Κορωνοϊός - Γώγος (ΘΕΜΑ 104,6): Το lockdown δεν λειτουργεί όσο θα θέλαμε - Η εστίαση θα ανοίξει τελευταία

Κορωνοϊός - Γώγος (ΘΕΜΑ 104,6): Το lockdown δεν λειτουργεί όσο θα θέλαμε - Η εστίαση θα ανοίξει τελευταία

«Τα σχολεία ενδεχομένως να ανοίξουν μέσα στις γιορτές» ανέφερε ο καθηγητής

lockdown
Τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν φανεί ακόμα, τα αποτελέσματα των περιοριστικών μέτρων εξήγησε μιλώντας στον ρ./σ ΘΕΜΑ 104,6 ο Χαράλαμπος Γώγος, παθολόγος -Λοιμωξιολόγος Καθηγητής παθολογίας Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας.

Αρχικά, σημείωσε ότι κομβικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι το δεύτερο lockdown δεν έχει τον ίδιο βαθμό αυστηρότητας με το πρώτο. «Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη διασπορά σε οικογένειες, επιχειρήσεις, νοσοκομεία, στρατόπεδα», συμπλήρωσε. Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος, ότι ενδεχομένως τις επόμενες δύο εβδομάδες να δούμε μείωση των κρουσμάτων.

«Το επόμενο σημαντικό στοιχείο που θα δούμε και είναι κομβικό, είναι η μείωση της ψαλίδας στις εισαγωγές-εξαγωγές στα νοσοκομεία», ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι παρατηρείται μια μικρή μείωση, ωστόσο η πίεση είναι ακόμη πολύ μεγάλη στο Σύστημα Υγείας και αυτό δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, προς το παρόν.

«Οτιδήποτε ανοίξει θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και με συνεχή παρακολούθηση», σημείωσε και εκτίμησε, ότι τα σχολεία ενδεχομένως να ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ η εστίαση φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει. Όμως, σημείωσε ότι ένα ενδεχόμενο πρόωρο άνοιγμα, είναι επικίνδυνο όσον αφορά το τρίτο κύμα της πανδημίας. «Όσο πιο αργά, τόσο το καλύτερο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Για τα σχολεία, ο κ. Γώγος, σημείωσε ότι θα ήταν μια καλή πρακτική να γίνουν τυχαία τεστ όταν ανοίξουν, ώστε να παρακολουθείται η διασπορά στην κοινότητα. Χαιρέτισε και τη σκέψη για τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο στον γενικό πληθυσμό ακόμη και με rapid test, όταν επιβεβαιωθεί ότι είναι αξιόπιστα για να υπάρχει ο έλεγχος των κρουσμάτων.

Αναφερόμενος και στη συζήτηση για τον ΕΟΔΥ και τα διπλά βιβλία, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο να λέγεται ότι υπάρχουν κρυφά στοιχεία, υπερασπιζόμενος την επιτροπή και ξεκαθάρισε ότι δεν θα εργάζονταν οι επιστήμονες αν υπήρχαν αμφίβολα στοιχεία, όμως, δεν έκρυψε ότι τα στοιχεία έχουν βελτιωθεί τελευταία.

Για το αν άργησε ή όχι η εφαρμογή μέτρων, κυρίως στη Β. Ελλάδα, είπε ότι εκ των υστέρων, μπορεί κανείς να πει πολλά και, "ίσως κάποιες αποφάσεις να καθυστέρησαν", ωστόσο, υπογράμμισε ότι κυρίως στη Θεσσαλονίκη τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν επαρκώς.

Κλείσιμο


Ειδήσεις σήμερα:

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς»: Με μία δόση μπαίνουν ξανά στις 120 όσοι έχασαν την ρύθμιση

Εξηγήσεις στο αυτόφωρο αναμένεται να δώσει σήμερα ο Νότης Σφακιανάκης

Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη Λέσβο - Αγνοούνται τρία άτομα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης