Παρά το lockdown, το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται εξαιτίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με όσα περιγράφει ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο MEGA.
Ανέφερε, ωστόσο, ότι η πολιτεία προσεγγίζει πλέον με μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα τη διαχείριση της πανδημίας, προσθέτοντας πως οι πολίτες έχουν αρχίσει να προσέχουν πιο πολύ και να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα αυτοπροστασίας. Μελανό σημείο παραμένει όμως το γεγονός ότι δεν γίνονται τόσο πολλά τεστ στην Θεσσαλονίκη όσο θα έπρεπε.
Σχετικά με τις γιορτές, ο κ. Καπραβέλος εξέφρασε τον φόβο ότι «τα Χριστούγεννα μπορεί να προκαλέσουν το τρίτο ορμητικό κύμα της πανδημίας». Αναγνώρισε την ανθρώπινη ανάγκη ο κόσμος να νιώσει την προετοιμασία για τα Χριστούγεννα, ωστόσο απο υγειονομικής απόψεως τα πράγματα είναι διαφορετικά και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. «Ως υγειονομικός δεν μπορώ να βλέπω τη διευκόλυνση αυτού του θανατηφόρου ιού» είπε χαρακτηριστικά.
O ίδιος χτύπησε το καμπανάκι κινδύνου για τον αριθμό του προσωπικού στα νοσοκομεία, ζήτημα το οποίο πρέπει να δει η πολιτεία. Χρειάζονται βαθιές θεσμικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και προσλήψεις. «Είμαστε λίγοι, δεν θα αντέξουμε ένα τρίτο κύμα, είμαστε εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά» είπε.
«Δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά ένας μαραθώνιος. Ο ιός καραδοκεί και θα έχουμε αύξηση της θνητότητας αν δεν προσέξουμε» είπε.
«Τριανταπέντε χρόνια στο σύστημα υγείας δεν έχω ξαναδεί τέτοια ορμή νόσου» κατέληξε ο κ. Καπραβέλος.
Πολλές από τις αλλαγές που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση υποτιμώνται ή μένουν χωρίς φροντίδα, παρότι μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής, τις σχέσεις και την καθημερινότητα.
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μας πάρει πρώτα το βαρετό, μετά ότι είναι «ρουτίνα» και στο τέλος την ίδια την ανάγκη για δουλειά και γιατί αυτό μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα που μας συνέβη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ή μήπως όχι;
Στο πιο κοσμοπολίτικο νησί των Σποράδων, που ξεχωρίζει για τις καταγάλανες παραλίες και τα καταπράσινα πευκοδάση συνεχίστηκε στις αρχές του Φθινοπώρου (7 - 9 Σεπτεμβρίου) το πρόγραμμα Plastic Free Greece, με παράκτιους και υποθαλάσσιους καθαρισμούς που αποδείχτηκαν εξαιρετικά αποδοτικοί.