζοντας σε μια «μικρή μερίδα του πληθυσμού που είτε αμφισβητεί είτε έχει κουραστεί από την πολύμηνη στέρηση των δραστηριοτήτων», η οποία, ωστόσο, αποτελεί την κρίσιμη μάζα, για να κάνει τη ζημιά.

Αναφερθείσα και στην περίπτωση της Κοζάνης, που τέθηκε από σήμερα στις 6 το πρωί σε ολικό lockdown, αλλά και στη δυτική Αττική, η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι ο δείκτης επικινδυνότητας υπήρξε ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων στις δύο αυτές περιοχές, ο οποίος δεν ακολουθούσε το ρυθμό αποκλιμάκωσης στην υπόλοιπη χώρα. Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες προέκριναν το «μοντέλο Ασπρόπυργου» και για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, με ισχύ για τις επόμενες 7 ημέρες, οπότε και προβλέπεται:

1. επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα έως της 05:00 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

Κλείσιμο
2. αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.

3. αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα (10) άτομα, καθώς και αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή, καθώς και τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.

4. μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Άνω και Κάτω Φούσα, Γκορυτσά, Σοφό του Δήμου Ασπροπύργου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και της Μάνδρας.

5. εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

6. μοριακός έλεγχος κάθε πέντε (5) ημέρες στους εργαζόμενους Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

7. μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

8. απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για αυτόν τον σκοπό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.

9. αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους Δήμους αυτούς, καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές.

10. υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης, από κοινού με τους Δήμους των περιοχών αυτών και την Αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και με συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών.

11. εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης της εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

«Κόκκινο» ρεβεγιόν

Ταυτόχρονα, η αυστηροποίηση του πλαισίου σε τοπικό επίπεδο δεν αποτελεί άλλοθι εφησυχασμού κατά τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος επανέλαβε εμφατικά χθες πως δεν υφίσταται η προοπτική του ρεβεγιόν τα φετινά Χριστούγεννα, τη στιγμή που 9 πλέον περιοχές -μετά το ολικό απαγορευτικό της Κοζάνης -βρίσκονται στη διακεκαυμένη ζώνη, φλερτάροντας με το «σκληρό» lockdown.

«Δεν υπάρχουν ρεβεγιόν πρέπει να γίνει αντιληπτό αυτό. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και αν παρατηρηθεί ή αξιολογηθεί ότι γίνεται προσπάθεια κατάχρησης ή πέσουν στην αντίληψή μας φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν προετοιμασίας καταστάσεων εκτός τήρησης μέτρων τα οποία έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές, προφανώς θα επανεξεταστεί κάθε μέτρο όπως άλλωστε γίνεται σε όλη την πορεία της πανδημίας» προειδοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας ότι «για 3, 4, 5 ώρες γιορτινού ξεφαντώματος χωρίς μέτρα ας μην στείλουμε αγαπημένους μας ανθρώπους στο νοσοκομείο».

Σαρωτικά rapid tests

Την ίδια στιγμή εντείνεται η κυβερνητική προσπάθεια και στο πεδίο ιχνηλάτησης του ιού, προκειμένου να αποτυπωθεί η «διαδρομή» του στην κοινότητα μέσω της μαζικότητας και της τυχαιότητας του δείγματος. Για το λόγο αυτό, στην μάχη ρίχνεται ειδική πλατφόρμα testing.gov.gr, η οποία αποσκοπεί στην αναχαίτιση τυχόν τρίτου κύματος της πανδημίας.

Τα τεστς θα διεξάγονται δωρεάν, ενώ το ευκταίο είναι να αγγίξει ο ημερήσιος αριθμός τους τις 12.000, ώστε να οδηγήσει στην πράξη στην διακοπή αλυσίδων μετάδοσης, στην βελτίωση της προβλεπτικής ικανότητας και την καλύτερη εκτίμηση της ασυμπτωματικής διασποράς στην κοινότητα.

Για το σκοπό αυτό θα αναπτυχθούν σε όλη την επικράτεια 386 σταθερά σημεία ελέγχου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και Υγειονομικές Μονάδες του ΕΟΔΥ. Η εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα εκκινήσει μεθαύριο, Δευτέρα και οι πρώτες ομάδες των 12.000 πολιτών έκαστη θα υποβληθούν στα τεστ το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου και τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Πανελλαδικός εμβολιασμός

Μια ημέρα πριν, δηλαδή στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινά η πρώτη φάση του μαζικού εμβολιασμού στην Ελλάδα, που θα έχει προμηθευτεί από την προηγούμενη ημέρα τα εμβόλια μέσω της πανευρωπαϊκής κατανομής.

Εκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς που έχουν δηλώσει ότι θα εμβολιαστούν από τις πρώτες κιόλας στιγμές της άφιξης του εμβολίου επί ελληνικού εδάφους, μια νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος πολίτης θα εμβολιαστούν συμβολικά πρώτοι, καθώς αποτελούν τις δύο ομάδες απόλυτης προτεραιότητας (υγειονομικοί και Τρίτη ηλικία), οι οποίες θα προηγηθούν όλων στην πρώτη φάση του εμβολιασμού, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Στη διάρκεια σχετικής σύσκεψης χθες, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη τέθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες στο εθνικό σχέδιο εμβολιασμού, με την «κωδική» ονομασία, επιχείρηση «Ελευθερία», η εκτέλεση του οποίου θα οδηγήσει τη χώρα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, στον «επίλογο της πανδημίας» και συνάμα στον «πρόλογο μιας νέας εποχής».

Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Άδεια κατεπείγουσας χρήσης και στο εμβόλιο της Moderna

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Αντίστροφη μέτρηση για τον εθνικό εμβολιασμό – Το χρονοδιάγραμμα και οι προτεραιότητες

Big Brother: Νικήτρια η Άννα Μαρία Ψυχαράκη - Κέρδισε τα 100.000 ευρώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης