LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Πυρετός συσκέψεων για τον οδικό χάρτη προς τα Χριστούγεννα μετά την παράταση του lockdown

maska-ilektrikos-arthro

Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο πρωθυπουργός, μετά τη σημερινή σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους -  Η δέσμευσή του προς τους μαθητές και τα σενάρια για λιανεμπόριο και εστίαση

Με το πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε η παράταση κατά μία εβδομάδα του γενικού «απαγορευτικού» (lockdown), το οποίο θα λήξει στις 6 το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου αντί για τις 30 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπό το βάρος του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα.

Ειδικότερα, η μετάθεση κατά λίγες ημέρες της επανεκκίνησης της οικονομίας προσφέρει περισσότερο -και απαραίτητο- χρόνο στους λοιμωξιολόγους και τα κυβερνητικά στελέχη να καταλήξουν στο χριστουγεννιάτικο σχέδιο μερικής κανονικότητας, το οποίο θα αποτελέσει, άλλωστε, το βασικό αντικείμενο διαδοχικών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, αρχής γενομένης από σήμερα, οπότε και πραγματοποιείται η τακτική σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρμόδιους υπουργούς και εκπροσώπους της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Τηλεδιάσκεψη με τάξη δημοτικού 26/11


Κοινή πεποίθηση των επιστημόνων αποτελεί η απόφαση της άρσης των όποιων μέτρων να κριθεί με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα, ώστε να καταγραφούν όλες οι τελευταίες τάσεις της εξέλιξης του ιού στη χώρα, η οποία αποδεικνύεται κάθε άλλο από αναμενόμενη. Στην κατεύθυνση αυτή, «η κυβέρνηση με τη βοήθεια των ειδικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια όταν θα έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας» ανακοίνωσε χθες ο κ. Πέτσας, επισημαίνοντας εμμέσως την ανάγκη για τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, πριν την οριστικοποίηση του σχεδίου επιστροφής στην εορταστική ατμόσφαιρα.

Άλλωστε, παρά τη λήψη αυστηρών μέτρων και για παρατεταμένη χρονική περίοδο, στην πρώτη θέση πανελλαδικά σκαρφάλωσαν πάλι χθες τα 562 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, για να ακολουθήσουν -πλην της Αθήνας – η Λάρισα με 115 και η Πιερία με 113 περιστατικά αντίστοιχα, «κοκκινίζοντας» το βορειοελλαδικό τόξο. Ο «κορεσμός» των ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα, η επιβάρυνση στο τοπικό σύστημα υγείας στη Δράμα, σε συνδυασμό με τα 30 κρούσματα (και έναν νεκρό) στο Προκόπειο Νοσοκομείο Καβάλας έχουν φέρει στα όρια των αντοχών του το δημόσιο σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, στοιχείο που αναμένεται να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη στους όποιους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Για να αποκρυσταλλώσει προσωπικά την εικόνα του ΕΣΥ, στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί αύριο ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να επισκεφθεί νοσοκομεία της πόλης, τα οποία έχουν ριχτεί βαθιά στην μάχη του κορωνοϊού, ενώ θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς και τον δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Την ίδια ώρα, η λίστα του Μεγάρου Μαξίμου με τις περιοχές υψηλού ιικού φορτίου περιλαμβάνει εκτός από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Λάρισα, την Μαγνησία, την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και τη Λέσβο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εφιστά χθες την προσοχή και των κατοίκων της Πάτρας ως προς την γιορτή του πολιούχου της, Αγίου Ανδρέα. «Να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα μαζί με την οικογένειά τους. Όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται» ζήτησε ο κ. Πέτσας και επανέλαβε πως «κάνουμε έκκληση να μη γίνει μία ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή λόγος υπερμετάδοσης».

Με τα σενάρια, ωστόσο, να δίνουν και να παίρνουν πάνω στο κυβερνητικό τραπέζι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις διαφορετικές εισηγήσεις που φτάνουν προς το Μέγαρο Μαξίμου με επίκεντρο το άνοιγμα καταστημάτων και υπηρεσιών, με τον κ. Πέτσα να τοποθετεί τη σχετική επεξεργασία από Δευτέρα. «Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τα εναλλακτικά σενάρια για να προχωρήσει η σταδιακή άρση του lockdown. Μέσα σε αυτή είναι και τα σχολεία αλλά δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι. Προέχει η τήρηση των μέτρων» εξήγησε χθες ο κ. Πέτσας, με τον κ. Μητσοτάκη να παίρνει λίγες ώρες αργότερα τη σκυτάλη της σχετικής συζήτησης.

Συζητώντας μέσω τηλεδιάσκεψης με μαθητές Δημοτικού των Χανίων, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε έναντι των μικρών μαθητών ότι η ολική επαναφορά τους στα κανονικά σχολικά έδρανα θα πραγματοποιηθεί πρώτα και πριν από όλα, με επικρατέστερες, κατά πληροφορίες, ημερομηνίες για την επαναλειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών την 7η ή την 14η Δεκεμβρίου. «Θα κρατήσει για λίγο, θα επιστρέψετε στο σχολείο σύντομα -θέλω να πιστεύω» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση μαθητή για την επαναλειτουργία των σχολείων, διευκρινίζοντας παράλληλα πως «θα ανοίξουμε τα σχολεία όποτε μας το επιτρέψουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας. Και θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε τα σχολεία όποτε αισθάνονται ότι θα είμαστε ασφαλείς να το κάνουμε».

Θετικός στην προοπτική να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου εμφανίστηκε χθες και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υποστηρίζοντας πως «η 7η Δεκεμβρίου είναι σε 10 μέρες, οπότε είναι μια ημερομηνία που μπορούμε να συζητήσουμε, αναλόγως πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη εβδομάδα» και πρότεινε να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και τελευταία η εστίαση. Παρότι η σειρά επανεκκίνησης του κ. Βατόπουλου φαίνεται πως προσιδιάζει στα επικρατέστερα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία το άνοιγμα των δημοτικών θα προηγηθεί στις 7 Δεκεμβρίου, τα μικρά εμπορικά καταστήματα θα ακολουθήσουν στις 14 Δεκεμβρίου (μαζί πιθανά με τα γυμνάσια και τα λύκεια), για να σηκώσουν ρολά προς τα τέλη Δεκεμβρίου και τα πολυκαταστήματα (με το σύστημα click away), θολό παραμένει ακόμη το τοπίο ως προς την εστίαση.

Οι αρχικοί σχεδιασμοί προέβλεπαν:

· απουσία όρθιων πελατών – μόνο καθήμενοι

· απουσία μουσικής

· υποχρεωτική χρήση μάσκας

· επιτρεπόμενος αριθμός τα 4 άτομα ανά τραπέζι

ο καταλυτικός όμως ρόλος της εστίασης στη διάδοση του κορωνοϊού στην κοινότητα εξαιτίας της χαλαρής διάθεσης των πελατών φαίνεται να προκρίνει σενάρια για πάγωμα της επαναφοράς του κλάδου τις ημέρες των γιορτών. Τα ίδια σενάρια τροφοδοτεί και η συλλογική απαίτηση για περισσότερα μέτρα προστασίας -ακόμη και πιο σκληρά- από την κυβέρνηση, για την αποτελεσματική προστασία από τον ιό, ενδεχόμενο στο οποίο απάντησε θετικά το 76% των ερωτηθέντων, δηλώνοντας σύμφωνο με την περαιτέρω παράταση της καραντίνας.


Ειδήσεις σήμερα

Πανδημία-Σλοβενία: Ξεπέρασαν τα 70.000 τα κρούσματα και τους 1.200 οι νεκροί

Κορωνοϊός: O πρόεδρος της Βραζιλίας ανακοινώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί

Χαμόγελο: Εξαφανίστηκαν και πάλι τα τρία ανήλικα κορίτσια από την Αγία Παρασκευή
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (19)

καφενείοοοο πιάσε....

ένα Ούζο μεζέ .... Σενάριο Πρώτο : Ο Νίκος μετά από καιρό συναντάει την Εύα που.... Σενάριο Δεύτερο: Η κόρη της Ευανθίας προβληματίζεται που... Σενάριο Τρίτο : Στο μαγαζί του Μπάμπη , τυχαία βρέθηκε.... Σενάριο .......

Μην τυχόν και....χαλαρώσουμε

Και πάψουμε να είμαστε πειθήνια υποχείρια τους!! Εκεί...εκεί με τα ψυχοφάρμακα παρέα θα μείνεις φορομπηγμένε πολίτη της Κούλειας κυβέρνησης μέχρι να ΠΑΡΑΚΑΛΑΣ για το εμβόλιο της ..."λύτρωσης"!!!!

μ22

Κυβερνηση τσιρκο που θα την τιμωρησει ο λαος τωρα. Απατεωνες.

ΑΝΟΙΞΤΕ

τα μπαρ και τα νυχτερινα κεντρα να δουλεψει ο κοσμος. θα πεινασουμε ρε!

μανος

Δωσε Κυριακο χρημα στην Aegean και στα ΜΜΕ. Θα φας μαυρο στις εκλογες.

ΟΧΙ

ΟΧΙ στο όποιο "άνοιγμα", είτε των σχολείων, είτε των επιχειρήσεων εστίασης κ.λπ. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ "ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ" ΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΣΒΑΙΝΕΤΑΙ; ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΥΤΑ; ΠΑΛΙ ΒΑΣΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΧΩΡΑ; ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΟΡΟΪΔΕΥΑΤΕ ΚΑΝΕΤΕ; ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ!

...

Απορώ με το 76% που θελει να συνεχιστεί η καραντινα. θα πρεπει να ανοίξει το λιανεμπορίο και με αυστηρα μετρα η εστιαση... Τώρα αν δεν μπορει ο καθένας μας να έχει ατομική ευθυνη να τηρεί τα μέτρα δεν φταίει η εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν να λέει χρήση μάσκας και οι μισοί να μην τη φοράνε. Ούτε μέχρι 4 ατομα και καθήμενοι και όλοι να είναι ένα μπουλουκι και να χορεύουν. Εκτός αν θέλουμε βουρδουλα... εννοείται πως η κυβέρνηση έχει κάνει λάθη αλλα αν δεν δειξει ο καθένας μας υπευθυνότητα στα μέτρα δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη πανδημία.

Tony Montana

Εσύ πιστεύεις σε τέτοια δήθεν ερωτηματολόγια και δημοσκοπήσεις;;;

Καλα εχετε παρανοησει εντελως

Με 100δες νεκρους καθημερινα μιλατε για "ανοιγμα"... Γελοιοι.

Ε.ε.

Δημόσιος;

yo

όχι θα κλειστουμε για πάντα μέσα. κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει lockdown. όποιος φοβάται να μπει σε καραντίνα από μόνος του

Tom mix

Προς το παρόν καραντίνα δεν έχουμε????? Υπάρχει πρόβλημα εγκεφάλου, με την κυβέρνηση και τι διοχετεύει στα συστημικα ΜΜΕ.... Με το που ξεκίνησε η καραντίνα πριν τρεις εβδομάδες, άρχισαν να λένε ποτέ θα αρθεί!!!!! Και πως, και πότε, και γιατί.... Έδωσαν παράταση καραντίνας και πάλι την ίδια κασέτα.... 2000 νεκροί κουλή.... 2000.... Το ρουτερ μην ξεχάσεις να πάρεις.

Ε.ε.

Κοίτα λίγο τα συνολικά νούμερα συγκριτικά με τις άλλες χώρες και μετά ξαναμιλάμε. Δε σου φταίει ο Κούλης ή ο Τσιπρέσκου που εμφανίστηκε ο ιός. Πανδημία είναι, γκέγκε; Νεκρούς θα έχεις ούτως ή άλλως. Ξύπνα. Απλά διαλέγεις πόσους, με την ψήφο σου.

Νίκος

Είναι σημαντικό να κινηθεί η αγορά τις γιορτές, ακόμα και με περιορισμούς. Τα σχολεία αν ανοίξουν για μια εβδομάδα δεν κερδίζουν πολλά οι μαθητές και είναι κρίμα να πάρουμε το ρίσκο. Ας ανοίξει σταδιακά και με αυστηρά μέτρα πρώτα το λιανεμπόριο και μετά η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Όλοι έχουν δικαίωμα να δουλέψουν για να επιβιώσουν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης