LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: «Έσπασε» το φράγμα των 100.000 κρουσμάτων - Υπό πίεση για άλλες 15 ημέρες το ΕΣΥ

entatiki-fresh-main2

Μειώνονται τα κρούσματα - Περίπου 1.600 ασθενείς θα χρειαστεί να νοσηλευτούν τις επόμενες 15 ημέρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών

Παρά το βαρύ φορτίο που κουβαλά ο Νοέμβριος – μέχρι χθες, δηλαδή μέσα σε 27 ημέρες είχαν καταγραφεί 1.476 θάνατοι λόγω της επιδημίας κορωνοϊού από τους συνολικά 2.102 που μετρά η χώρα από την αρχή της επιδημίας- ολοκληρώνεται με ένα θετικό δεδομένο: είναι σαφής η μείωση στα νέα κρούσματα, όπως επισήμαναν οι ειδικοί χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας. Αυτό όμως δεν θα αποτυπωθεί στον ερχόμενο μήνα, όχι τουλάχιστον άμεσα. Ο Δεκέμβριος, ο οποίος θα παραλάβει τη σκυτάλη της επιδημίας, θα χαρακτηριστεί από τη συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ, για το πρώτο 15νθήμερο.

Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, που βασίζονται στα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, και τα οποία επικαλέστηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, περίπου 1.600 άνθρωποι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, ενώ εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θα χρειαστεί να κάνουν περίπου 250 άτομα.

Χθες έσπασε το «φράγμα» των 100.000 κρουσμάτων κορωνοϊού, καταγράφηκαν άλλοι 101 θάνατοι, εισήχθησαν περισσότεροι από 400 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία, σταθεροποιήθηκε ο δείκτης μετάδοσης κάτω από 1 γενικά στην επικράτεια αλλά πάνω από 1 σε αρκετές περιοχές: το μελανό πρίσμα της κατάστασης που διαμορφώνεται στη χώρα μας σε ό,τι αφορά την επέλαση και την επίπτωση της επιδημίας, που αποδίδουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν εξηγούν απολύτως γιατί παρατάθηκε το καθολικό «απαγορευτικό» (lockdown) ως τις 7 Δεκεμβρίου. Σε μια δεύτερη ανάγνωση μάλλον δείχνουν επιπλέον σκέψεις και προβληματισμούς, εμπόδια και δυσκολίες, για την άρση των περιορισμών και μετά την... παράταση.

«Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμα συζητηθεί στην Επιτροπή μας και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, υπενθυμίζοντας ότι η πίεση ή η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ θα αποτελέσει τον κρίσιμο ρυθμιστή των συζητήσεων και των εισηγήσεων της Επιτροπής.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες για την άρση του lockdown και για το τι θα ισχύσει στην περίοδο των γιορτών. Αντιθέτως ξεκαθάρισε πως «φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά στην Ελλάδα, όπως άλλωστε σε όλη την Ευρώπη, όπως άλλωστε σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη» και υπενθύμισε ότι «για τις επόμενες 10 μέρες, τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο. Και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας, στην πιστή εφαρμογή τους».

Η ειδικός αναφέρθηκε σε προγνωστικό μοντέλο που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων στις αρχές της εβδομάδας, βάσει του οποίου μία βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση των νοσηλειών και των θανάτων.

«Αυτό οφείλεται στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στις πόλεις μας, και συνεπώς όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση που ζούμε, τόσο γρηγορότερα και πιο έντονα θα δούμε την αναζωπύρωση της επιδημίας. Αντίθετα, αν η άρση των μέτρων συμβεί αφού έχει μειωθεί περαιτέρω η διασπορά στην κοινότητα, η όποια αύξηση των κρουσμάτων θα καθυστερήσει και θα γίνει και με χαμηλότερο ρυθμό» επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου. «Ασφαλώς θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας, χωρίς όμως να ξεχάσουμε ότι ζούμε στον πυρήνα μίας πανδημίας» κατέληξε η ίδια.
meth

Πέφτει η καμπύλη, αλλά όχι και το επιδημιολογικό φορτίο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκαν οι ειδικοί, η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο. Υπολογίζεται ότι τα ενεργά κρούσματα είναι περισσότερα από 25.000 στη χώρα.

Στην επικράτεια ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι περίπου 2.000 κρούσματα ανά μέρα. Στην Αττική είναι κάτω από 400 νέα κρούσματα την ημέρα και στη Θεσσαλονίκη κάτω από 600.

Ωστόσο, σε τουλάχιστον 18 περιοχές της χώρας, παρά την εφαρμογή του lockdown, τα κρούσματα αυξάνουν. Η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα είναι περιοχές με πολλά κρούσματα, ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της επιδημίας στη χώρα.

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε χθες από τον κ. Χαρδαλιά στην αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, δηλαδή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ανέφερε μάλιστα με νόημα την επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Δήμαρχο Πατρέων, Κωνσταντίνο Πελετίδη και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, ενόψει και της εορτής του πολιούχου της Πάτρας Αγίου Ανδρέα, τη Δευτέρα. Στόχος όλων των αρμοδίων είναι να μην επαναληφθεί το σκηνικό της Θεσσαλονίκης όταν τίμησε τον δικό της πολιούχο, Άγιο Δημήτριο, με τον επίλογο να γράφεται στα νοσοκομεία της πόλης.

Σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές ασθενών

Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση. Ανά την Ελλάδα νοσηλεύονται σήμερα περίπου 4.300 ασθενείς, πάνω από το 1/4 αυτών στη Θεσσαλονίκη. Με βάση, πάντως, τον αριθμό των νέων κρουσμάτων αναμένεται μία μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία εντός της προσεχούς εβδομάδας.

«Όλοι γνωρίζετε την πληρότητα των ΜΕΘ ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, και είδαμε για πρώτη φορά αυτές τις ημέρες και αεροδιακομιδή ασθενών», είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Στην επικράτεια πληρότητα η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ βρίσκεται σήμερα στο 88%.

Ωστόσο, οι απώλειες ανθρώπων συνεχίζουν να αυξάνονται - κατά μέσο όρο καταγράφονται 85 θάνατοι την ημέρα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Εφορία: Τα 11 σημεία που πρέπει να προσέξετε με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις μέχρι το τέλος του χρόνου

Φλώρινα: Συναγερμός σε γηροκομείο - Κρούσματα σε τρόφιμους και εργαζομένους

Κινέζοι επιστήμονες: Ο κορωνοϊός «γεννήθηκε» το καλοκαίρι του 2019 στην Ινδία ή... μπορεί και στην Ελλάδα!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (10)

λογικός

Ο Έλληνας είναι μίζερος. Η Ελλάδα έχει πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους. Αν χαθούν μερικές χιλιάδες δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Θα έρθουν έτοιμοι μουσουλμάνοι. Δεν χρειάζεται να γεννάμε. Αν αντί για σταυρό η σημαία έχει ημισέληνο, πάλι το ίδιο θα καταπατά την ανεξιθρησκία.

Αντιγόνη

ΕΣΥ ένα μπουρδελο και μισό.

πόρνος

Ρε ρατσιστή "Αντιγόνη" τί κακό έχουν τα συνουσιαστήρια; Αράχνες έβγαλες στην πηγάδα σου;

Α

Το ΕΣΥ χάρη την άψογη προετοιμασία που έγινε το προηγούμενο οκτάμηνο αντέχει.Νεκροι πάνω από 100 σταθερά,την ώρα που χθες στη Γεμανια έγινε θέμα με 340 νεκρούς,Μεξικό 645,Χιλή 45.Αλλά και στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη η θνησιμότητα είναι σταθερά στο 1/3 με 1/4σε σχέση με την Ελλάδα Μπράβο στην εξουσία τους.Γιατι περι εξουσίας πρόκειται και όχι περι κυβέρνησης.Να δείχνουν το δάκτυλο στον κοσμάκη και να του λένε για ατομική ευθύνη.Που; στις τάξεις των 30 παιδιών,στα μμμ που είναι ο ενας πάνω στον άλλον,στο καλοκαιρινό τουρισμό που τους υποδεχτήκαμε και στα σύνορα έλεγχαν μόνο το δέκα τις εκατό.Μπραβο τους να μας ξανάρθετε για αλλά 30 χρόνια, να τελειώσετε το έργο που αφήσατε στη μεση από το 1980 και μετά.

Από τα μπιμπερό φτάσαμε στον κορωνοϊό

Η Λέσβος είναι το νησί με τα περισσότερα θετικά τεστ στη χώρα. Είναι μια από τις περιοχές που θα κρίνει τον εγκλεισμό. Γιατί άραγε; Κανείς δεν ξέρει ...

αθώα η Λέσβος!

που έσπειρε την ομοφυλοφιλία στον πλανήτη

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΕΣΥ

Ολοι οι ιατροι του ΕΣΥ έγκαιρα προειδοποιούσαμε. Ενισχυστε τα νοσοκομεια με ειδικους ιατρους πνευμονολογους καρδιολογους, εντατικολογους μετα το πρωτο κυμα διοτι ο Sars-Cov-2 δεν τελειωσε την ανοιξη , ειναι πανισχυρος και θα μεταδιδεται πολυ τον χειμωνα με την πτωση θερμοκρασιας. Ο ιος προξενει βαρια πνευμονια αναπνευστικη ανεπαρκεια και σε νεους, μυοκαρδιτιδα , θρομβωσεις, νευρολογικα προβληματα και χρονιες επιπλοκες ακομη και σε αυτους που εξερχονται απο τα νοσοκομεια. Ομως η κυβερνηση υποτιμησε το καλοκαιρι το προβλημα, ενω ο πολυς κοσμος δεν μας ακουγε και ακουγε τον Τραγκα, τον Λιαροπουλο κλπ "ειδικους" ξερολες δημοσιογραφους που εβριζαν να μην κλεινει η οικονομια γιατι ειναι μια συνωμοσία και ο ιος ειναι "μια απλη γριππουλα". Ουτε η επίσημη εκκλησια μας βοηθησε τηρωντας περιεργη σταση..Αληθεια πως κοιμουνται τα βραδυα ολοι αυτοι που πηραν στο λαιμο τους τοσο κοσμο που δεν προσεχε και εβριζε τους γιατρους και μετα νοσησε βαρια?. ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ και της ιατρικης. Και τωρα ελπιζουμε πως με την ταχυτατη ερευνα για το εμβολιο, η επιστημη θα δωσει για αλλη μια φορα τη λυση, όπως εδωσε στο παρελθον για τη φυματιωση και αλλες νοσους (εμφραγματα κλπ) που "θεριζαν" τον ανθρωπο με αποτελεσμα τωρα το προσδοκιμο επιβιωσης τωρα για μια γυναικα ειναι περιπου τα 85 ετη και για τον ανδρα τα 81 ετη. Σεβασμος λοιπον στην Ιατρική επιστημη και τηρηση των μετρων. Και να μην παμε για σκι ενα χρονο και να μην κανουμε ρεβεγιον ολοι μαζι μια φορα δεν χαθηκε και τιποτα. Το θεμα να μειωθουν οι νεκροι και οι διασωληνωμενοι..Του χρονου τετοια εποχη, πιστευω ολα αυτα να ειναι παρελθον.

Kostas

Πάρε κανένα φακελάκι εσυ τώρα και βούλωσε το.

χαζός

Γράφεις πολλά λόγια. Ο χάρος είναι πιο κατανοητός κι υπερτερεί.

Βάλτε το ΕΣΥ

σε θάλαμο αποσυμπίεσης. Πάσχει από την νόσο των δυτών.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης