LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: «Είδα την αξονική στους πνεύμονές μου και τρόμαξα» λέει γιατρός που νόσησε

giatros

Εμφάνισε βαριά συμπτώματα κορωνοϊού - Ο Δημήτρης Πεϊχαμπέρης είναι ειδικευόμενος γιατρός στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Ο ειδικευόμενος γιατρός στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης Δημήτρης Πεϊχαμπέρης ανήκει σε εκείνο το 1% του πληθυσμού που χωρίς να αντιμετωπίζει υποκείμενα νοσήματα είχε την ατυχία να εμφανίσει βαριά συμπτώματα κορωνοϊού.

Ο Δημήτρης Πεϊχαμπέρης περιγράφει σε συγκλονιστική ανάρτηση του στο Facebook, πώς από τη θέση του γιατρού, πέρασε ξαφνικά στη θέση του ασθενή. Τις δραματικές στιγμές στον θάλαμο Covid, όπου αναγκάστηκε να εκτελεί παράλληλα χρέη νοσηλευτή, «τη στιγμή που το προσωπικό έτρεχε πανικόβλητο να εξυπηρετήσει εκατοντάδες άλλους ασθενείς». Τον τρόμο που ένιωσε όταν ζήτησε να του δείξουν σε βίντεο την αξονική στους πνεύμονες του, τη συγκίνηση που ένιωσε όταν είδε τον 65χρονο διπλανό του να μιλάει ακατάπαυστα στο κινητό του, όντας σε κωματώδη κατάσταση τις προηγούμενες μέρες. Την θλίψη που τον πλημμύρησε όταν είδε να πεθαίνει δίπλα του ένας ακόμη ασθενής με Covid-19.

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες, όταν ο Δημήτρης Πεϊχαμπέρης, βρισκόταν σπίτι του σε καραντίνα υποφέροντας από τα συμπτώματα της νόσου Covid-19.

«Έκανα ένα ακόμη ντουζ μήπως και πέσει ο πυρετός. Ζαλίστηκα όμως καταφερα να κρατηθώ την τελευταία στιγμή. Δεν άντεχα όμως άλλο... 11ημέρες στο σπίτι σε καραντίνα θετικός στον κορονοιο περίμενα υπομονετικά κι όμως η πολυπόθητη βελτίωση δεν έλεγε να έρθει. Ώσπου το αποφάσισα είχε έρθει η στιγμή να πάω στο νοσοκομείο... Μόνο που αυτή τη φορά δε θα φορούσα μάσκα, ούτε ασπίδα πρόσωπου, ούτε προστατευτική στολή. Είχα περάσει στην αντίπερα όχθη...».

Στην κλινική ήξερε τι πρόκειται να αντιμετωπίσει. Ένα χάος καθώς ο αριθμός των εισαγωγών αυξανόταν δραματικά.

Θα πει: «Η κλινική μας ήταν γεμάτη. Σε ένα θάλαμο για τρεις ήμουν ο τέταρτος σε πρόσθετο κρεβάτι. Η κατάσταση δραματική. Πραγματικός πόλεμος. Αυτή την κατάσταση ζούσα καθημερινά τους τελευταίους μήνες ως ειδικευόμενος γιατρός στην κλινική Covid19 του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στην κλινική όπου κι εγώ ο ίδιος πλέον νοσηλευόμουν. Μέρες τώρα η κατάσταση είχε γίνει ανεξέλεγκτη. Εφημερευα μέρα παρά μέρα μαζί με όσους συναδέλφους παρέμεναν ακόμη αρνητικοί στον κορονοιο και το πρόγραμμα αναπροσαρμοζόταν καθημερινά. Οι αριθμοί των εισαγωγών όλο και αυξάνονταν όσο έμπαινε ο Νοέμβρης εμείς όμως μέναμε όλο και λιγότεροι. Το καθημερινό μου πρόγραμμα ήταν 24ωρη εφημερία χωρίς ύπνο, χωρίς διάλειμμα για ξεκούραση και με το ζόρι λίγος χρόνος για νερό και φαγητό. Και φυσικά ύπνος την επόμενη μέρα μέχρι 8-9 το βράδυ για να ξανακοιμηθω και να εφημερευσω ξανά την επόμενη ημέρα το πρωί σε συνθήκες που δυσκόλευαν και γίνονταν όλο και ποιο απαιτητικές. Κι όμως δίναμε και δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό μαζί με όλους τους συναδέλφους και τους νοσηλευτές μας εκεί στην πρώτη γραμμή. Ώσπου ήρθε και η δική μου στιγμή να κολλήσω τον ιό και πως να γλυτώσεις εργαζόμενος σε τόσο υψηλό ιικό φορτίο επί μήνες;».

Ο ειδικευόμενος γιατρός αναγκάζεται να νοσηλευτεί, καθώς η υγεία του παρουσίαζε επιδείνωση. Έκανε εισαγωγή και μπήκε σε θάλαμο μαζί με άλλους ασθενείς, κάποιοι εκ των οποίων έδιναν αγώνα να κρατηθούν στη ζωή.
19095322_10212228390001006_3858241973061204363_o

Ιδού πώς περιγράφει την κατάσταση που αντιμετώπισε στον θάλαμο Covid:

«Στο θάλαμο οι ώρες περνούσαν αργά με προσμονή και ανησυχία για όλους. Στη γωνία κοντά στο παράθυρο ο κύριος Γιάννης γύρω στα 55 με ειδική μάσκα επανεισπνοής έδινε τη δική του μάχη εδώ και μέρες. Η οικογένεια του τον καλούσε τακτικά με βίντεο κλίση. Ο ίδιος δεν είχε ακόμη δύναμη να τους μιλήσει. Του μιλούσαν όμως εκείνοι λέγοντας του πόσο τον αγαπούν, πόσο τον σκέφτονται. Δίνοντας του κουράγιο και δύναμη να συνεχίσει να αγωνίζεται για τον ίδιο και για εκείνους... Στο δίπλα κρεβάτι ένας ακόμη κυρίος γύρω στα 65 ετοιμαζόταν να πάρει εξιτήριο μετα από σχεδόν ένα μήνα νοσηλείας. Μετά από μέρες σε κωματώδη κατάσταση τα είχε καταφέρει. Μιλούσε ακατάπαυστα με τους δικούς στο τηλέφωνο. Έδειχνε να μη το πίστευε ούτε ο ίδιος πως είχε κερδίσει μια τόσο μεγάλη μάχη. Μια μάχη για την ίδια του τη ζωή. Και δεν έβλεπε την ώρα να τους συναντήσει... Στο τελευταίο κρεβάτι ήταν ο παππούς Δημήτρης. Ο παππούς ήταν γύρω στα 90. Ο κορονοιος τον είχε καταβάλει. Έδειχνε ότι υπέφερε από όλη αυτή την κατάσταση. Και σε συνδυασμό με το προχωρημένο της ηλικίας του ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι του προσπαθώντας με δυσκολία να ανασάνει. Δε μπορούσα να τον ακούω να να εκλιπαρεί για λίγο νερό. Ήξερα ότι οι νοσηλευτές τρέχανε πανικόβλητοι για να εξυπηρετήσουν τους εκατονταδες ασθενείς που κρεμόταν στην κυριολεξία από τα παράθυρα. Τι να πρωτοκανουν κι αυτοί. Προσπάθησα να τον βοηθήσω τον παππού από την πρώτη στιγμή. Το θεώρησα χρέος μου. Βρισκόμουν άλλωστε στο δεύτερο μου σπίτι... Τι και αν το οξυγόνο μου σταδιακά έπεφτε στο 80%. Τι κι αν ζαλίζομουν μεσα σε λίγα δευτερόλεπτα όταν έβγαζα το ρινικό καθετήρα που φορούσα και με το ζόρι πηγαίνα μέχρι την τουαλέτα. Μπορούσα να το αντέξω. Προσπάθησα να τον βοηθήσω, να του φορέσω τη μάσκα οξυγόνου όταν έβγαινε, να του δώσω λίγο νερό όταν ζητούσε...»

Το μεγάλο σοκ

Ο Δημήτρης Πεϊχαμπέρης, αγαπάει τον αθλητισμό. Στον ελεύθερο του χρόνο βάζει τα παπούτσια τρεξίματος και «οργώνει» τους δρόμους, καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις, από τον Μαραθώνιο της Αθήνας μέχρι σε event της Θεσσαλονίκης. Δεν καπνίζει κι ακολουθεί υγιεινό τρόπο ζωής. Ωστόσο ο ιός κατάφερε να διεισδύσει στον οργανισμό του, προκαλώντας του βαρύτατη πνευμονία, όπως γράφει στην ανάρτηση του:

«Την επόμενη ημέρα αποφασίστηκε να κάνω αξονική θώρακος. Το αποτέλεσμα της επιβεβαίωσε τους φόβους μου. Ανήκα επίσημα σε εκείνο το 1% του πληθυσμού που χωρίς να αντιμετωπίζει υποκείμενα νοσήματα, που χωρίς να καπνίζει και που ενώ ακολουθεί εδώ και χρόνια ένα αθλητικό τρόπο ζωής είχε την ατυχία να εμφανίσει βαρύτατη πνευμονία Covid19. Ζήτησα από έναν από τους συναδέλφους να μου στείλει σε βίντεο την αξονική. Τρόμαξα όταν είδα την έκταση της. Μερικές φορές όταν γνωρίζεις τον κίνδυνο, όταν έχεις δει δεκάδες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν διασωληνωθεί ή ακόμη και χάσει τις ζωές τους μπροστά στα μάτια σου, ίσως να ανησυχείς ακόμη περισσότερο γνωρίζοντας τι μπορεί να σου συμβεί».
127850139_10223047127982694_8365044658012304722_o

Κλείνοντας, περιγράφει εικόνες και συναισθήματα που ένιωσαν όλοι οι ασθενείς στον θάλαμο, όταν ένας 90χρονος που νοσηλευόταν μαζί τους, δεν τα κατάφερε και κατέληξε.

«Την επόμενη ημέρα ο παππούς επιδεινώθηκε, δεν άντεξε, έπεσε σε κώμα, έκανε άπνοια και τελικά κατέληξε. Ένα ακόμη θύμα στις λίστες του καταραμένου κορονοιου. Ο θάλαμος ήταν ποιο σιωπηλός εκείνη τη μέρα. Κάνεις μας δεν είχε διάθεση να μιλήσει...Οι μέρες περνούσαν και ευτυχώς άρχισα να βλέπω γρήγορα τα πρώτα σημάδια βελτίωσης. Οι δικοί μου συνεχώς εκεί στήριγμα μου από την πρώτη μέρα και όλοι οι καλοί φίλοι εκεί για να μου δώσουν κουράγιο, να μου συμπαρασταθούν. Οι συνάδελφοι συγκινητικοί και έτοιμοι να με βοηθήσουν, να μου φέρουν πράγματα που χρειαζόμουν τόσο στη περίοδο της καραντίνας όσο για το διάστημα που νοσηλεύτηκα. Όπως και το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου που με βοήθησε να αναρρώσω άμεσα και να βγω όσο το δυνατόν πιο αλώβητος από αυτή την άσχημη περιπέτεια. Ένα ευχαριστώ είναι λίγο, θα θυμάμαι για πάντα τα όσα κάνατε για μένα. Τα λέμε σύντομα εκεί στην πρώτη γραμμή της μάχης... Καλή δύναμη σε όλους!!».

Ειδήσεις σήμερα: 

Εφορία: Τα 11 σημεία που πρέπει να προσέξετε με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις μέχρι το τέλος του χρόνου

Ποιες οφειλές προς το δημόσιο πληρώνονται μέχρι 30 Νοεμβρίου - Ποιες αναστέλλονται

Φλώρινα: Συναγερμός σε γηροκομείο - Κρούσματα σε τρόφιμους και εργαζομένο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (80)

Δε μου λες γιατρέ...

Η σκέτη βαριά ή καί πολύ βαριά πνευμονία, εξακολουθεί να υπάρχει ή έχει εξαφανιστεί τώρα με τον covid;

HXM

Τα πολλα λογια ειναι φτωχεια. Βγαζει και σελφι μπροστα στην ακτινογραφια ο ανοητος.

Η χειρότερη κατάσταση

που βιώνουμε νομίζω ότι είναι αυτή του διχασμού. Ψεκασμένοι, καραντινολάγνοι, συνομωσιολόγοι, αρνητές κλπ κλπ. Τρωγόμαστε μεταξύ μας... Ας κρατήσουμε κάποια δεδομένα: οι περισσότεροι θέλουμε το καλό της χώρας, και σίγουρα ΟΛΟΙ θέλουμε την υγεία μας. Ο ιός υπάρχει, είναι επικίνδυνος, έχει διαφορετικά συμπτώματα στον καθένα, μεταδίδεται εύκολα. Η κατάσταση του ΕΣΥ είναι ασφυκτική (η απόδοση ευθυνών που οφείλει να γίνει, είναι άλλο δύσκολο κεφάλαιο), και οφείλουμε όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πέραν αυτών, διαφωνώ με το καθολικό κλείσιμο της οικονομίας και φυσικά με τον υπερβάλλοντα ζήλο κάποιων οργάνων. Αλλά κάποιοι έχουμε δώσει και ακόμα δίνουμε δείγματα ασυνειδησίας, δίνοντας έτσι αφορμές να μας περιορίζουν. Πάντα υπάρχει η χρυσή τομή στα περιοριστικά μέτρα, αλλά νομίζω πως δεν την έχουν πετύχει, οδηγώντας έτσι πολύ κόσμο σε απόγνωση. Ας ευχηθούμε το εμβόλιο να είναι αφαλές, και να έρθει σύντομα. Και να σταματήσουμε να βλέπουμε παντού συνομωσίες και εχθρούς... είναι κάτι που μας φθείρει. Με υπομονή και τη βοήθεια του Θεού, θα το παλαίψουμε κι αυτό.

Βερεθηκα να ακουω αρνητες . Πότε ξαναδατε στην Ελλαδα γριπουλα να θεριζει εναν καθε 12 λεπτα;

Και φτιαχτός απο τον Big Brother να ειναι ο κοσμος πεθαινει...

giannis

Εμένα η απορία μου είναι αν ο γιατρός είχε την ίδια αντιμετώπιση από τους συναδέλφους του στο νοσοκομείο όπως ο κάθε τυχαίος ασθενής που τυγχάνει να χρειαστεί νοσηλεία.

Δηλαδή

Μεταφέρεται στον αέρα, οπως με το τσέρνομπιλ;

Αργότερα

Θα βγάλει και με μαγιό

ασθενής μη ψεκασμένος

ένα έπος το χρειάζεστε και εσείς οι γιατροί ,...τόσα χρόνια φακελάκια μίζες ταξιδακια δώρο αδιαφορία στον ασθενή...ε?

Δε μας τρομάζετε πια

Οτιδήποτε και να πείτε, οτιδήποτε και να ξεφουρνίσετε από το μυαλό σας. Συνηθίσαμε, βαρεθήκαμε, διαβάσαμε, ακούσαμε, μάθαμε, γίναμε σοφότεροι!!!

@Δε μας τρομάζετε πια

Με αυτά που γράφεις, μάλλον πρέπει να διαβάσεις πολύ ακόμα. Όχι για να γίνεις όχι σοφός φυσικά, αλλά για να αποκτήσεις στοιχειώδη παιδεία (από την οποία απέχεις έτη φωτός...).

Geo7

Ναι τούβλο

TheloTinMamaMou

Άλλος ένας κλαψιάρης που δεν άντεξε μια γριπούλα κ απασχόλησε άδικα το νοσοκομείο... Έλεος με τα μαμόθρεφτα κ τους καλομαθημένους ΠΘ...

Geo7

Έλα και εσυ, κερνάω κορωνοσάλιο βλάκα

@

Πιστεύεις ότι η γριπούλα αντιμετωπίζεται με φάρμακα ή από την παρέμβαση των Nefelim τα οποία είναι έτοιμα να αποτρέψουν την παγκόσμια δικτατορία των Iluminati που έριξαν τον ιό στην ανθρωπότητα για να υποδουλώσουν το ανθρώπινο γένος? Και πρόσεξε, εσύ μην πας σε νοσοκομείο αλλά μείνε σπίτι και περίμενε την ημέρα της λευτεριάς. Ο καιρός γαρ εγγύς.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης